A siker kulcsa

Elérkeztünk az utolsó részhez, amelyben arról hallhattunk tippeket, hogy hogyan válhat valakiből sikeres opciós kereskedő.

Millásreggeli: A vonal túlsó végén opciós rovatunk állandó szakértője, Nagy Gergely, az opcioguru.com tulajdonosa, oktatója. Hát elérkeztünk a rovatunk utolsó részéhez, de előtte akkor egy dicséretet, egy hallgatói sms-t hadd osszunk meg veled, mert az érdem inkább elsősorban a tiéd, semmint a miénk.

Idézem Zoli hallgatót: “Tisztelt Kollégák! Gratulálok az opciós rovathoz, végre egy összeszedett, informatív és érthető anyagot sikerült összeállítani, remélem lesz folytatása.” - írja tehát Zoli.  

Nagy Gergely: Nagyon örülök, köszönöm!

MR:  Úgyhogy ennek a pozitív visszajelzésnek a tükrében vágjunk bele akkor az utolsó részhez. Azt ígértük, hogy az egymillió dolláros kérdésre megadjuk a választ, és hát itt ugye arról, hogy hogyan lehet valakiből sikeres opciós kereskedő, mire kell odafigyelni. Ezekre, gyakorlatilag az elmúlt 12 rész zanzáját vagy összegzését várjuk tőled.

NG: No, hát akkor nézzük, hogy hogyan lehet valakiből sikeres opciós kereskedő, mire érdemes odafigyelni az úton, ha valaki ezen elindul. Ugye eddig inkább a technikai, illetve az opciós stratégiai részekről beszéltünk, most amit itt szeretnék összefoglalni az inkább a pszichológia és a hogyan tovább módszerek.

Ugye a siker kulcsa, tudom hogy ez eléggé elcsépelt és sokat hallotta már valaki, aki kereskedik, az, hogy 80-90%-a a sikernek pszichológia, és az összes többi technika.

Ebben ugye a jó hír az, hogy mondjuk ha 20%-ot tekintek a sikerben annak, hogy valaki mennyire ért az opcióhoz, akkor ez azt jelenti, hogy relatíve kicsi a százalékos aránya. Ami azt is jelenti, hogy az opciózás azért könnyen megtanulható, az egy véges tudás. Viszont az ember örökké kell, hogy tanulja saját magát, a saját önkontrollját, és azt, hogy a piac mit csinál. A piac soha nem kiismerhető, folyamatosan tanulni kell és folyamatosan fejlődni.  

Ami még nagyon fontos, hogy sokan gondolják azt, hogy nem kell elképzeléssel rendelkezni a piacról, úgy is lehet kereskedni bizonyos arbitrázs vagy egyéb ügyletekkel. Én azt gondolom, hogy ingyen ebéd nincs, mindig kell rendelkezni az embernek egy elképzelésről arról, hogy piac vagy föl, vagy le, vagy oldalazik. Tehát valami elképzeléssel rendelkeznie kell, anélkül nem lehet pénzt csinálni, Illetve a kockázatkezelés az egy hihetetlenül fontos dolog, ugye alapelv az, hogy átlagosan kevesebbet veszíts, mint amennyit nyersz. Tehát hiába kereskedik valaki nagy valószínűségű stratégiákkal, és mondja azt, hogy 10-ből 8-szor profitál, ha abban a 2-ben viszont többet veszít, mint amennyit a 8-ban keresett, akkor ugye az egésznek a hozadéka az 0 alatt lesz.

Azt is el kell tudni fogadni, hogy a veszteség, az ciklikusan eljön. Nem lehet kikerülni. Tehát felesleges olyan stratégiákat keresni, vagy megpróbálni találni, amik veszteség mentesek, kockázat mentesek, ilyen nem létezik.

És azt is fontos tudni szerintem, hogy mindenkinek van valami fajta stratégiája, hogy nem minden esetben működik a stratégia. Tehát lehet olyan piaci szituáció, amikor félre kell állni, és nem szabad azt az adott stratégiát alkalmazni. Mondok egy saját példát. Én alapvetően a kedvenc termékem az olaj, és annak az iránymentes kereskedése. Viszont amikor tavaly november végén jött az OPEC űlés, és gyakorlatilag 1 nap alatt 10%-ot szakadt az olaj, akkor azt kellett nekem is mondani, hogy jó, félreállok, ezt most nem lehet ezt a terméket iránymentesen kötni, meg kell várni, míg megnyugszik. Tehát nagyon fontos, hogy az ember felismerje azt, hogy az adott stratégiával hogyan kell alkalmazkodni a piachoz.

