Mi az a kötési ár (strike price)

A kötési ár, más néven a lehívási ár az az ár, amelyen az opciós szerződés lehívható. Vételi opció esetén a kötési ár az az ár, amelyen az opció vevője megvásárolhatja a mögöttes eszközt, eladási opció esetén pedig az az ár, amelyen az opció vevője eladhatja a mögöttes eszközt.

A kötési árat az opciós szerződés létrehozásakor határozzák meg, és ez az opció értékének meghatározásában kulcsfontosságú elem. Ha a mögöttes eszköz ára a vételi opció kötési ára felett, illetve az eladási opció kötési ára alatt van, akkor az opciónak belső értéke van, és a vevő számára nyereséges lesz az opció lehívása. Ha a mögöttes eszköz ára a vételi opció kötési ára alatt vagy az eladási opció kötési ára felett van, az opciónak nincs belső értéke, és a vevő számára nem lesz nyereséges az opció lehívása.

A kötési árat az opció prémiumának vagy költségének meghatározására is használják. A prémiumot befolyásolja a kötési ár, a mögöttes eszköz ára, az opció lejáratáig hátralévő idő és a mögöttes eszköz volatilitása.

Összefoglalva, a kötési ár az az ár, amelyen az opciós szerződés lehívható, ezt az opciós szerződés létrehozásakor határozzák meg, ez az opció értékének meghatározásában kulcsfontosságú elem, és az opció prémiumának meghatározásához is ezt használják.Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-01-18Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.