Miben más az opció?

A megújult opciós rovatunk harmadik részében azzal foglalkoztunk, hogy miben más az opciós piac, mint a többi.

Millásreggeli: Akkor nézzük a mai penzumot, miben más az opció mint mondjuk a részvény-kereskedés vagy a határidős kereskedés, deviza kereskedés, CFD, akármi, mit tud ez?

Nagy Gergely: No a múltkor abban maradtunk, hogy van a 4 alapvető művelet, lehet Call opciót venni, kiírni, Put opciót venni, kiírni, most még nézzük meg azt, hogy igazából ez az egész kereskedési forma miben más, mint az összes többi.

Én három olyan témakört szedtem össze, ami kifejezetten jellemzi az opciós piacot: kockázatkezelés, a rugalmasság és az időnek a tényezője.

Most nézzük először a kockázatkezelést. Kockázatkezelés szempontjából azt kell tudni, hogy a kontroll maximálisan a kereskedő kezében van, ami azt jelenti, hogy kvázi előre megszabható a maximális kockázat mértéke, és nem attól függ, hogy én mennyit fogok veszíteni, hogy hol teljesül a stop, vagy éppen hol nem teljesül. Az év elején látható volt az EUR/CHF esetén, hogy...

MR: Na ezt akartam kérdezni, hogy ott ugye sokan azért égették meg magukat, mert hiába viselkedtek előrelátó és gondos gazdaként a pénzükkel, és kitették azokat a stop loss megbízásokat, de hát egész egyszerűen réssel nyitott a piac, ahogy szoktuk volt mondani, azaz nem volt vevő, aki megvegye egy jó darabig az ő eladni kívánt terméküket. Hogy ez ellen lehet valamit tenni?

NG: Hát ha az opcióval trédeli meg valaki az irányt, és be van fedezve a opciós ügylet már akkor, amikor megköti, akkor ilyen nem fordulhat elő. Tehát nem lehet az, hogy többet veszítek, mint amennyi a kezdeti kockázat. Ha én azt mondom, hogy egy adott ügyleten akarok 500 dollárt veszteni, és ez az ügylet úgy van összerakva, hogy max. ennyit tudok, akkor akárhol is van a piac, nem tudok többet veszteni, mint az 500 dollár.

Tehát ebben az esetben például az sem fordul elő, hogy mondjuk meg akarok trédelni egy makro hírt, és leszúr az árfolyam a stop szintemig, kivesz, utána megy a jó irányba, de én már mondjuk nem vagyok benne.

MR: Fú, az micsoda egy bosszantó igen a devizapiacon.

NG: Elég sok forex kereskedőt is látok mostanában, aki próbál áttérni az opcióra pont emiatt, hogy az adott hírek kereskedése nagyon nehéz a stopok megválasztása miatt. Sokkal nyugodtabban lekereskedhető bármilyen makro hír.

MR: Na hát ez igazán jó hír és nagy előnye akkor ezek szerint az opciózásnak.

NG: És igazából ami még fontos, hogy hiába szúr le az árfolyam, én meghatározhatok előre egy árszintet, hogy hol lenne a stopom, ha oda leszúr az árfolyam, de opcióval voltam benne, akkor ugye semmi nem hajtja végre automatikusan a veszteség realizálást, hanem én tudok dönteni, tehát folyamatosan a kezemben van a kontroll, egészen a lejáratig. És éppen ezért az opciónál lehet ugyan stopot használni, csak nincsen értelme. Pont az egyik nagy előnye az, hogy előre meg tudom határozni a kockázat mértékét, tehát nem kell stopot használni.

MR: Igen, ezen gondolkodtam, hogy abban az esetben sem, hogyha egy magasabb opciós díjú termékkel kereskedem. Ugye abban maradtunk ott az első valamelyik adásban, hogy az opciós díj mértéke is változik, tehát veszek egy 10 dollár - az elég magas - opciós díjjal bíró valamit, az mondjuk felmegy 15-re azon is lehet keresni, de nem biztos, hogy el szeretném bukni mind a 10-et.

NG: Így van, hogy ha nagyon drága opciót vettél, akkor vagy egy másik opcióval fedezed le, vagy stop, de szerintem célszerű úgy megválasztani a stratégiát, hogy a stopot azt mellőzzük.

MR: Világos, világos. Oké, akkor haladjunk tovább, ez volt a kockázatkezelési rész, a másik amit kiemeltél, az a rugalmasság.

