Hogyan Védekezzünk Szakadás Ellen?

piaci szakadás

Minden trader első számú prioritása, hogy megvédje a számláját. Ezt mondani könnyebb, mint megtenni, mert néha nehéz a sokféle módszer között eligazodni. Nézzünk párat.

Jelen cikkemben kizárólag az opciós fedezés témakörét fogom tárgyalni, azon belül is az index hedge lehetőségeket.

Ezen kívül ugyebár létezik a klasszikus veszek egy Put-ot a papíromhoz verzió, de most szándékosan azt nézzük, hogyha a portfólió sok elemből áll, akkor hogyan alkalmazandó az index hedge.

Index fedezés alaptermékei

Kétféle termékről beszélhetünk, ha szakadás ellen kell fedezni. S&P500 index vagy a VIX (volatility index). Az előző esetén választhatunk különféle változatokat, mint pl. SPY (ETF), /ES (határidő), SPX (index). Most maradjunk a klasszikus indexnél és nézzük az SPX-et. A VIX esetén is léteznek ETF és ETN változatok, de ott is nézzük a VIX-et az egyszerűség kedvéért.

Az tudni kell elöljáróban, hogy a VIX és az SPX inverz korrelált, azaz amikor az SPX esik, a VIX emelkedik. Ugyanis amikor a piac szakad, a szereplők nekiállnak opciókkal fedezni, ami a VIX emelkedését eredményezi. Mivel a VIX csak egy derivált termék, így mindig az SPX az, ami vezérli. Ha a piacon óriási optimizmus uralkodik, akkor az SPX emelkedik, a VIX pedig esik.

Melyik a jobb fedezési módszer, SPX vagy VIX

SPX vagy VIX

Ahhoz, hogy ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni, valamiféle korrelációt érdemes felállítani a VIX és az SPX között mozgásban. Azaz hány pontot mozdul a VIX, ha x pontot mozog az SPX. Múltbéli adatok alapján azt lehet mondani, hogy 20 pont esés az SPX-ben 1 pont emelkedés a VIX-ben.

Ezek után nézzük mivel lenne érdemes fedezni. Vehetünk Put opciót az SPX-re, vagy Call opciót a VIX-re. Na de melyik a hatékonyabb és hoz többet, ha az index beszakad?

SPX Put vagy VIX Call

Nézzük mi történne, ha a piac 2 standard deviation-t (statisztikai szórás) esne a jelenlegi árszintről a májusi lejáratra (2016.05.18). Mai nap 2016.05.11. Azt megjegyezném, hogy a 2SD esésnek a valószínűsége 2.5%.

  • SPX: ebben az esetben a májusi lejáratra az árfolyam 2010 lenne (3.5% esés). Jelenleg 2084.
  • VIX: 74 pont esés az SPX-ben, a fentiek alapján 3.7 pont emelkedés a VIX-ben, azaz a jelenlegi 14.1-es VIX fent lenne kb. 18-nál (30%-os emelkedés).

2SD szerint tehát annak az esélye, hogy az SPX 7 nap múlva 2010 lesz, jelenleg 2.5%.

Ezek után nézzük meg azon opciók jelenlegi árát, ahová az elmozdulást várjuk.

  • SPX 2000 Put: 1.5 (jelenlegi ATM Put ára: 18.2)
  • VIX 18 Call: 0.20 (jelenlegi ATM Call ára: 1.30)

Na most ezek alapján hogyan lehet eldönteni, hogy melyik a "jobb"? Ismét a dolgot leegyszerűsítve nem figyelünk oda az időközben esetlegesen változó volatilitásra és az időre, csak az árakat hasonlítjuk össze. Az SPX Put ára 1.5-ről 18.20 lehet, míg a VIX Call ára 0.20-ről lehet 1.30.

Tehát az SPX Put 12.1x-es hozamot produkált, míg a VIX Call csak 6.5x-et. Azaz az SPX Put opció piaci szakadáskor többet tud profitálni, mint a VIX Call opció.

Fekete Hattyú esetén mi a helyzet?

Nézzük meg most a brutálisan nagy eséskor mi a helyzet. Tegyük fel, hogy a fenti lejáratra az árfolyam nem 2SD-t esik, hanem sokkal többet. Legyen mondjuk az esés 184 pontos és így a célár az SPX-ben 1900. Ezek alapján hasonlítsuk össze az árakat ismét.

  • SPX 1900 Put: 0.25
  • VIX 23 Call: 0.05

Azaz ekkora esés esetén az SPX Put hozama 72.8x, míg a VIX Call hozama 26x. Ezt azét mutattam meg, hogy lásd, hogyha extrém a szakadás, akkor sokkal jobban lehet járni SPX (vagy SPY vagy /ES) távoli Put opciók vásárlásával, mint VIX Call opciókkal.

Azt ne felejtsd el, hogy a fejtegetésemből kimaradtak a folyamatosan változó és nehezen szimulálható tényezők, mint a volatilitás átmeneti változása és az időérték. A fentiek közelítő jellegű számítások csak, de azt gondolom, hogy az eltérések volumene miatt adhat egy szilárd kiinduló elképzelést arra nézve, hogy mit érdemes csinálnod ha opciókkal szeretnél fedezni.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 91%

Tags: VIX, short, SPX, Fekete hattyú,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.