Befektető vs. Trader

befektető vagy tréder vagy?
Tanulmányaim során felismertem, hogy alapvetően két fajta kereskedő létezik a tőzsdén. A befektető és a trader. A befektető kizárólag hosszútávban gondolkodik. Ilyen Buffett is. Alapvetően a "buy and hold" stratégiát alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy megveszi a részvényt, tartja, majd magasabb árfolyamon értékesíti. Nagyon türelmes befektetői típus, nem figyeli napi szinten a piac mozgását és nem is reagál napi szinten. A másik típus a trader, aki napi szinten követi a piacot és alapvetően nagyon rövidtávú elmozdulásokat követ. Ezen belül van a daytrader, aki egy napon belül nyit és zár pozikat.

A trader napos, hetes, maximum 1-2-3 hónapos időtávban gondolkodik. Ez időtáv meghatározása nagyon fontos az opciós piac esetében, hiszen minden opciónak van fix lejárata, de erről majd később.

Magamat tesztelve rájöttem, hogy a trader kategóriába tartozom. Napi szinten érdekelnek a piaci mozgások, napi szinten követem az eseményeket és mivel alapvetően türelmetlen vagyok, ezért maximum pár hetes pozikat veszek fel és amint tudom, (elértem a céláram) zárom is őket. Nem vagyok befektető, mert nem rendelkezem akkora tőkével, hogy megérje, valamint türelmem sincs kivárni a több éves pár százalékos emelkedéseket.

Tanulság:
- Trader vagyok és nem befektető.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.