Iránymentes kereskedés opciókkal

Opciós rovatunk kilencedik részében az opciós iránymentes kereskedés lehetőségeivel foglalkozunk bővebben.

Millásreggeli: A mai témánk az, hogy az iránymentes kereskedés hogyan is és miképpen bonyolódik, ami én azt gondolom, hogy most van egy pár eszköz itt a piacon, amire ez gyönyörűen ráhúzható, ugye egy csomó ilyen kivárós árfolyam diagrammot nézegettem itt a héten, úgyhogy nézzük meg, hogy mi ez, hogyan kell ebben eljárni.

Nagy Gergely: Jó, hát először is tisztázzuk szerintem azt, hogy mi az, hogy iránymentes. Leglogikusabb válasz erre ugye azt a választ adni, hogy nincs irány, tehát alapvetően egy olyan piaci elképzelés, ahol nincs a fejemben célár, vagy nem akarok egy trendet meglovagolni, hanem mondjuk egy nagyobb, szélesebb csatornát, vagy egy oldalazó piacot szeretnék megtrédelni. Viszont fontos ennél is szerintem azt látni, hogy itt is azért a piaci véleményednek igaznak kell lennie, helyesnek kell lennie ahhoz, hogy pénzt lehessen vele keresni.

MR: Tehát bocsánat annak kell helyesnek lennie, hogy én jól látom, hogy ez itt egy oldalazás lesz.

NG: Így igaz, vagy legalább is a sáv széleket nagyjából jól lője be az ember. Itt nagyobb a tér a hibázásra, mint mondjuk egy iránykereskedésnél, mert jobban át lehet alakítani, de azért az alapvető elképzelésnek jónak kell lennie.

Jó, ennek két módja van az én világomban, az egyik a csatornás kereskedés, a másik a szint. Szintkereskedésről a következő adásban fogunk beszélni, a csatornát azt most akkor megbeszéljük.

Először nézzük mik a jellegzetességei ennek az egész iránymentességnek.

Ugye az alapvetése az, hogy opció kiírással történik, amiről már többször beszéltünk, hogy ebben az esetben én egy ilyen kvázi biztosító szerepet töltök be, aki kiírja az opciót, és kap érte egy fix nyereséget. Ugye ez a nyereség ez mindig korlátozott, ez egy adott összeg, ennél többet nem lehet vele keresni.

A kockázata viszont kétféle lehet az iránymentes kereskedésnek, korlátlan és korlátozott, mind a kettőre vannak megoldások.

Az időértéke pozitív, mivel én vagyok az opció kiírója, ez annyit jelent, hogy minden nap, ahogy telik az idő, az én opcióm értékelődik fel az én irányomba, tehát profitálok azzal, hogy telik az idő.

MR: Egészen addig, amíg el nem indul az árfolyam valamerre.

NG: Igen-igen abszolút, de akkor is az időérték nekem dolgozik alapvetően.

MR: Az igaz.

NG:  És a jó benne egyébként az, hogy én nyitáskor meg tudom határozni, hogy - most csak a csatornáról beszélek - hogy meghatározhatom azt, hogy milyen valószínűségű csatornát kereskedek. Az opció árakból látszani fog, hoztam is még egy példát, később megnézzük.

A volatilitás ebben a fajta stratégiában mindig a kiíró ellen dolgozik, tehát ha egy nyugodt piacon én mondjuk megnyitok egy csatornát, és közben megnő a volatilitás, az nyilván nem jó, akkor veszteség keletkezhet, meg átmenetileg is lebegő veszteség jön létre a volatilitás emelkedés miatt.

Termékek szempontjából érdemes azért a termékeket ismerni és azok szezonalitásait, mert például többnyire a földgáz nyáron inkább oldalazik, S&P inkább a karácsonyi időszakban oldalazik, tehát a termékfüggő szezonalitást azért figyelembe kell venni, hogyha valaki csatornát kereskedik.  

Viszont a jó benne, hogy nem kell nagyjából találgatni, hogy merre megy a piac, hanem hogyha egy kellően széles ranget vagy csatornát lövünk be, akkor magas valószínűséggel lehet profitálni. Én általában az ilyen 60 napos kiírásokat szeretem, tehát ez azt jelenti, hogy a lejáratig 60 nap van hátra.

