Opciós árazó modellekről

A legnépszerűbb modellek közé tartozik a Black-Scholes-modell, a Binomiális opcióárazási modell és a Monte Carlo-szimuláció. E modellek mindegyike különböző feltételezéseket és inputokat használ az opció értékének kiszámításához, és mindegyiknek megvannak a maga erősségei és korlátai.

A Black-Scholes-modellt széles körben használják az opciós piacon. Ez egy olyan matematikai modell, amely az opció elméleti értékének kiszámításához olyan inputokat használ, mint a mögöttes eszköz aktuális ára, az opció kötési ára, az opció lejáratáig hátralévő idő, a kockázatmentes kamatláb és a mögöttes eszköz volatilitása. A Black-Scholes-modell különösen hasznos az európai opciók értékeléséhez, amelyek csak a lejárat napján lehívhatók, valamint a volatilitás becsléséhez.

A binomiális opciós árazási modell egy másik népszerű módszer az opciók értékelésére. Számítások sorozatát használja a mögöttes eszköz különböző kimeneteleinek valószínűségének becslésére, majd ezeket a valószínűségeket használja fel az opció értékének kiszámításához. A binomiális modell különösen hasznos az olyan eszközökre vonatkozó opciók értékelésére, amelyeknek nincs ismert valószínűségi eloszlása, mint például a részvények vagy árutermékek, valamint az amerikai opciók értékelésére, amelyek a lejárat előtt bármikor lehívhatók.

A Monte Carlo-szimuláció egy olyan statisztikai módszer, amely véletlenszerű mintavételezéssel szimulálja egy mögöttes eszköz viselkedését. A modell olyan bemeneti adatokat használ, mint a mögöttes eszköz aktuális ára, az opció kötési ára, az opció lejáratáig hátralévő idő, a kockázatmentes kamatláb és a mögöttes eszköz volatilitása, hogy szimulálja a mögöttes eszköz ármozgását. A modell ezt követően ezeket a szimulált ármozgásokat használja fel az opció értékének becsléséhez.

Összefoglalva, számos opcióárazási modell létezik, amelyeket egy opció elméleti értékének meghatározására használnak, mindegyiknek megvannak a maga erősségei és korlátai. A Black-Scholes-modell széles körben használt és hasznos az európai opciók értékelésére, a Binomiális opcióárazási modell olyan eszközökre vonatkozó opciók értékelésére alkalmas, amelyek nem rendelkeznek ismert valószínűségi eloszlással, a Monte Carlo-szimuláció pedig az összetett opciók értékelésére és a kockázatkezelésre.Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-01-19Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.