Opció automatikus lehívása (auto exercise)

Az automatikus lehívás egy olyan funkció, amely automatikusan lehívja az opciót a lejárat napján, ha az opcióban legalább 1 cent valós érték van, vagyis ITM. Ezt a funkciót jellemzően a brókercégek kínálják, és lehetővé teszi az opciós kereskedők számára, hogy elkerüljék az opciók manuális lehívásának fáradalmait, ami különösen előnyös lehet azon kereskedők számára, akik nem tudják nyomon követni az opciós pozícióikat a lejárati dátum alatt.

Az opció automatikus lehívásakor az opció birtokosának pozíciója automatikusan lezárul, és a mögöttes eszköz a kötési áron (strike) kerül megvásárlásra vagy eladásra, attól függően, hogy vételi vagy eladási opcióról van-e szó. Vételi opció esetén a tulajdonos számláját megterhelik a mögöttes eszköz költségével, eladási opció esetén pedig a tulajdonos számláján jóváírják a mögöttes eszköz értékét.

Az automatikus lehívás különösen hasznos azon kereskedők számára, akik nagyszámú opciós pozícióval rendelkeznek, és nem biztos, hogy van idejük vagy erőforrásuk a manuális lehívásukra. Kiküszöböli a lejárati dátum elmulasztásának kockázatát is, ami az opció értéktelen lejáratát eredményezheti.
Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-01-19Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.