Partnerkockázat - Sok Millió Dolláros Csalás

csalás

2016-ban ismét egy elég szomorú történetnek lehettünk szemtanúi a magyar befektetői piacon. Ez nem az első eset, szinte sablon módjára ismétlődnek ezek a csalások!

Megjelent egy határozat, miszerint az MNB 200 milliós bírságot szabott ki ismét engedély nélküli tevékenységre. A cég az általuk kezelt FX számlákat teljesen ledarálta és a Brexitre hivatkozott. Elképesztőnek tartom, hogy ez a sztori újra és újra megismétlődik a magyar befektetési piacon. De sajnos addig, amíg az átlagos pénzügyi intelligencia azon a szinten van ahol, addig mindig lesznek átverések...

Partnerkockázat

Sajnos ismét bebizonyosodott az, hogy a partnerkockázat egy kulcsfontosságú kérdés és a fix éves 50%-ot ígérő tőzsdei hozam nem létezik.

Ismét láttuk, hogy nincsenek csodák a piacon. Nem léteznek "nem veszít" robotok, "nem veszítő matematikai stratégiák", nincs és kész. De úgy érzem elég sokszor kell még a fenti esetnek megtörténnie, hogy ez végérvényesen leessen mindenkinek! Szomorú...

Őszintén együtt érzek azokkal, akik ebben most érintettek, és a cikkem célja nem az, hogy a kést tovább forgassam bennük, hanem az, hogy segítsek levonni a tanulságokat és rámutatni arra, hogyan csökkenthető a jövőben annak az esélye, hogy ez ismét megtörténjen velük.

Hol a legmagasabb a partnerkockázat?

Egyértelműen az offshore területeken. Ott szinte esélyed nincs, ha ellopták a pénzedet. Én kizárólag két területen nyitnék számlát: EU & Amerika. Sehol máshol!!!

Ismét vonjuk le a tanulságokat

A kereskedő számára a legfontosabb az, hogy a tőkéjét megőrizze. Tudom jól, hogy sokakat elkap a gépszíj, mikor jönnek a nyereségek, és csak a kapzsiság uralkodik, de ennek többnyire rossz vége lesz.

Mivel elsődleges a tőke megtartása, így nézzük mik azok a területek, amikre fókuszálva csökkentheted annak az esélyét, hogy benne ülj egy fenti sztoriban.

  • Soha de soha ne nyiss számlát nem szabályozott, offshore területen működő cégnél.
  • Az első szabály érvényességi köre általában az FX brókerek és a Bináris Opciókkal kereskedő brókerek. A legtöbb ilyen cég nem szabályozott, offshore területen működik, ahol szinte semmi kontrollod nincs a pénzed felett.
  • Legyen a számládon biztosítás min. 50-100.000 EUR értékben, amit természetesen nem a cég garantál, hanem a törvényi/szabályozási háttér.
  • Ne hidd el a fix 50-100%-os hozamígéreteket, mert azok nem léteznek. Ismét láttuk, hogy az egész nagy eséllyel egy pilóta játékra hasonlított.
  • Ha kereskedsz FX-szel, azt szabályozott partnernél és piacon tedd, akár egy Interactive Brokers.
  • Opciókkal szintén szabályozott piacon kereskedj, messzire kerüld el a jött-ment, szabályozatlan bináris opciós cégeket.

Gyakorold Te a kontrollt!

Én abban hiszek, hogy a pénzem a legjobb helyen nálam van. De tudom, hogy nem mindenki hajlandó megtanulni a kereskedést, így kénytelen megbízni másokban. Ebben az esetben nagyon körül kell járni azt, hogy kinek adod át a pénzed kezelésre és onnantól kezdve a pénzed felett ki gyakorolja a kontrollt.

A fenti sztoriban használt számlakezelési modellnél (ahol a brókercég, letétkezelő és számlakezelő egy és ugyanaz) sokkal biztonságosabb pl. egy olyan modell, amiben nyitsz egy számlát az IB-nél, és azon keresztül adsz engedélyt egy money managernek arra, hogy kezelje a számládat. IB-nél már találkoztam olyan money managerekkel (MM), akik nagy múlttal rendelkeznek és profitábilisak. Ebben az esetben a letétkezelő maga az IB, a MM "csak" kezeli a számlát előre beállított paraméterek mentén, de a pénz felett nem gyakorol kontrollt. Ez egy jóval biztonságosabb modell.

Nyilván a legjobb, ha Te magad kezeled a saját pénzed!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 93%

Tags: átverés, partnerkockázat,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.