Smart Routing: a legjobb végrehajtás

tőzsdei megbízás végrehajtása

Sokan kérdezték már tőlem mit jelent pozíció nyitásakor a SMART Routing és a Best Execution alapelv. Ezeket fogjuk most tisztázni.

Best Execution alapelv

Az alapelv célja a befektetők érdekeinek előtérbe helyezése. Best Execution vagy magyarul legjobb végrehajtás azt jelenti, hogy a piacokon jelenlévő legjobb áron igyekszik a broker-dealer / market maker megkötni az ügyletet. Európában ez azt elvet a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) szabályozza. Amerikában a brókercégeknek negyedévente jelenteniük kell a SEC felé az összes végrehajtást, így a felügyelet ellenőrzi az alapelv betartását. Mondanom sem kell, hogy ilyen nem létezik offshore FX vagy bináris opciós brókercégeknél...

A legjobb végrehajtást természetesen kereskedési algoritmusok biztosítják.

SMART Routing

Azt az algoritmust hívják így az Interactive Brokers esetén, ami felel azért, hogy a beadott megbízás esetén megkeresse a legjobb árat kínáló végrehajtási helyet. Magyarra fordítva ez egy olyan "útválasztó" technológia, aminek segítségével az éppen aktuálisan legjobb árat kínáló tőzsdén próbálja megkötni az ügyletet akár egészben, akár részben. Részteljesítés esetén az algoritmus gondoskodik arról, hogy a hátralévő mennyiség is a lehető legjobb áron teljesüljön. Így elképzelhető, hogy pl. 1000 részvény vételi megbízás beadása esetén 700db ISE-n, 300db ARCA-n került teljesítésre. Alapbeállítás IB-n belül a SMART routing, de kézzel is át lehet állítani, ha valami miatt nagyon indokolt (nem javaslom).

Az alábbiakban nézzük, különféle terméktípusok esetén hogyan néz ez ki az IB kereskedési rendszerében.

Részvény esetén

Az alábbi képen egy order ticket adatai látszanak egy 100db AAPL vételi megbízás esetén:

tőzsdei megbízás

Alul a Destination-nél tudom átállítani a kívánt végrehajtási helyszínt, így:

tőzsdei megbízása végrehajtása

Opció esetén

Opció esetén más a helyzet, főleg ha az határidős termék, aminek speciális végrehajtása helyszíne van. Nézzük az olajat pl.

olaj opció

Látszik rögtön, hogy nincs SMART és nem is lehet választani a Destination-nél. Egy helyen történhet csak az ügylet végrehajtása: NYMEX!

Nézzünk egy részvényopciót, legyen ismét az AAPL az alaptermék. Itt látszik, hogy ismét bejött a SMART Routing és mások is a helyszínek, mint egy sima részvény esetén.

Apple részvényopció

Ugye azt nem is kell mondanom, hogy egy dealing desk-et alkalmazó FX brókercég esetén felejtős a legjobb végrehajtás?! Meg úgy általában az FX piacon...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Interactive Brokers,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-12-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.