Brexit Tapasztalatok

Brexit Tapasztalatok

Nem mindennapos jelenségnek lehettünk szemtanúi a Brexit kapcsán 2016.06.24-én. Sokat lehetett belőle tanulni, így megosztom a tanulságokat.

Annak ellenére, hogy 2005 óta kereskedek opciókkal, láttam olyan dolgokat, amik engem is megleptek. Magát a jelenséget nem magyarázom, mert tele volt vele a sajtó.

Amiről érdemes megemlékezni, azok a piaci kondíciók, amik egy ilyen eseményt megelőztek és végig kísértek.

Megelőző események

Brexit előtt két valószínűséget jelző indikátort figyeltem. Az egyik a piaci volatilitás (VIX), a másik a bookmaker-ek által közölt odds-ok (esélyek). Ahogy közelített az időpont, úgy lett "egyértelműbb", hogy mit gondol a piac.

2016.06.23-án a bookmaker-ek odds-ai 1:8 volt ha jól emlékszem a kilépés esetére és nagyon alacsony a bennmaradásra. Mivel a kilépés esetére 8x akkora volt a profit mint a loss, így annak az esélye volt egyértelműen alacsonyabb. Tehát a bookmaker-ek "könyvei" szerint a közvélemény a bent maradást valószínűsítette.

A másik amit figyeltem, az a VIX, ami a piaci volatilitást árazza. Brexit-et megelőző héten magas volt a VIX, utána szépen árazódott ki, de a legmeglepőbb az volt, hogy a megelőző estén 18%-ot esett a VIX, kvázi semmi esélye a kilépésnek, nem lesz itt pánik másnap.

Kissé elszámolta magát az egész piac. Alábbi charton lilával karikáztam a Brexit előtti hetet, amikor nőtt a volatilitás és zölddel a szavazás napját, 23-át, amikor extrém sokat esett a VIX ahhoz képest, hogy milyen kockázatos piaci esemény volt várható éjfél után. Ez a megdöbbentő!

volatilitás

Sárgával jelöltem a másnapot, amikor napon belül 80% pluszban is volt a VIX futures!!! 80% pluszban (2011 óta a legmagasabb napi emelkedés). Az előző napi esést követően. Mi ez ha nem benézés? Ennyit a piaci árazásról. Az egész világ rosszul árazta az eseményt. Mindenki tévedett!

A jövőre nézve nagy tanulság, hogy gyakorlatilag semmit nem jelent, hogy mit hogyan áraz a piac. Ha egy ennyire mindenki által előre jelzett jelenséget ennyire benézett a piac, akkor a jövőben is bármire képes. Ennyit a volatilitás előrejelző képességéről... Ismét visszaigazolást nyert, hogy bármi bármikor megtörténhet...

Aznap hajnalban!

Direkt felkeltem 5-kor, hogy követhessem az eseményeket közelről. Mire odaültem a géphez, az S&P500 határidő már 4.5% mínuszban tartózkodott. Sőt 6.45-kor elérte a limit down-t, ami annyit jelent, hogy 1 órára felfüggesztették a kereskedést. Ez akkor következik be, ha a futures éjjel 5%-ot esik. Ha érdekelnek a limit down szabállyal kapcsolatos alapelvek, arról itt olvashatsz.

A font árfolyama 10% mínuszban volt már kora hajnalban is.

Szorosan követtem a font határidős opciók árfolyamát, amit a /6B instrumentumon keresztül lehet megtenni. Az köztudott, hogy maga a határidős termék nem túl likvid, de amit reggel láttam az extrém volt. Az OTM Put opciók Bid/Ask spread-je között 60x-os szorzó volt. Mondok egy példát: Bid: 0.0005, Ask: 0.03. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogyha megveszed Ask (vételi) árfolyamon az adott opciót, akkor szinte azonnal 100% veszteségben vagy.

Magyarán totálisan kereskedhetetlenné vált a font határidős opciós piac. Azt gondoltam, hogy amerikai nyitásra rendeződnek a spread-ek, de nem sokat javult. Nem volt szinte benne árjegyzés, annyira szétszaladt a piac ekkora esésre.

A font aznapi teljesítménye egyébként 12-es standard deviation elmozdulást produkált. A Gauss görbében hívők most foghatják a fejüket...

Amerikai nyitás után

Látva a reggelt, attól tartottam, hogy az amerikai nyitást követően is szét lesznek esve a Bid/Ask spread-ek, de meglepetésemre teljesen normális piaci spread-ek várt nyitáskor. Ahhoz képest, hogy az /ES közel 5% mínuszban volt, a piac teljesen értelmes spread-eket produkált, volt benne likviditás, lehetett kötni. Sokkal jobb volt a helyzet, mint 2015.08.24-én amikor jött a mini flash crash. Ott ismét totálisan szétszaladt a market making piac. Ez a mostani egy kellemes meglepetés volt.

1 nappal később

Hétfőn folytatódott a lejtmenet, de a megdöbbentő nem ez volt. Hanem az, hogy közel 1.5%-os /ES esés mellett a VIX is tudott mínuszban zárt. Csak arra tudok következtetni, hogy pénteken annyira túlhúzták a VIX-et, hogy hétfőn már egyszerűen nem fedezett senki és úgy esett tovább az /ES. Ennek ellenére totálisan megdöbbentő, mert ilyet 11 év alatt egyszer sem emlékszem, hogy láttam volna. Alapesetben a VIX nő, ha a piac szakad. Egy napra ez a korreláció is teljesen megszűnt. Másnapra azonban visszaállt a "rend", /ES emelkedést VIX esés követte. Az alábbi grafikonon sárgával jelöltem a hétfői napot.

VIX esés

Mik a tanulságok?

Foglaljuk össze a tanulságokat:

  1. Ne hidd el a piaci árazást, nem jelent semmit. Az egész világ tévedhet! Nincs olyan, hogy a piac tudja és már "beárazta". A piac sem tud semmit!
  2. Ne adj jelentőséget annak se, hogy a bookmaker-ek mit mondanak, láttuk, hogy ez se jelent sokat.
  3. Az opciós spread-ek totálisan szét tudnak esni, de ezt már láttuk a CHF esetében is 2015 elején.
  4. Egy ilyen horderejű bejelentés előtt ne legyél soha nyitva fedezetlen opciókkal, mert mint láthatod elég nagy meglepetés is érhet.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 89%

Tags: spread, VIX, brexit,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.