MR: Aha, tehát ez fontos, a határidő, mert itt azt mondjuk, hogy a lejáratkor kell, hogy jól spekuláljunk, tehát a lejárat napján. Illetve addig.

NG: Hát ha a lejáratig benne marad a csatornában, akkor a maximális profitot el tudom hozni. Viszont nagyon sokszor fordul olyan elő, hogy csak 30 nap telt el, de a profitnak mondjuk a 70-80%-a már bejött, akkor érdemes lezárni.  

Tehát ez is olyan stratégia, mint az összes többi, hogy nem feltétlenül kell kiülni a végéig, sőt sokszor a legjobb egyébként félidőben lezárni.

MR: Aha, nem csak azért, mert hogy eltelt a fele és akkor megtöröljük a homlokunkat, hogy ez sikerült, hanem akár változhat is ez a dolog. Tehát a lényeg, hogy lehetőség van az idő előtti zárásra itt is.    

NG: Igen, főleg azért, mert az utolsó pillanatban, amikor az opció már közel van a lejárathoz, nagyon megnő benne a tőkeáttét, tehát nehezebb fedezni.

Na hoztam egy olyan példát a kedvenc termékemtől, ami az olaj. Az olajnak az augusztusi lejáratát néztem, ebben 47 nap van, most pont olyan nincs, amiben 60 lenne. Ez egy fedezetlen példa lesz.

Na most az alaptermék 58-on volt, mikor én ezt a példát megnéztem tegnap este, és azt néztem, hogy az opció árak alapján kiválasztottam egy 90%-os valószínűségű csatornát, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a csatorna alja 50, a teteje 68. Tehát még egyszer, maga az olaj az 58-on van. Tehát lemehet 50-ig és felmehet 68-ig lejáratkor, még akkor is profitot tud generálni. Ebben az esetben a példa az 600 dolláros profitot jelent egy kontraktusra. Tehát, hogyha 47 napig ezen belül marad, nyilván ezt le lehet akkor is zárni, hogyha 300 dollár nyerőben van valaki.

Viszont fontos hozzátenni, hogy ennek van letéti követelménye is, mivel a fedezetlen opciókról van most feltétlen szó, ez 5000 dollár. Ahol én kereskedek, ott ez az alapletét 5000 dollár, de ez ugye ahogy megy ellenem az alaptermék, ez folyamatosan nőhet is. Tehát számolni kell azzal, hogy ebből az 5000 dollárból akár lehet 10 is. Nagyon rossz esetben akár 15 is.       

Ezért is szoktam én azt mondani, hogy kezdőknek nem javasolt a fedezetlen csatorna kereskedés, mert a marginnal nagyon kell tudni számolni, hogy ne legyen belőle kényszer likvidálás.

MR: Ez azzal együtt szép summának tűnik 47 napos lejárat mellett azért még változó letéti követelmények mellett is, hogyha összejön a gondolatmenet.

NG: Igen, ez nem rossz, mert ha a margin ilyen 5-6000 környékén marad, akkor mondjuk marginra vetítve egy körülbelül 10%. De maga ez a profit potenciál egyébként attól is függ, a terméknek milyen a volatilitása, mert hogyha magasabb volatilitás az ugye többet is fizet. Az olajnál is láttam olyanokat ugyanilyen időszakra, hogy fizetett akár 800-at, viszont volt olyan időszak is, amikor alacsony volt az Implied Volatility környezet, akkor csak 300-at. Tehát ez azért nagyon termékfüggő is.

Mondjuk most az olaj az pont nem a legjobb példa olyan szempontból, hogy ugyan oldalazik, csak elég régóta oldalazik, tehát várható, hogy valamikor ki fog ez törni.  

MR: Valamerre igen. Hogyan lehet itt a korlátozott kockázat mellett is megkötni ezt, és ez hogyan befolyásolja a nyereségességet, gyanítom, hogy az ökölszabály szerint hogyha a kockázatot csökkentjük akkor a nyereség is csökken.  

NG: Igen, itt amikről én beszéltem, az opció kiírás volt, ha fölé alá veszek opciókat fedezeti ügyletként, akkor ugye teljes mértékben le tudom azt fedezni, és innentől kezdve nem korlátlan a kockázatom és ez körülbelül a profit felét el is viszi. A 600-ból rögtön 300 lesz, viszont le van fedezve, és a lábak körülbelül ugyanott vannak, tehát a sáv alja 50, a teteje meg 68 ebben az esetben.