MR: És akkor ezek szerint tudni kell azt mondani, hogy kezeket fel és akkor visszalépek. Tehát nem kell mindenképpen erőlködni valamiben, hogy márpedig muszáj találni valamit. Mekkorák ezek a pauzák? Ezek ilyen rövid ideig, tehát nem napokig tartó dolgok, míg megtalálja a piac az igazi irányt, ugye?

NG: Hát mondjuk az olajnál ott utána esett egy jó ideig, ott ilyen 1-2 hónapig félre kellett állni az iránymentes stratégiával. Ezért is mondtam többször is az előző adásokban, hogy én abban hiszek, hogy keep it simple, tehát próbáljuk a legegyszerűbbet követni, ez annyit jelent, hogy az ember ismerjen meg 5-10 terméket maximum, annál többet nincs értelme követni.     

És ha megnézi az ember, rákeres a neten arra, hogy opciós stratégiák, az elmélet és a könyv az ki fog dobni körülbelül 72 db olyan opciós stratégiát, ami elméletben működik, vagy létrehozható, de hát persze töredékével is el lehet lenni, egy 5-6 opciós stratégiát az ember megtanul művelni, azzal bőven lehet kereskedni, és nem kell hozzá 5-10-nél több alaptermék.

MR: Figyelj Gery, a rovat előző részeiben pont azt a keveset vettük górcső alá, amit mondtál, hogy a pszichológia az a nagyobbik része, és 10% talán, ez a szám dereng az a technika. Ezt a 10%-át átbeszéltük. De akkor most akasszuk már fel a hóhért, és tudsz ilyen pszichó tippeket adni a sikerhez, hogy mik, a 80%-ban is legyen kapaszkodója azoknak, akik követik ezt a rovatot?    

NG: Abszolút. Szerintem ha a pszichót nézzük, akkor a legeslegfontosabb az, hogy az ember önmagát figyelje. Tehát tudom, hogy egy csomó ember nem szeret naplózni, viszont nagyon fontos az, hogy leírjam azt, hogy mit miért csináltam és abból mit tanultam. Ez nem csak azt jelenti feltétlen, hogy mit kötöttem és milyen áron és hol zártam le, hanem közben milyen érzések voltak bennem, én ezt úgy hívom, hogy tőzsdepszichó napló. Ha az ember őszinte magával, akkor rá fog jönni, hogy a döntéseinek a nagy része valamilyen szintű érzelemből fakad, nem akar kimaradni egy pozícióból, vagy éppen kimaradt, és akkor azért köti be, vagy éppen a veszteséget akarja minimalizálni, vagy félti a nyereséget és azért zárja le, tehát mindig valamilyen érzelem vezérli.      

MR: Bocsáss meg, hogy közbevágok, de ezt úgy kell elképzelni, hogy azt mondtad, hogy benne van, hogy itt kötöttem az olajra, de nagyon félek, mert nem vagyok biztos magamban. Tehát ilyeneket beleírtál ebbe a naplóba?

NG: Abszolút, az összes érzést, hogy miért csináltam azt. Tehát hogy van egyfajta logikai érv, hogy azért mert ezt látom meg így látom meg amúgy látom, de például a pozíció-menedzsment során is leírom azt, hogy most zárnám, de nem kellene. Tehát hogy van-e olyan érzelem, ami vezérli, tehát hogyha az ember megpróbál kívülről magára nézni, akkor látni fogja azt, hogy sokszor nem is a logika vezérli, főleg a piacot nem.      

Éppen ezért van az például, hogyha belegondoltok, hogyha mondjuk van 5 nyerő szériád, tehát 5 kötés nyerő, akkor a hatodikat teljesen másképp nyitod, mint hogyha van 5 veszteséges pozíciód és utána nyitod a hatodikat. Pedig a valószínűsége annak, hogy az jó vagy rossz, független az előző sorozattól.

MR: De ebből mi a tanulságod? Tehát a lelki dolgokból, hogy leírod, hogy kicsit félek, de nem zárom, abból mi vagy hogy? Tehát megtanulod azt, hogy a megérzéseid azok megcsalnak-e az esetek nagy részében, vagy nem, vagy hogy tudod ezt hasznosítani?

