Piaci Tudatosság Fejlesztése

piaci eseménykockázatok

Az OpcioGuru fennállása óta nagyon sok kereskedővel találkoztam már. Viszont kevés olyannal, aki nem csak a technikával volt elfoglalva, hanem magát a piacot, mint egészet is szemlélte volna.

Minden egyes előadásomon elmondom, hogy a jó hírem az, hogy az opciós kereskedés megtanulható, hiszen ez egy logikus keretrendszer, aminek van eleje és van vége.

Akár a másodfokú egyenlet

Olyan, mint amikor megtanultál másodfokú egyenletet megoldani. Meg kellett ismerned a szabályokat és a bennük rejlő logikát. Ha ezt elsajátítottad, bármilyen egyenletet meg tudtál oldani. Ugyanez a helyzet az opciós instrumentumok működésével kapcsolatban. Ha megérted a jellemzőit, az idő és a volatilitás hatását, akkor bármilyen helyzetben fogod tudni alkalmazni.

Ez a jó hír. Mi a rossz hír?

Piaci tudatosság

A rossz hírem az, hogy ettől még nem biztos, hogy profitábilis leszel, hiszen nem mindegy hogyan, mikor és melyik opciós stratégiát alkalmazod. Ehhez kell folyamatosan fejlesztened a piaci tudatosságodat. Specializálódnod kell néhány termékre, és abban profivá kell válnod. Nem hiszek abban, hogy egy trader sikeresen követhet több száz instrumentumot. Ez esélytelen!

Ok, de mit jelent a piaci tudatosság? Nem azt, hogy tudod merre fog menni a piac (azt senki sem tudja), hanem azt, hogy tisztában vagy az éppen aktuális időszakban jelen lévő eseménykockázatokkal, és azok pozícióidra gyakorolt hatásával. Figyeled az S&P500 indexet és a VIX-et, illetve a legfontosabb piaci termékek korrelációját. Én ezt a méltán népszerű Piaci Mátrixom segítségével valósítom meg, amivel folyamatosan figyelem a legfontosabb piaci instrumentumokat és azok együtt mozgását.

Nézzünk szét a jelenlegi piacon egy kicsit

S&P500 index

A 2015. májusi all time high (2134) közelében vagyunk ismét. Jelenlegi árfolyam 2111 (2016.06.08-án). Íme a heti chart:

S&P 500 index

Pszichológiailag tehát egy olyan szinthez érkezett az árfolyam, ahol erősebb küzdelem alakulhat ki a medvék és bikák között. Ezt tovább erősíti a VIX index.

VIX index

A VIX index jelenlegi állása szerint hatalmas optimizmus uralkodik a piacon, hiszen ismét 13 körül jár az árfolyam. Íme a heti chart.

VIX index

Az elmúlt évek alapján az látszik, hogy 12-13 környékén mindig történik valami, ami miatt megnövekszik a volatilitás és elkezd esni az S&P500 index. Most mi lehet ez a valami?

Brexit!

2016.06.23-án Angliában szavazást tartanak az EU tagság kérdésköréről. Jelenleg úgy tűnik a piac teljesen nyugodt még ezzel kapcsolatban, hiszen a VIX alacsony, az S&P500 pedig all time high közelében van. Azt senki sem tudhatja, hogy merre fog kitörni az árfolyam és mi lesz a szavazás eredménye, azt viszont mindenki láthatja, hogy szignifikáns az esemény piaci kockázata.

Véleményem szerint az elkövetkezendő időszakban meg fog nőni a volatilitás, mert túl sok az együttállás, ami ezt támasztja alá. Az egy dolog, hogy az S&P500 all time high közelében van és a VIX brutálisan alacsony, de még itt a Brexit is a nyakunkon. Emellett az amerikai gazdaság sem dübörög. A múlt hét pénteki NFP sokkal rosszabb lett a vártnál, aminek következtében a dollár mélyrepülésbe kezdett. Ezek együttesen nem további volatilitás csökkenést vetítenek előre, hanem emelkedést.

Az együttállások ilyen jellegű figyelését hívom piaci tudatosságnak. Piaci tudatosság az is, hogy közvetlenül a Brexit előtt nem lehetek nyitva fedezetlen iránymentes kereskedéssel olyan termékben, amit az esemény kockázata közvetlenül befolyásolhat, mint pl. az EUR határidős termék (/6E).

Általános piaci kockázatok

Egy kedves olvasómtól (köszi Feri) kaptam az alábbi képeket a globális kockázatokról. Ez is a piaci tudatosságot erősíti.

globális kockázatok

Nem kell tudnod, hogy merre megy a piac, de tisztában kell lenned azzal, hogy a meglévő vagy éppen nyitandó pozícióidra milyen hatással lehetnek a közeljövő jelentős eseményei, mint pl. a Brexit vagy olaj esetén egy OPEC meeting, stb. (a napi hírek egyáltalán nem érdekelnek, azokat semmi értelme követni, mert csak "zaj", a piaci tudatosság nem a napi hírek követését jelenti). Nyilván ebbe nem tartoznak bele a váratlan események, amikkel senki sem tud számolni, ld. CHF esete 2015. januárban.

Íme egy másik kép a várható Fekete Hattyúkról, ami paradox, mert a Fekete Hattyú sosem várható...

fekete hattyú jelenség

Összefoglalva

Az opciós kereskedés megtanulása egy véges történet, a piaci tudatosság viszont folyamatosan fejlesztendő terület. A piac és a világ folyamatosan változik, amihez tudnod kell alkalmazkodni. Egy idő után az opciós kereskedés olyan lesz számodra, mint az 1x1, de a piac folyamatosan tartogat meglepetéseket és kihívásokat, így a piaci tudatosságodon nap mint nap dolgoznod kell.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%

Tags: tudatosság, kockázat, VIX, brexit, SP500,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.