Miért fontos az opciós likviditás?

Az opciók likviditása több okból is fontos:

Gyors végrehajtás: Ez csökkenti a slippage kockázatát, amely akkor következik be, amikor egy megbízás a várttól eltérő áron kerül végrehajtásra. Ez különösen fontos azon kereskedők számára, akiknek gyorsan kell belépniük vagy kilépniük a pozíciókból, például a daytraderek vagy azok számára, akik opciókat használnak fedezeti ügyletekhez.

Tisztességes árazás: A likvid opciónak szűk a vételi és eladási árkülönbözete, ami azt jelenti, hogy a vevő által fizetni kívánt legmagasabb ár (az ajánlat) és az eladó által elfogadni kívánt legalacsonyabb ár (az eladási ár) közötti különbség kicsi. Ez mind a vevők, mind az eladók számára tisztességes árakat eredményez.

Csökkentett hatásköltségek: Az illikvid opciók kereskedésekor a nagy bid/ask árkülönbözet és az alacsony kereskedési volumen magas hatásköltségeket eredményezhet, ami a megbízás teljesítési ára és a valós piaci érték közötti különbség. A likvid opcióknak alacsonyabbak a hatásköltségei, ami különösen fontos a nagyméretű kereskedelmi megbízások esetében.

Jobb kockázatkezelés: A likvid opciók hatékonyabban használhatók kockázatkezelésre, például fedezeti ügyletekre vagy spekulációra, mivel gyorsan és tisztességes áron lehet őket vásárolni vagy eladni.

Pontos árazás: Az opciós árakat matematikai modellek segítségével határozzák meg, amelyek bizonyos bemeneti adatokat igényelnek, mint például a volatilitás, kamatlábak, osztalékok stb. A nagy likviditású mögöttes eszközökre vonatkozó opciók árai általában pontosabbak, mint a kevésbé likvid mögöttes eszközökre vonatkozó opcióké, mivel a modellekben használt inputok pontosabbak és megbízhatóbbak.

Összefoglalva, az opciók likviditása azért fontos, mert lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy gyorsan, tisztességes áron és nagy hatásköltségek nélkül lépjenek be és lépjenek ki a pozíciókból, ami javítja a kockázatkezelést és pontosabb opciós árakat eredményez.Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-01-18Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.