NG: Például a megérzés az szerintem egy nagyon fontos dolog, de az évek után jön, tehát az ember ha követ egy alapterméket, akkor évek után lesz megérzése ezzel kapcsolatban. Azt nem fogja soha tudni konkrétan, hogy ez most föl vagy lefele megy, viszont lesznek megérzései. A másik amit kérdezel, hogy hogyan lehet ezt hasznosítani. Ha tudom, hogy például ki akarom zárni, de észreveszem, mert figyelem magam, hogy tulajdonképpen nem azért akarom kizárni, mert van egy technikai, vagy van egy adott logikai érv, hanem azért, mert már túl nagy rajta például a nyereség. És már nem bírom - tudom, hogy ez furán hangzik - de már nem bírom elviselni a nagy lebegő nyereséget.   

Ha az ember figyeli magát, és hozzászokott ahhoz a folyamathoz, hogy megpróbál kívülről magára nézni a kereskedés során, akkor észre fogja venni ezeket az érzelmi csapdákat. Hogy sokszor tulajdonképpen az érzelem befolyásoló.              

MR: Világos. Oké, haladjunk tovább. Érdemes-e célt kitűzni?

NG: Abszolút!

Hogy mit akarok elérni, profit célt, vagy azt, hogy mennyi időm van ezzel foglalkozni?

NG: Én azt gondolom, hogy az opciónál is azt érdemes kitűzni, hogy ha van egy portfólióm, akkor hány százalékát kívánom opcióval kezelni, és mit várok tőle. Tehát milyen százalékos hozamot várok tőle, mennyi energiát vagyok hajlandó befektetni. Mennyi időt áldozok erre az egészre? Valamilyen szinten reális célkitűzés kell, ne csak azért kezdjen el valaki opcióval kereskedni, mert éppen ráér, hanem legyen valami célja is.    

Én azt gondolom, hogy aki sikeres lehet ebben a történetben, azok többnyire olyan emberek, akik valamiben már bizonyítottak, nem másoknak, hanem maguknak. Tehát az életben akár sportolásban, bizniszben, karrierben valamit már letettek az asztalra, és saját maguknak be tudták bizonyítani azt, hogy megvan a kellő kitartás és fókuszáltság. Akkor az opcióban is lehet valaki sikeres.    

MR: Oké. Befejeződik a rovat, hogyan tovább, tehetnénk fel a kérdést, aki ennél is bővebben, ennél is részletesebben, ennél is konkrétabban szeretne megismerkedni az opciós kereskedéssel, az hogy fogjon bele?

NG: Én azt gondolom, hogy a magyar weben is már nagyon sok információ áll rendelkezésre annak, akit ez érdekel.

MR: Magyar nyelven?

NG: Magyar nyelven. Magyar nyelven ez elérhető, sok ingyenes anyag van opciós témában, úgyhogy érdemes szerintem elkezdeni keresgélni. Akinek ez megtetszett én úgy gondolom, hogy bátran belevághat, nyilván megfelelő tanulás és önképzés után, nem kell attól megijedni, hogy valakinek nincsen mondjuk szakmai előképzettsége, nem közgazdász, vagy nem végzett pénzügyet, ez abszolút nem kell a sikerhez. Ami kell hozzá, arról már a múltkor is beszéltünk, kitartás, türelem, fegyelem és szorgalom. Tehát ha ezek megvannak, meg amiről ma beszéltünk, lényegében az, hogy önmagát képes legyen kívülről figyelni.         

MR: Oké Gery, hát köszönjük szépen a mai leckét is, és az elmúltakat is.

Még egyszer köszönjük a közös munkát, és csak bízunk benne, hogy lesz folytatás, ahogy azt a hallgató is tette és ahogy kezdtük a beszélgetést.

NG: Köszönöm én is.

MR: Köszönjük a segítségedet, nagyon hálásak vagyunk a köz nevében is.   

NG: Köszönöm szépen, sziasztok!

Ha szeretnél további hasznos cikkeket olvasni erről a témáról, ajánljuk az OpcioGuru Tőzsdepszichó blogját.

Ha pedig szívesen tanulnál az opciókról, itt feliratkozhatsz az OpcioGuru teljesen ingyenes, 30 napos online képzésére.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.