Mi az az egy dolog, ami BIZTOS a tőzsdén?

volatilitás

Éveken keresztül kergettem az ármozgásokat, megpróbáltam eltalálni az irányt, megtippelni az árakat. Sokáig tartott, mire rájöttem, hogy csak egy BIZTOS dolog van a piacon...

Sokan mondják, hogy a piacon egy dolog biztos, az a bizonytalanság. Ez az állítás az árfolyamokra nézve igaz, hiszen sosem tudhatod, hol lesz az AAPL árfolyama 2 hét múlva vagy 1 hónap múlva az olaj hol fog állni. Nincs ember, aki ezt meg tudja mondani, mégis a legtöbb kereskedő éveket tölt el azzal, hogy megpróbál olyan tudásra, indikátor halmazra vagy elemzési módszerre szert tenni, ami nagy valószínűséggel előre jósolja neki a piaci irányt. A többség évek múlva és sok pénzt elveszítve jön rá, hogy az árak jövőbeni jóslása nem működik.

Mi az, ami BIZTOS a piacon?

Egy olyan faktor van a piacon, amiben biztos lehetsz. És itt most nem az iránymentes kereskedésre és annak szépségeire gondolok. Nem is arra gondolok, hogy az idő telik és milyen szépen le lehet azt opciókkal kereskedni, holott ez is egy elképesztően jó módszer.

Van itt még valami, amiben 100%-ig biztos lehetsz a piaccal kapcsolatban. Egy olyan faktorra gondolok, amit opciókkal és néhány ETF segítségével is le tudsz kereskedni.

Mielőtt elárulom mi az, gondold végig mi lehet az, ha nem az ár és nem az idő.

Mi az, ami elképesztő piaci előnyt biztosíthat számodra azzal szemben, hogy próbálod eltalálni az irányokat?

Csak egy dolog BIZTOS a piacon!

Az pedig nem más, mint a volatilitás. Az opciós piac segítségével a volatilitás mérhető és lekereskedhető. Még azok számára is, akik nem rendelkeznek opciós tudással. Maga a volatilitás egy középértékhez visszatérő jelenség, míg egy részvény vagy olaj ára nem az. Pl. a Facebook árfolyama 40 körül indult, ma már 130. És ki tudja, meddig megy. A volatilitás nem így működik. Az többnyire sokáig alacsony, majd megugrik és visszatér. Ezt a jelenséget gyönyörű szépen le lehet kereskedni.

A volatilitás esetén azt sosem tudod megtippelni, hogy mikor ugrik meg, hiszen ahhoz rossz hírek kellenek többnyire. Azt viszont sokkal könnyebb megtippelni, hogyha már sokat emelkedett, előbb vagy utóbb visszatér egy középértékhez.

VIX - A volatilitás index

Legegyszerűbben ezt a középértékhez való visszatérést a VIX segítségével érthetjük meg. Íme a VIX heti chartja. A chart 2013 szeptembertől mutatja a mozgásokat.

VIX heti chart

Nagyon szépen látszik, hogy a hirtelen kiugrásokat hirtelen konzisztensen visszatérések követték. Volt benne jó pár pánikhelyzet, mint pl. 2015. augusztus, 2016. június - Brexit, stb. Ilyenkor a volatilitás megugrik, de néhány hét elteltével beszakad. Ezt a beszakadást lehet a legjobban lekereskedni opciókkal vagy VIX-hez kötött alaptermékekkel.

Ha nem tudsz opciózni és nem is akarsz, akkor ajánlom figyelmedbe a Volatrade Stratégiámat, amiből megtudhatod, a volatilitás hogyan kereskedhető le sima alaptermékkel. Ehhez nem kell megtanulnod opciózni...

Pénzfeldobás - iránytalálgatás

Lehet valakinek szerencséje az irányok találgatásával rövid távon, de a többség hosszútávon ebben nem sikeres. Ha pénzfeldobással kísérletezel, lehet, hogy egymás után 10-ből 8x fejet tudtál dobni, de ez nem más, mint szerencse. Hosszútávon a matek fog érvényesülni, azaz 50%-ban fogsz fejet és írást dobni. Ez ugyanúgy igaz a piaci irányok találgatására.

A volatilitás viszont nem ilyen. Az 100%-ban visszatér a középértékhez. A kérdés az, hogy mennyi idő alatt, de ehhez a stratégiával tudsz alkalmazkodni. Lehet, hogy 5 nap alatt beszakad, de lehet, hogy 50 nap kell neki. Ezt sosem tudhatod és azt sem, hogy hol a teteje a volatilitás emelkedésnek, azaz honnan érdemes shortolni. De ha elég időt hagysz a stratégiának, akkor nem kell azon görcsölnöd, hogy pontosan eltaláld a belépőt. Hiszen nem is lehet...

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Volatilitás, VIX, Volatrade,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-09-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.