Piaci Tudatosság Fejlesztése

piaci eseménykockázatok

Az OpcioGuru fennállása óta nagyon sok kereskedővel találkoztam már. Viszont kevés olyannal, aki nem csak a technikával volt elfoglalva, hanem magát a piacot, mint egészet is szemlélte volna.

Minden egyes előadásomon elmondom, hogy a jó hírem az, hogy az opciós kereskedés megtanulható, hiszen ez egy logikus keretrendszer, aminek van eleje és van vége.

Akár a másodfokú egyenlet

Olyan, mint amikor megtanultál másodfokú egyenletet megoldani. Meg kellett ismerned a szabályokat és a bennük rejlő logikát. Ha ezt elsajátítottad, bármilyen egyenletet meg tudtál oldani. Ugyanez a helyzet az opciós instrumentumok működésével kapcsolatban. Ha megérted a jellemzőit, az idő és a volatilitás hatását, akkor bármilyen helyzetben fogod tudni alkalmazni.

Ez a jó hír. Mi a rossz hír?

Piaci tudatosság

A rossz hírem az, hogy ettől még nem biztos, hogy profitábilis leszel, hiszen nem mindegy hogyan, mikor és melyik opciós stratégiát alkalmazod. Ehhez kell folyamatosan fejlesztened a piaci tudatosságodat. Specializálódnod kell néhány termékre, és abban profivá kell válnod. Nem hiszek abban, hogy egy trader sikeresen követhet több száz instrumentumot. Ez esélytelen!

Ok, de mit jelent a piaci tudatosság? Nem azt, hogy tudod merre fog menni a piac (azt senki sem tudja), hanem azt, hogy tisztában vagy az éppen aktuális időszakban jelen lévő eseménykockázatokkal, és azok pozícióidra gyakorolt hatásával. Figyeled az S&P500 indexet és a VIX-et, illetve a legfontosabb piaci termékek korrelációját. Én ezt a méltán népszerű Piaci Mátrixom segítségével valósítom meg, amivel folyamatosan figyelem a legfontosabb piaci instrumentumokat és azok együtt mozgását.

Nézzünk szét a jelenlegi piacon egy kicsit

S&P500 index

A 2015. májusi all time high (2134) közelében vagyunk ismét. Jelenlegi árfolyam 2111 (2016.06.08-án). Íme a heti chart:

S&P 500 index

Pszichológiailag tehát egy olyan szinthez érkezett az árfolyam, ahol erősebb küzdelem alakulhat ki a medvék és bikák között. Ezt tovább erősíti a VIX index.

VIX index

A VIX index jelenlegi állása szerint hatalmas optimizmus uralkodik a piacon, hiszen ismét 13 körül jár az árfolyam. Íme a heti chart.

VIX index

Az elmúlt évek alapján az látszik, hogy 12-13 környékén mindig történik valami, ami miatt megnövekszik a volatilitás és elkezd esni az S&P500 index. Most mi lehet ez a valami?

Brexit!

2016.06.23-án Angliában szavazást tartanak az EU tagság kérdésköréről. Jelenleg úgy tűnik a piac teljesen nyugodt még ezzel kapcsolatban, hiszen a VIX alacsony, az S&P500 pedig all time high közelében van. Azt senki sem tudhatja, hogy merre fog kitörni az árfolyam és mi lesz a szavazás eredménye, azt viszont mindenki láthatja, hogy szignifikáns az esemény piaci kockázata.

Véleményem szerint az elkövetkezendő időszakban meg fog nőni a volatilitás, mert túl sok az együttállás, ami ezt támasztja alá. Az egy dolog, hogy az S&P500 all time high közelében van és a VIX brutálisan alacsony, de még itt a Brexit is a nyakunkon. Emellett az amerikai gazdaság sem dübörög. A múlt hét pénteki NFP sokkal rosszabb lett a vártnál, aminek következtében a dollár mélyrepülésbe kezdett. Ezek együttesen nem további volatilitás csökkenést vetítenek előre, hanem emelkedést.

Az együttállások ilyen jellegű figyelését hívom piaci tudatosságnak. Piaci tudatosság az is, hogy közvetlenül a Brexit előtt nem lehetek nyitva fedezetlen iránymentes kereskedéssel olyan termékben, amit az esemény kockázata közvetlenül befolyásolhat, mint pl. az EUR határidős termék (/6E).

Általános piaci kockázatok

Egy kedves olvasómtól (köszi Feri) kaptam az alábbi képeket a globális kockázatokról. Ez is a piaci tudatosságot erősíti.

globális kockázatok

Nem kell tudnod, hogy merre megy a piac, de tisztában kell lenned azzal, hogy a meglévő vagy éppen nyitandó pozícióidra milyen hatással lehetnek a közeljövő jelentős eseményei, mint pl. a Brexit vagy olaj esetén egy OPEC meeting, stb. (a napi hírek egyáltalán nem érdekelnek, azokat semmi értelme követni, mert csak "zaj", a piaci tudatosság nem a napi hírek követését jelenti). Nyilván ebbe nem tartoznak bele a váratlan események, amikkel senki sem tud számolni, ld. CHF esete 2015. januárban.

Íme egy másik kép a várható Fekete Hattyúkról, ami paradox, mert a Fekete Hattyú sosem várható...

fekete hattyú jelenség

Összefoglalva

Az opciós kereskedés megtanulása egy véges történet, a piaci tudatosság viszont folyamatosan fejlesztendő terület. A piac és a világ folyamatosan változik, amihez tudnod kell alkalmazkodni. Egy idő után az opciós kereskedés olyan lesz számodra, mint az 1x1, de a piac folyamatosan tartogat meglepetéseket és kihívásokat, így a piaci tudatosságodon nap mint nap dolgoznod kell.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%

Tags: tudatosság, kockázat, VIX, brexit, SP500,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-06-09Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.