MR: Természetesen ezt is fel lehet számolni akkor, hogyha menet közben változik a vélemény vagy egy kellemes szintű profitot elértünk.

NG: Így igaz, bármikor le lehet időközben zárni. Na most ennek az egész ügylettípusnak az alapvető jellegzetessége az az, hogy sokszor az ember eltesz kis profitot magas valószínűség mellett, viszont a sok kis nyerő mellett nyilvánvalóan jönnek a nagyobb veszteségek, amiket tudni kell kezelni. Nekem az a tapasztalatom, hogy 10 ügyletből kb. 8 nyereséggel zárul egy ilyen széles csatornában, viszont az a kettőn van a hangsúlyt. Ha azt a kettőt az ember nem kezeli jól, amikor megindul az árfolyam, akkor elviszi a 8 nyerőt. Ezért is mondom azt, hogy kezdő opciós kereskedőknek nem igazán javasolt, inkább tapasztalattal, mert azon a kettőn van a hangsúly, hogy amikor viszont indul az árfolyam, és nem akar benne maradni a range-ben, akkor azt milyen átalakításokkal kezelem.  Ez a kulcs.

MR: Aha, világos.

NG: Mert sokan azt hiszik, hogy iránymentes, és akkor kiírom, és nem kell semmit csinálni, bárcsak ilyen egyszerű lenne. Igen, sokszor nem kell semmit csinálni vele, viszont amikor kell, akkor eléggé ott kell lenni.

MR: Aha, ezt érdemes naponta is figyelni. Vannak-e esetleg olyan mutatók, amihez köthető az, vagy segíti azt eldönteni, hogy  meddig tartogassam ezt a pozíciót?

NG: Hát nálam van egy olyan, hogy profit/day mutató, hogy mennyit lehet még profitálni a hátralévő napokban, és ha mondjuk ez túl alacsony, akkor érdemes kizárni. Tehát ha mondjuk 60 napot írok ki és hozhat 600 dollár, és eltelt 30 nap, de hozott már 450-500-at, mert mondjuk az Implied Volatility volatilitás lecsökkent, akkor a fennmaradó 100-ért nincs értelme még 30 napot ülni.

MR: A hozam/kockázat arány jelentősen elromlik.

NG: Igen. És minél szélesebb sávot ír ki az ember, annál nagyobb ugye a valószínűsége, viszont annál kevesebb profitot hoz. Tehát lehet akár 95%-os csatorna valószínűségre is menni, nyilván kevesebbet hoz. Ha valaki 80-at köt, akkor az meg többet. És az a jó az opcióban, hogy amikor az ember beköti, akkor rögtön látja azt, hogy ennek a csatornának mi a valószínűsége lejáratig, nyilván ez egy éppen aktuális piaci valószínűség, tehát ez a jövőről semmit nem mond, tehát hiába mondom azt, hogy ez most 90%, lehet, hogy 1 óra múlva az a range az már csak 70. De hát a jövőt mivel nem látjuk, ezért valamiből ki kell indulni.

MR: Oké. Van még valami, elmondtunk-e mindent?

NG: Igen, arról beszéltünk, hogy idő előtt bármikor lezárható, és hogy ennek az egésznek a trükkje az, hogy át kell alakítgatni a stratégiát, tehát azokat a lábakat, amiket megtesztel a piac, azokat kell mozgatni.

MR: Aha, tehát azt azért kell menedzselni.

NG: Igen-igen, ez nem olyan, hogy beleülök, aztán várok, sokszor így is megy, viszont amikor meg elindul, akkor pozíciókat kell tologatni, ezek ilyen átalakítási stratégiák.

MR: Világos. Oké, Gery, köszönjük szépen az újabb képzést, leckét.

Nagy Gergellyel az opcioguru.com tulajdonosával, oktatójával beszélgettünk az iránymentes kereskedésről.

Ha szeretnél további hasznos cikkeket olvasni az opciókról, ajánljuk az alábbiakat:

Ha pedig szívesen tanulnál az opciókról, itt feliratkozhatsz az OpcioGuru teljesen ingyenes, 30 napos online képzésére.

 Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.