Mekkora A Derivatív Piac?

derivatív piac

A minap találtam egy nagyon szemléletes ábrát arról, hogy valójában mekkora piacon is kereskedünk, ha opciót vagy határidőt kötünk.

A derivatív termék egy olyan kontraktus két fél között, ahol a megállapodás nem magával az alaptermékkel jön létre, hanem abból származtatott eszközzel.

Hétköznapi nyelven derivatív termék pl. az opció, a határidő, különféle strukturált termékek, stb.

Hatalmas piac

Sok helyen olvastam már, hogy a Forex piac mennyire hatalmas. A derivatív piachoz képest minden eltörpül. Ha az alábbi ábrának csak a fele igaz, már akkor is elég megdöbbentő.

derivatív piac mérete

Nagyon veszélyes játék

Ez a mennyiségű derivatív termék brutálisan veszélyes és toxikus lehet akkor, ha ismét jön egy válság. Nem véletlenül hüledezik mindenki a Deutsche Bank által a könyveiben tartott derivatív kitettségtől, amiről íme egy kis ábra:

derivatív kitettség

A Deutsche Bank derivatív kitettsége jelenleg 20x akkora, mint teljes Németország GDP-je és 5x akkora, mint az eurózónáé. Ha itt beüt a krach, vajon ki menti ki őket...

Nem kell félni, nem fog fájni:)

Mivel az emberi kapzsiság örök így lehet, hogy "soha" nem durran ki a lufi, mert csak nyomtatják és nyomtatják a pénzt a végtelenségig. Ki tudja?

Egy biztos, ha ez kidurran egyszer, az nagyot fog szólni!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 89%

Tags: derivatív piac, kitettség,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.