Te Is A Visszapillantó Tükröt Nézed?

Statisztika vagy valószínűség?
Sokszor merül fel az oktatáson, hogy mi a különbség a statisztika és a valószínűség között és miért vagyok inkább híve a valószínűségekben való gondolkodásnak, mint a statisztikának. Ahhoz, hogy ezt megértsük, előbb nézzük meg a két világ közti különbséget és azt, hogy a technikai elemzés alapvetően mire épít. Ugyebár a tömeg mit használ? Technikai elemzést. Múltbéli "mintákat" keres a grafikonon és abból próbálja "megtippelni", hogy merre mehet a piac a következőkben, azaz irányt próbál kereskedni.

Mi az alapvető gond ezzel?

Gondolom neked is ismerősek azok az apróbetűs részek a különféle befektetési szerződésekben, ahol arról tájékoztatnak, hogy a múltbéli teljesítmény nem mérvadó a jövőre nézve és semmiképpen sem tekinthető kiindulási alapnak. Ezt a kijelentést a tömeg elfogadja kérdés nélkül. Na de itt álljunk is meg egy szóra. Miben más a technikai elemzés mint a múltbéli teljesítmény jövőre való kivetítése? Semmiben!!! Ugyanis a technikai elemzés nem más, mint múltbéli mintákból való jövőbeli elmozdulás feltételezése. A múltbéli minta semmit nem mond a jövőről, ezt látjuk a befektetési szerződések láblécében is és el is fogadjuk. Mégis a kereskedés során szinte mindenki csak erre alapoz. Miért?

Tehát a technikai elemzés nem más, mint statisztika, múltbéli mozgás elemzése és egy jövőbeli elmozdulás megtippelése. Sajnos minden "beárazott" valószínűségi faktort nélkülöz ez az elemzési forma. (Elnézést azoktól akik még mindig hisznek a volume jelentőségében).

Ezzel szemben miben más a valószínűség, ami az opciós árakból származik?

Az opciós valószínűség a lejáratig hátralévő időből és az opció árából feltételezett (beárazott) volatilitásból indul ki. Azaz nem csak a múltbéli adatokra támaszkodik, hanem a beárazott idő és volatilitás faktorból számítható egy jövőbeni elmozdulása valószínűsége (nem az iránya). Azaz nem a visszapillantótükörbe nézve próbálunk az úton közlekedni, hanem előre nézünk!

A technikai elemző a visszapillantó tükröt nézi folyamatosan, az opciós kereskedő néha belenéz a visszapillantóba, de alapvetően előre néz és az utat figyeli. Ez egy hatalmas különbség a szokványos technikai elemzés és az opciós valószínűséggel való kereskedés között.

A tömeg technikai elemzést használ, ami szimpla statisztika és nem valószínűség! Sajnos ez tény. A profik max. 1%-a használ technikai elemzést (pl. Birger Schafermeier), a profik többsége a valószínűséget és az időt igyekszik az oldalára állítani és úgy megteremteni a mindenki által keresett piaci előnyt (the edge).

Szerény véleményem az, hogy a konzisztens profit sokkal nehezebben érhető el statisztikai alapon, mint valószínűségi alapon! Természetesen azt is meg kell jegyeznem, hogy a valószínűség sem a Szent Grál, de sokkal "valószínűbb", mint a statisztikai elemzési módszerek, ld. technikai elemzés.

Legjobb példája a statisztikai kereskedés veszélyének az FX világban működő MT4 programozás során használt backtest jelenség. Nagyon sok gyönyörűszép backtest-et elő lehet állítani, de az mind statisztikai mintára épül és nem valószínűségre. Azaz éles futás közben nem fogod észrevenni, mikor változott meg a minta, mert semmi nem jelzi azt "előre". Ezzel szemben ha valószínűséget használsz, ott azonnal látni fogod a beárazott volatilitás változásából, hogy mit áraz a piac és milyen mozgás valószínűsége van kilátásban!

Ha jósólhatnék, azt mondanám, hogy a jövő kereskedése nem a technikai elemzésről és arról fog szólni, hogy a piac long vagy short, hanem sokkal inkább a valószínűségekben való gondolkodásról. De erre meg kell érnie a piaci tömegnek. Itt még nem tartunk sajnos...

Következő cikkemben kifejtem, miért gondolom, hogy az opciózás esetén a több idő egyben kevesebb idő is...Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.