Miből lehet profitálni az opciós kereskedésben?

A megújult opciós rovatunk negyedik részében azzal foglalkoztunk, hogy hogyan lehet profitálni az opciózásból.

Millásreggeli: Miből lehet profitálni az opciós kereskedésben? Vegyük ezeket sorra!

Nagy Gergely: Jó, hát nézzük. Ugye a múltkor megbeszéltük azt, hogy miben más mint a hagyományos piac, most nézzük, hogy miből lehet profitálni. Ugye a hagyományos piachoz képest hasonlít olyan tekintetben, hogy itt is olcsón kell venni és drágán eladni, vagy drágán eladni és olcsón kell visszavenni. Tehát ez a két verzió létezik. Viszont a hagyományos piacon többnyire csak árral lehet spekulálni vagy föl vagy lefele. Itt viszont van három olyan tényező, amiből lehet profitot generálni, ez pedig az ár, az idő és a volatilitás. Ez három olyan faktor, amely minden egyes opciós stratégiában megtalálható, viszont a kereskedőtől függ, hogy melyikre optimalizál, ez stílusfüggő. Na most nézzük meg ezeket egyesével.

Ugye az ár az alapvetően a legegyszerűbb témakör, hiszen a normál piacon is az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy az irányt el kell találni, és akkor lehet belőle profitálni. Itt az opciós piacon lehet nekem célár elképzelésem, ha felfele játszom - mint már említettük előző adásban - Call opciót veszek, ha lefele játszom, akkor pedig Put opciót. Annyit érdemes a Put opciónál megjegyezni, hogy többnyire azért sokkal gyorsabban lehet vele profitálni, mert általában ugye az esések főleg egy részvény piacon sokkal pánikszerűbbek, mint az emelkedés, sokkal többet tud keresni az ember, ha a lefele irányt választja és azt jól el is találja. Illetve opcióval nagyon jól meg lehet játszani gyors elmozdulásokat, és akkor egyébként a tőkeáttét miatt elég jól tud hozni. Nekem egyébként a kockázatra vetített legnagyobb hozamom eddig 37-szeres volt, viszont azt hozzátenném, hogy 10 éve csinálom és egyszer fordult ilyen elő, tehát ez nem a hétköznapi eset.

MR: Ne ebből induljunk ki, ne ebből csináljunk reklámszlogent, hogy akár 37 százalékos. Kétségkívül korrekt a megfogalmazás, tehát lehet ekkora hozamot elérni, csak eléggé valószínűtlen.

NG: Azért akartam ezt direkt kifejezni, mert ez nagyon-nagyon ritka, viszont az opciós tőkeáttétet elég jól be tudja mutatni, de ehhez óriási szerencse is kell egyébként. Az átlagos hozam, ha valaki jól eltalálja az irányt meg az időzítést opció vételekor, akkor egy-kétszeres-háromszoros, tehát itt nem tízszeresekről van szó.

Lehet vele nagyon szépen lassú mozgásra is spekulálni, akár ilyen több hetes trendszerű mozgások megtrédelésével, illetve említettem, hogy van célár meg szint kereskedés, ahol azt mondom, hogy célárnál 100-ról 110-re megy az árfolyam, vagy akár azt találom, hogy egy komolyabb ellenállásról lepattan az árfolyam és mondjuk 100 alatt marad, de nem kell célárat meghatároznom, csak azt gondolom, hogy honnan pattan le.

Jó, tehát ez körülbelül így az ár. Nézzük akkor az időt.

Na az idő az egy érdekes témakör, mert az idő az ugye pénz, ezt többször megbeszéltük, az opciós piacon meg pláne. Az opciós piacon időt lehet eladni, ez többnyire iránymentes kereskedésnél fordul elő, ahol kinézek magamnak egy szélesebb csatornát, és arra spekulálok, hogy a csatornán belül marad az árfolyam. Én itt a biztosító szerepében vagyok, opciót írok ki, a prémiumot hogyha tényleg igazam lett, akkor el tudom tenni, tehát kvázi az idő dolgozik nekem, minden egyes nap, ahogy telik az idő, a profit nő. Az ilyen idő kiírást vagy csatorna kereskedést kifejezetten szezonális időszakokban is izgalmas, mint mondjuk többnyire a földgáznál, nyáron inkább csatornában mozog, tehát sokkal potenciálisabb csatornát trédelni a földgáznál nyáron, mint mondjuk télen, vagy ugyanilyen az index piac, ahol karácsony előtt többnyire beáll a sávozás mondjuk S&P-nél. Tehát tulajdonképpen ugye a piacon semmi nem biztos, csak az, hogy telik az idő, és ebből a tényből is lehet profitálni, mondjuk hétvége előtt többnyire jó opciót kiírni, mert önmagában egy hétvége, vagy egy hosszú, több napos ünnep alatt is az opció kiírója az profitál, még úgy is, hogy a piac zárva van.

MR: Aha, tehát akkor itt ebben az esetben nem futom azt a rizikót, hogy van egy olyan nyitott pozícióm, ami a hétvégén esetleg, valami történik vele. Vagy amíg én nem figyelek oda rá.

NG: Hát hétvégén nem történhet vele semmi, viszont hétfőn ugye nyithat rossz irányba.

MR: Na igen, ezt akartam.

