Milyen Számlát Nyissak?

kereskedési számlanyitás

Számtalanszor kapok olyan emailt, amiben a kérdező tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú kereskedési számlát érdemes nyitnia. Nézzük át mik a lehetőségek!

Cég vagy magánszemély

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy a számla magánszemély nevén legyen vagy cégen. Ezt természetesen az adózás miatt érdemes eldönteni. Jelenleg (2014) magánszemélyként 16% adó terheli a tőzsdei jövedelmet. Ha a vállalkozásodon keresztül kereskedsz akkor az adózás nem ennyire kedvező. Ott 10% társasági adó van, majd ha ezt követően ki akarod venni a profitot, akkor osztalékként még 16% SZJA, 14% EHO (max. 450.000 HUF).

Tegyük fel kerestél 10M forintot tőzsdézéssel és azt le akarod adózni. Magánszemélyként nálad marad 8.400.000 HUF. Cégként a következő számításon kell átesned: 10M * 0.1, marad 9M, abból 16% SZJA, marad 7.56M - 450.000 = 7.110.000 HUF. Tehát cégként kevesebb maradt. Persze az egy más kérdés, hogy cégben viszont lehet költségelni, ami által sokkal kedvezőbb is lehet a dolog, de ez erősen személy és vállalkozásfüggő dolog.

Nézzük milyen számlatípusokból tudsz ezek után válogatni.

Számlatípusok

Nézzük a három legelterjedtebb számlatípust, amit szinte kivétel nélkül mindegyik szabályozott és tőzsdei brókercégnél megtalálsz.

Reg T Margin

A legelterjedtebb, alapszintű margin számla. Azaz lehet rajta opciózni, tőkáttéttel kereskedni és a margint egyedileg kalkulálják valósidőben. Ezen a számlatípuson életben van a 25K daytrading szabály. Minden termék elérhető. Azaz lehet rajta részvényezni, kötvényezni, határidőzni, opciózni, forexezni, stb.

Cash

Ezt a számlatípust nem ajánlom senkinek, ugyanis nincs rajta margin. Azaz max. annyival kereskedhetsz, ami a számládon van és ami ennél sokkal komolyabb hátráltató tényező az az, hogy nem lehet shortolni részvényeket, kötvényeket és nem lehet fedezetlenül opciót sem kiírni. Így ez a számla kellően limitált, nem alkalmas intenzív és profi kereskedésre. Egy esetben lehet kedvező, ha mindig annyi pénzért szeretnél részvényt vásárolni, mint amennyi pénz a számládon van.

Portfolio Margin

Ez a legfelső szintje a kereskedési számláknak. IB-nél 110.000 USD a minimum egyenleg egy ilyen számlához.  A nagy előnye a Reg T típushoz képest azt, hogy a margint nem egyedi termékekre kalkulálják, hanem a teljes portfólióra, így akár harmad akkora margin igénnyel is lehet kereskedni, ami azt jelenti, hogy a tőkeáttét magasabb és többet lehet keresni egységnyi tőkére vetítve. Ha a számla beszalad 110.000 USD alá, automatikusan visszaállnak a Reg T margin számlára érvényes kondíciók.

Futures esetén

Futures termékek esetén teljesen mindegy, hogy melyik számlával rendelkezel, ugyanis a futures termékek margin számítási mechanizmusa egyedi. Ehhez a SPAN margin elvet használják. Tehát a margin követelmény nagysága független a számla típusától. Azaz ugyanolyan jól tudsz kereskedni Reg T Margin és Portfolio Margin számla esetén is határidővel.

Offshore?

Még ma is sok kezdőtől kapom meg a kérdést, hogy érdemes-e offshore céggel kereskedni. A válaszom egyértelműen az, hogy NEM. Magánszemélyként a 16% adóteher nem magas. Ennél sokkal több "problémát" okoz az offshore cég maga. Felsorolok néhányat:

  • Olyan helyen kell megalapítani a céget, amit el is fogadnak a szabályozott brókercégek, így nem biztos, hogy olcsó lesz.
  • Elég magas is tud lenni a fenntartási költség évente.
  • Felesleges ezzel bajlódni, főleg egy kezdőnek aki élete első számláját nyitja 10.000 USD-vel. Lehet, hogy soha nem lesz nyereséges, mit akar optimalizálni?:)
  • Adott méret alatt nem is éri meg vele foglalkozni. Csak egy becslés részemről - mert sosem foglalkoztam offshore cégekkel - hogy 100.000 USD alatti számlánál és évi min. 20% profit alatt nem éri meg. A legtöbb kezdő nem itt kezdi...

A legális út a legtisztább és legegyszerűbb út.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2014-07-03



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.