Hogyan Darál Le a Tőkeáttételes ETF

tőkeáttételes ETF

Aki kereskedik, az foglalkozik hozamszámítással. Azonban ezen a területen léteznek ugyanolyan illúziók, mint vizuális téren. Nézzük mik ezek.

A hozam alakulása, változása nagyban függ a termék és a kereskedési eredmény volatilitásától.

 

Hozamszámítás tőkeáttét nélkül

Nézzünk erre néhány példát hagyományos kereskedés mellett. Ezekben a példákban nem használtunk tőkeáttétet.

  • Emelkedő piacon: 10% + 10% = 21%
  • Csökkenő piacon: -10% + -10% = -19%
  • Volatilis piacon: 10% + -10% = -1%

Fentiekből szépen látszik, hogy amikor az eredmények összeadódnak, akkor a hozam nem lineáris hatású, azaz 10%+10% az sosem 20%, akár a kamatos kamat esetén.

Az a példát mindenki ismeri, hogyha a kezdeti tőkéd 50%-át elveszíted, nem 50%-ot kell keresned az eredeti eléréséhez, hanem 100%-ot kell hoznod, hogy nullán legyél. Ezért is nagyon fontos a tőke megőrzése. Ha pl. elveszítetted a kereskedési tőkéd 75%-át, akkor 400%-ot kell profitálnod, hogy nullán legyél. Ez annyira sok idő, hogy a többség itt fel is adja...

Hozamszámítás tőkeáttét során

Nézzünk meg olyan ETF-eket, amik 2-3x-os tőkeáttéttel rendelkeznek. Itt már sokkal nagyobbak lesznek a különbségek is.

Íme egy 2x-es ETF eredményei:

  • Emelkedő piacon: 20% + 20% = 44%
  • Csökkenő piacon: -20% + -20% = -36%
  • Volatilis piacon: 20% + -20% = -4%

Ennél még durvább a helyzet akkor, ha 3x-os az ETF és nagyon volatilis a piac. Erről már néhány éve írtam egy cikket, de az érdemi részeket most bemásolom ismét a téma örökzöld aktualitása miatt. Azt gondolom, hogyha tőkeáttétes ETF-ekkel kereskedsz, ezeket az összefüggéseket feltétlen ismerned kell.

Hogyan darál le a tőkeáttételes ETF?

A tőkeáttételes jelenségben rejlő veszélyek bemutatására az XLF financial sector szimpla ETF-et választottam. Ez az ETF a pénzügyi szektor teljesítményét követi egy termékként. Nézzük, milyen ultra és tripla ETF-ek követik ennek a mozgását:
- Ultrashort: SKF - alaptermék(XLF) 1%-os esése SKF 2%-os emelkedését eredményezi,
- Ultralong: UYG - alaptermék(XLF) 1%-os emelkedése UYG 2%-os emelkedését eredményezi,
- Bear 3x: FAZ - alaptermék(XLF) 1%-os esése FAZ 3%-os emelkedését eredményezi,
- Bull3x: FAS - alaptermék(XLF) 1%-os emelkedése FAS 3%-os emelkedését eredményezi,

Az alábbi táblázatban háromféle piaci környezetet szimulálok:
- alacsony volatilitás,
- közepes volatilitás,
- magas volatilitás.

A szimuláció 10 egymást követő nap kereskedését mutatja be, és a 10. nap végén elért %-os változást a különböző tőkeáttételes verziók esetében.

Elöljáróban csak annyit, hogy feltételeznéd, hogy egy nagyon volatilis 10 nap esetén az XLF 10%-os esése esetén a Bear3x-es FAZ is esett és nem emelkedett? Figyelem: esett és nem emelkedett, pedig 30%-ot kellett volna emelkednie a "szabály" szerint. Döbbenet! Sok emberrel beszéltem, aki nem értette miért bukott a tőkeáttételes ETF-en, amikor profitálnia kellett volna. A táblázatból most megtudhatod!

Íme a táblázat:

tőkeáttételes ETF

(A táblázat Excel verzióban innen tölthető)

Értelmezzük egy kicsit a táblázatot:
- Alacsony volatilitás: az XLF 5%-ot emelkedett alacsony volatilitás mellett, és ennek megfelelően a tőkeáttételes ETF-ek is közel 10% és 15%-ot változtak annak megfelelően, hogy 2x-es vagy 3x-os volt az áttét.
- Közepes volatilitás: enyhén volatilisebb 10 napos kereskedést követően az XLF 2,75%-ot emelkedett. A tőkeáttétes ETF-ek esetében viszont már látszik eltérés. Elvileg 5,5% és 8,25% kellene legyen a 2x-es és 3x-os tőkeáttétetes ETF változása. Míg az UYG alatta maradt a 2x-es szintnek, addig az SKF felette teljesített. Ugyanez a helyzet a FAS és FAZ esetében. FAZ jóval a 8,25% felett teljesített.

Nézzük a legmegdöbbentőbb esetet:
- Magas volatilitás: őrült volatilitás mellett 10 nap alatt XLF -10,99%-ot esett. Ugyebár ennek megfelelően a 2x-es 21,98%-ot a 3x-os 32,97%-ot kellene változzon. Sajnos a valóság nem ennyire egyszerű. UYG közel van az elvárt szinthez a maga -26,9%-os csökkenésével, de az SKF esetén elég érdekes szám látszik. XLF esett, közben a short ETF 2,6%-ot emelkedett. Hogy is van ez? Elvileg a szabály szerint az SKF-nek 21,98%-ot kellett volna emelkednie, hiszen XLF 1%-os esése esetén 2%-ot emelkedik. Ezzel szemben csak 2,6%-ot emelkedett.
Ennél még extrémebb a helyzet a 3x-os áttét esetén. FAS -45,64%-ot esett, pedig "csak" 32,97%-ot kellett volna. Ezzel szemben a short verzió, FAZ -5,81%-ot esett, annak ellenére, hogy 32,97%-ot kellett volna emelkednie!!!
Figyelem: a FAZ, ami az XLF short ETF-je nem emelkedett, hanem esett XLF esése esetén egy magas volatilitású piacon.
Matematikailag nagyon egyszerűen alátámasztható pszichésen azonban nehéz ezt feldolgozni:)

Érdemes a fenti táblázaton egy kicsit töprengeni, mielőtt az ember beleugrik egy tőkeáttételes ETF vásárlásba. 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Tags: ETF, tőkeáttét,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.