NG: Fedezetlenül igen, az ember futja azt a kockázatot, hogy valami történik a hétvégén, és kellemetlenül nyit hétfőn, viszont ha ezt fedezetten csinálja, akkor előre kalkulálni tudja a kockázatát, tehát tudja, hogy a legrosszabb esetben is mennyi összeg az, amit veszíthet. Még egyszer mondom, ez fedezetten történik csak.

MR: Hétvége előtt célszerű-e opciót vásárolni, akkor lezártuk azt a témát ugye?

NG: Hétvége előtt hogyha valaki opciót akar vásárolni, akkor alapvetően, mivel a hétvégén értéktelenedik az opció, ezért sokkal jobban célszerű mondjuk hétfőn megvenni, mint pénteken, hacsak az ember nem spekulál arra, hogy valami óriási gap-pel nyit a piac hétfőn és akkor már nem tud beszállni adott irányba. Tehát ha nincs valami speckó elképzelés, akkor sokkal jobb megvárni a következő hétfői nyitást az időérték veszteség miatt.

MR: Jó, volatliltást vegyük górcső alá, először dekódoljuk ezt a kifejezést, mert hátha sokan ezt sem értik, és utána vegyük górcső alá, hogy mit lehet ezzel kezdeni opciós kereskedőként.

Ma a volatilitás legegyszerűbben úgy magyarázható el, hogy maga az alaptermék mozgékonyságának a nagyságát mutatja.

MR: Tehát azt jelenti, hogy milyen gyakran köttetnek üzletek az adott termékben, hogyha sokszor, sokan vesznek sokan adnak el, akkor az egy volatilis piac, ha elvétve egy-egy biznisz beesik, akkor az ugye nem annyira.

NG: Hát a volatilitás inkább az, hogy mennyit mozdul napon belül, a másik a likviditás.

MR: Ja, hogy mennyit mozdul.

NG: A likviditás az, ahol megnézzük, hogy sokat kötnek vagy keveset. A volatilitás az, amikor nagyon mozgékony valami, vagy kevéssé mozog. Soha nem mutat irányt egy volatilitás, csak azt, hogy mekkora az elmozdulás nagysága. És különböző stratégiák léteznek, lehet volatilitás emelkedésére, esésére is fogadni, például gyorsjelentés szezon előtt amerikai részvénypiacon, ahol mondjuk nincs elképzelésem magáról az árelmozdulásról, viszont tudom, hogy előtte meg fog nőni nagyjából a volatilitás, tehát lehet abból is profitálni, hogy az árat nem találom el, de a volatilitás emelkedést igen.

És itt erre van egy nagyon jó eszköz, amivel lehet ezt mérni, ezt minden kereskedő attól függetlenül, hogy opciózik-e vagy se, tudja nézni, ez a VIX index. A VIX index az S&P500 indexnek a volatilitás kvázi mérője. Ez egyébként a köztudatba úgy vonult be, mint a kapzsiság-félelem index, és a VIX-ről annyit érdemes tudni, hogy mindig egy ilyen középértékhez tér vissza, általában 10 és 40 között mozog. Ha magas a VIX, akkor félelem uralkodik a piacon és drágák az opciók, ha alacsony a VIX, akkor optimizmus és olcsók az opciók. Jelenleg a VIX az 13-14 körül volt a tegnapi záráskor, relatíve nagy az optimizmus még mindig, aránylag olcsók az opciók.

MR: Aha, tehát akkor ez egy jó indikátor, ez a VIX arra, hogy mit tegyünk egyébként, és hogy mit érdemes tenni, de az a kérdés benn maradt, hogy mi az, amivel többet tudunk keresni, hogyha iránytrading van, vagy hogyha iránymentes.

NG: Alapvetően, ha valaki jó iránytrader sokkal többet lehet ezzel keresni, ha jól eltalálja az időt meg az irányt, akkor sokkal többet lehet vele keresni, viszont az emberek nagy része nem jó iránytrader, ezért az iránymentes az szerintem egy nagyon jó kiegészítő tevékenység, ahol nem kell megtippelni, hogy hova megy az árfolyam, hanem egyszerűen mondjuk egy csatornát kereskedik az ember. Az irányról azt kell tudni, hogy sok kis veszteség van, és néhány nagy nyerő,. az iránymentesnél meg többnyire kicsik a nyereségek, és egyszer-egyszer van egy nagyobb veszteség, amit ha az ember jól kezel, akkor nem viszi el az összes nyereséget, de tudni kell, hogy az iránymentesnél az egyedi veszteségek nagysága az sokkal nagyobb, mint az iránytradingnél.

MR: Na hát akkor ebből is az derül ki, hogy mindig oda kell figyelni, és menedzselni kell az egészet, akkor tudjuk jól kezelni az ügyeinket. Oké Gergely köszönjük szépen, folytatjuk akkor az opciós agytágításunkat jövőhéten, köszönjük szépen.

Nagy Gergellyel az opcioguru.com tulajdonosával, oktatójával beszélgettünk.

Ha szeretnél további hasznos cikkeket olvasni az opciókról, ajánljuk az alábbiakat:

Ha pedig szívesen tanulnál az opciókról, itt feliratkozhatsz az OpcioGuru teljesen ingyenes, 30 napos online képzésére.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.