NG: A rugalmasság. Ugye ahogy mondtam itt a kontroll maximálisan az ember kezében van, van a 4 alapművelet és abból én összerakhatok konzervatív stratégiát, kockázatvállaló stratégiát, bármilyet attól függően, hogy milyen tőkeáttéttel kereskedek, milyen típusú trader vagyok, és az egész egy idő után már egy ilyen sakkjátszmává alakul, mert a rugalmas átalakítások miatt akármit is lép a piac, és mindig tudok rá reagálni. Nem csak azt tudom megtenni, hogy lezárom az adott ügyletet, hanem át is tudom azt alakítani.

És beszéltünk arról is, hogy kétféle felhasználási mód van, van aki az opciózást csak védekezésre használja, kvázi fedezeti ügyleteket köt, és van, aki pénzkeresésre mondjuk spekulatív ügyletként akár irányt próbál trédelni, akár iránymentesen.

MR: Azt szeretném megkérdezni, hogy a gyakorlott kereskedő - tehát nem az, aki most még csak tanulja, hanem egy gyakorlott kereskedő mennyi időt tölt ezzel egy nap?

NG: Hát ilyen 1-2 óránál többet nem. Azt tudni kell, hogy az opció nem daytrading. Sokkal jobban alkalmazható napon túli céláras kereskedésre vagy iránymentes stratégiákra. Miután az ember megtanulta, ez napi 1-2 órával bőven menedzselhető, munka mellett tökéletesen jól alkalmazható.

MR: Ebédszünetben.

NG: Igazából este 6 és 10 között van az igazi pörgés a piacon.

MR: Akkor nem ebédszünetben, hanem este mikor a gyerekek lefürödtek, anya elkezd valóságshow-t nézni.
Ezt ne vonjuk bele mert ezeket a hirdetéseket rendre ekézzük, amik arról szólnak, hogy két buszmegálló között kerestem 870 eurót és milyen szép az élet.

NG: Hát igen, ez nem ilyen egyszerű azért, Hozzátenném, hogy több hónap mire az ember képbe kerül azzal kapcsolatban, hogy mi is ez az egész opció és hogyan lehet használni, úgyhogy ez nem a gyors profit, ezt mindenképpen fontos megjegyezni. Viszont sokkal kevesebb alaptőkével el lehet kezdeni, mint mondjuk egy részvény vagy határidős kereskedést. 5-10.000 dollárral már neki lehet vágni, amiből nyilván megélhetés nem lesz, viszont arra jó, hogy az ember megvizsgálja, hogy mit tud.

MR: Oké, nézzük az időtényezőt.

NG: Semelyik másik piacon vagy kereskedési eszközben nem olyan fontos az idő, mint itt. Minden opciónak van lejárata, az lehet pár napos, pár hetes, akár több hónapos is, attól függ, hogy mi a kereskedési célom. Minden nap veszít az értékéből, ezért alapvetően az opciós kereskedőnek nemcsak az árat kell figyelni, hanem az időt is.
Hogy ez kezdetben hátrányos-e vagy sem az ugye attól függ, hogy melyik oldalon áll. Az opciós piacon az idő az pénz, tehát ha opció vevő vagyok, akkor ellenem dolgozik, ha opció kiírója akkor viszont nekem dolgozik, és látszik az, hogy a piacon alapvetően minden bizonytalan, tehát nem tudjuk, hogy hol lesz az ár, nem tudjuk ki mikor mit fog mondani és milyen hatása van a piacon, egy dolog viszont fix, hogy az idő telik. Tehát ha én az opció kiírásával tudok jól operálni, akkor az idő múlásával is tudok pénzt keresni, és ez az egy ami fix a piacon, hogy az idő múlik, ezért lehet jól használni iránymentes tradingre.

MR: Oké, világos, akkor nézzük az összefoglalóját ennek a mai leckének.

NG: Alapvetően azt gondolom, hogy a kereskedés során a legfontosabb dolog a kontroll gyakorlása, és az idei év is ezt elég komolyan megmutatta, és látva azt, hogy az opció stratégiák milyen szinten rugalmasak és mennyire lehet jól kezelni a kockázatot, azt mondom, hogy nincs ás olyan eszköz a piacon, amivel ennyire jól ezt meg lehet valósítani, és aki komoly befektető vagy kereskedő, annak szerintem az eszköztárát kell, hogy képezze.

MR: Oké, Gery köszönjük szépen ezt a tanórát is, vagy leckét. További jó munkát és szép napot!

Nagy Gergellyel az opcioguru.com tulajdonosával, oktatójával beszélgettünk tehát arról, hogy mennyiben más az opciós kereskedés, mint például a részvényekkel, határidős termékekkel, devizákkal való kereskedés.

Ha szeretnél további hasznos cikkeket olvasni az opciókról, ajánljuk az alábbiakat:

Ha pedig szívesen tanulnál az opciókról, itt feliratkozhatsz az OpcioGuru teljesen ingyenes, 30 napos online képzésére.

 Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.