Mekkora A Derivatív Piac?

derivatív piac

A minap találtam egy nagyon szemléletes ábrát arról, hogy valójában mekkora piacon is kereskedünk, ha opciót vagy határidőt kötünk.

A derivatív termék egy olyan kontraktus két fél között, ahol a megállapodás nem magával az alaptermékkel jön létre, hanem abból származtatott eszközzel.

Hétköznapi nyelven derivatív termék pl. az opció, a határidő, különféle strukturált termékek, stb.

Hatalmas piac

Sok helyen olvastam már, hogy a Forex piac mennyire hatalmas. A derivatív piachoz képest minden eltörpül. Ha az alábbi ábrának csak a fele igaz, már akkor is elég megdöbbentő.

derivatív piac mérete

Nagyon veszélyes játék

Ez a mennyiségű derivatív termék brutálisan veszélyes és toxikus lehet akkor, ha ismét jön egy válság. Nem véletlenül hüledezik mindenki a Deutsche Bank által a könyveiben tartott derivatív kitettségtől, amiről íme egy kis ábra:

derivatív kitettség

A Deutsche Bank derivatív kitettsége jelenleg 20x akkora, mint teljes Németország GDP-je és 5x akkora, mint az eurózónáé. Ha itt beüt a krach, vajon ki menti ki őket...

Nem kell félni, nem fog fájni:)

Mivel az emberi kapzsiság örök így lehet, hogy "soha" nem durran ki a lufi, mert csak nyomtatják és nyomtatják a pénzt a végtelenségig. Ki tudja?

Egy biztos, ha ez kidurran egyszer, az nagyot fog szólni!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 89%

Tags: derivatív piac, kitettség,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-07-14



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.