Hogy lehet chart nélkül profitosan kereskedni?

chart nélkül profitosan kereskedni

A trading karrier minden esetben a chart-ok nézegetésével kezdődik, de vannak, akik egy idő után ettől megszabadulhatnak...

A hagyományos piacon kereskedő el sem tudja képzelni, hogy lehet chart-ok nélkül is kereskedni. Pedig lehet, és nem is olyan nehéz. A minap az egyik profi opciós diákomtól láttam az alábbi belső fórum bejegyzést:

Zsolt felismerése

Zsolt fórumbejegyzése

Zsoltról azt érdemes tudni, hogy 2 éve járt nálam Opciós Oktatáson és azóta is csak iránymentesen kereskedik (80%-os csatorna, 60 napra). Mint ahogy írta is, már nem érdekli a chart, csak valószínűségekben gondolkodik. Ez egy hatalmas paradigmaváltás.

Valószínűségek a kereskedésben

A valószínűségekben gondolkodás egy teljesen más kereskedői gondolkodásmódot feltételez. Nem hírvezérelt és nem érzelmi alapon befolyásolt. Egzakt valószínűségek alapján történik a pozíció megnyitása, menedzselése és átalakítása is. Nincsenek iránytalálgatások, nem érdekel, hogy ma 1-2%-kal feljebb, vagy lejjebb nyit az árfolyam. Valószínűségek vannak, amiket kezelni kell. A chart csak egy kiegészítő eszköz, hogy mégis úgy érezzük, hogy kereskedünk, de nem a döntés elsődleges forrása.

A valószínűség alapú trading nemcsak a profitabilitást növeli, de az érzelmi (pszichológiai) terhet is csökkenti. Nem kell szembenézni az iránytalálgatás frusztrációjával. Továbbá drasztikusan csökken a tradingre fordítandó idő, hiszen sok esetben mobilról ellenőrizhető, egy pillanat alatt, hogy kell-e beavatkozni a valószínűségek alapján vagy sem.

Valószínűség alapú opciós stratégia

Kizárólag opciós kiírás segítségével valósítható meg a valószínűség alapú kereskedés. Kiíróként én kontrollálom azt, hogy mekkora valószínűség mellett, milyen időtávra vállalok kockázatot és mekkora profit reményében. Tudom, hogy sokan félnek az opciók kiírásától, de erről már korábban írtam egy cikket, ahol lerántom a leplet a korlátlan kockázat misztikumról.

S&P500 példa

A jelenleg megnövekedett volatilitás jó hatással van az opciós kiírásokra. Nézzünk egy aktuális képet. Az alábbi ábrán az /ES napos chartja látható. A piros függőleges vonal mutatja a 11.18-i árakat (65 napos kiírás). Erről szépen leolvasható, hogy a mai nap beköthető egy olyan 90%-os valószínűségű csatorna, ahol a felső pont 2285, az alsó pedig 1775 (jelenlegi /ES ár 2128). Ennek a range-nek a maximális profitja a jelenlegi árak mellett $400. Szépen látszik a volatility skew jelenség, ami annyit tesz, hogy lefelé a távolság kb. 2x akkora mint felfelé, azonban a valószínűségük ugyanaz. Ez az aszimmetrikus opciós árazás miatt van így. A félelem mindig erősebb, mint a kapzsiság.

S&P 500 példa

Nem rossz a range, sőt. Ha a volatilitás (VIX) még tovább nő, akkor ez a range szintén szélesedik és még többet lehet vele keresni adott időtávon belül.

Random walk

Lássuk be, hogy a piaci mozgások előrejelzése elég esélytelen a magunkfajta retail kereskedőnek. A piac teljesen random walk. Hírek ide vagy oda, legtöbbször a hír tartalma és következménye köszönőviszonyban sincs azzal, amit a charton látunk. Éppen ezért totál felesleges a piaci irányok találgatása. Előző cikkemben írtam arról, hogy egy dolog, ami biztos a piacon, az a volatilitás középértékhez való visszatérése. A többi jóslás, szerencsejáték.

Hosszútávon biztosan jobban jársz akkor, ha a valószínűségeket és a volatilitást tanulod meg profi módon kereskedni, mert az árakat jó eséllyel sosem fogod tudni előre jelezni...

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: siker, valószínűség, iránymentes, opció kiírása,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-09-15



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.