Opciós Görögök & lejárat

Ebben a két témás sorozatban megnézzük az alapvető opciós Görögöket és azt, hogy mit kell tenned ha közeledik a lejárat.

Opciós Görögök

A négy legfontosabb opciós Görög: Delta, Gamma, Theta, Vega. Ezek segítségével tudjuk kielemzni azt, hogy egy adott opciós struktúra hogyan reagál az alaptermék elmozdulására, az idő múlására és a volatilitás változására. Kritikus, hogy ezeket megértsd, mert nem csak opciós kiválasztáskor, de az életút során történő menedzsment során is szükséged lesz rá.

Konkrét gyakorlati példák segítségével megnézzük, hogy pl. mikor van veled az idő, mikor ellened a volatilitás és ezeket hogyan tudjuk kimutatni, értelmezni.

Opciós lejárat

A lejárat közeledtével felmerül a kérdés, hogy mit kell tenni. Megvizsgáljuk, melyik pozíciót kell lezárni, melyiket hagyhatjuk futni, és hogyan alakulnak ezek adott stratégiák esetén. Példákon keresztül mutatjuk be ezeket az eseteket.

Emellett két tanulságos esettanulmányt is bemutatok. Az egyikben egy 30.000 dolláros TSLA bukót hívunk le az opciós vételi jog gyakorlása miatt, a másikban pedig egy GOOG opció kötelezettségének teljesítésekor a számla jelentős mínuszba kerül a buying power oldalon, és megvizsgáljuk, mit lehet tenni ilyen helyzetben.