Az eső trend nem feltétlen jó belépési szint

belépési szintek
Az első részvényvásárlási kudarcomat követően folytattam magányos utamat a tőzsde útvesztőjében. Napi szinten figyeltem kicsi magyar piacunk tőzsdei résztvevőit és próbáltam belépési szinteket keresni.
Hogy mi alapján? Fogalmam sem volt.Nézegettem az árakat és ha valami egyik nap kevesebb volt az előző napinál, akkor gondoltam megveszem, hátha visszamegy és profitot realizálhatok. Ez a stratégia talán még a szerencsejátéknál is rosszabb.

Továbbra sem mertem 50-100 ezer forintnál többet "befektetni", mert bizonytalan voltam. Miért is lettem volna biztos, hiszen nem tudtam még semmit és megfelelő tapasztalatom sem volt. Szerencsejátékoztam a tőzsdén, majdnem olyan volt mintha fekete vagy pirosra tettem volna egy
roulette asztalon.

Mindig emelkedésre játszottam, mert akkor még nem tudtam mi az a shortolás de erről majd később mesélek. Ha valamelyik részvény árfolyama nagyot esett, mindig a vételi lehetőséget láttam benne. Soha nem gondoltam, hogy az esésnek oka van és tovább fog esni, ezért belevettem és vártam. Persze tovább esett, aztán még tovább és még tovább. Majd mikor ismét szükségem volt pénzre, ki kellett szállnom a veszteséget elszenvedve. Buktam, pedig azt hittem, hogy az árfolyam vissza fog korrigálni. Ebből még nem tanultam, azt hittem, hogy biztos nem vártam eleget. Ezt a hibát többször elkövettem egymás után.

Tudod mi volt a legnagyobb hibám?

Soha nem néztem grafikont, csak az előző napi árhoz hasonlítottam, vagyis nem figyeltem a múltbeli mozgását a papírnak. Ekkor még fogalmam sem volt mi az a technikai elemzés és mit is jelentenek a támasz és ellenállási szintek. Ezeket a történet későbbi fejezeteiben fogjuk tárgyalni. Kiemelten fontos koncepciók.

Amit biztosan megtanultam, hogy attól még, hogy egy papír esik semmi garancia nincs arra, hogy valaha is vissza fog korrigálni. Sajnos ez a jelenlegi piaci környezetben is érvényes szabály. Sok olyan magyar példát is lehetne hozni, ami 1-2 évvel ezelőtt 80%-al magasabban volt és azóta sem sikerült még a korábbi szintet meg sem közelíteniük. Talán soha nem is fogják...

Fenti kudarcaimat próbáltam úgy helyrehozni, hogy átlagoltam. Mit is jelent ez? Belevettem egy papírba, ami az utóbbi időben sokat esett, mert az gondoltam, hogy emelkedni fog. Természetesen ez nem így lett, és egy még alacsonyabb szinten ismét belevettem, hátha sikerül a veszteséget csökkentenem, ha a papír elindul felfelé. Hát mondanom sem kell, hogy ez a stratégia sem működött, csak további veszteséget sikerült elszenvedni. Ha egy pozíció veszteséges, akkor abból ki kell szállni és nem még több pénzt hozzáadni. Fájdalmas volt, de ezt is megtanultam...


Tanulságok:
- Ha valamelyik papír esik, semmi garancia nincs rá, hogy visszakorrigál, semmi.
- Csak olyan pénzzel tőzsdézzek, amire nem lesz szükség a közeljövőben.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 73%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-07-31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.