Mikor ITM, ATM, OTM egy opció (moneyness)

Az opciók pénzbelisége (moneyness) az opció kötési ára (strike) és a mögöttes eszköz aktuális piaci ára közötti kapcsolat leírására használt kifejezés. Ezt a kapcsolatot arra használják, hogy az opciókat három kategóriába sorolják: a pénzben lévő (ITM), a pénznél lévő (ATM) és a pénzen kívüli (OTM) opciók.

A pénzben lévő (ITM) opciók olyan opciók, amelyek belső értékkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az opció birtokosa lehívhatja az opciót és nyereséget érhet el. Ha például a mögöttes eszköz piaci ára magasabb, mint egy vételi opció kötési ára, akkor az opció pénzben van vagyis ITM. Hasonlóképpen, ha a mögöttes eszköz piaci ára alacsonyabb, mint az eladási opció kötési ára, akkor az opció pénzben van.

Az ATM (at-the-money) opciók olyan opciók, amelyeknek nincs belső értéke. Ez azt jelenti, hogy az opció birtokosa nem érne el nyereséget az opció lehívásával. Például, ha a mögöttes eszköz piaci ára megegyezik egy vételi opció kötési árával, az opció at-the-money.

A pénzen kívüli (OTM) opciók olyan opciók, amelyeknek nincs belső értékük, és a tulajdonos veszteséget érne el a lehívásukkal. Ha például a mögöttes eszköz piaci ára alacsonyabb, mint a vételi opció kötési ára, az opció out-of-the-money. Hasonlóképpen, ha a mögöttes eszköz piaci ára magasabb, mint az eladási opció kötési ára, az opció out-of-the-money.

Az opció pénzbelisége fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni az opciókkal való kereskedés során, mivel befolyásolja az opció árát, az opció lehívásának valószínűségét, valamint az opció potenciális nyereségét vagy veszteségét. Az ITM opciók jellemzően drágábbak, mint az ATM vagy OTM opciók, mivel belső értékkel rendelkeznek. Emellett az ITM opciókat nagyobb valószínűséggel lehívják, mivel az opció birtokosa az opció lehívásával nyereséget érhet el.Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-01-19Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.