Opciózás több millió dollárral?

Opciózás több millió dollárral

Meglepő módon már nem egyszer kaptam meg a kérdést, hogy lehet-e az általam folytatott stratégiát több millió dollárral alkalmazni vagy sem. Nézzünk be a színfalak mögé.

Világviszonylatban a több millió dollár egyáltalán nem sok, azonban adott termékek opciói esetén igenis lehet kihívás. Ismét belefutunk az egyik legfontosabb kritériumba, ami nem más, mint a likviditás. Ez a fogalom különösképpen fontos az opciós kereskedésben, mert az opciókban soha nincs akkora volumen, mint az alaptermékben. Ez triviális, hiszen az alaptermékkel mindenki kereskedik, az opciókat csak a kereskedők elenyésző százaléka piszkálja, így az opciós volumen sosem közelítheti vagy akár haladhatja meg az alaptermék volumenét.

Likvid vagy sem?

Likviditás szempontjából a különböző eszközosztályok más és más képet mutatnak. Nyilván a leglikvidebb termékek az indexek és azoknak az ETF változataik. Ezek után következnek (nem sorrendben) a részvények, kötvények majd a határidős termékek. A devizát azért nem is sorolom ide, mert a legtöbb esetében az opciós likviditás csapnivaló így nem érdemes velük foglalkozni.

Nem az a lényeg, hogy amiben kötsz az részvény, ETF vagy határidő, hanem az, hogy az adott termék maga mennyire likvid. Találhatsz nagyon alacsony likviditású részvényt, ellenben csodaszép határidős terméket is. A termék számít és nem a típusa (részvény, határidő, stb).

Több millió dollárral olajat

Visszatérve az eredeti kérdésre miszerint az általam végzett opciós iránymentes kereskedés végezhető-e több millió dollárral, meg kell vizsgálnunk a főbb termékek likviditását. Nézzük először a nagy kedvencet, az olaj határidőt (/CL).

Maradjunk az iránymentes kereskedésnél, azaz csatornát írunk ki 80%-os valószínűséggel. Jelen esetben egy ilyenért kb. $500 dollárt kapok és a margin követelmény $3.500 körül mozog. Az egyszerűség kedvéért számoljunk azzal, hogy 1 millió dollárt szeretnék "feltenni" egy ilyen pozícióra. Ebben az esetben az 1 millió lesz a max margin amit fel akarok használni. Mivel időközben mozoghat az árfolyam, így semmi esetre sem húzom ki magam kötéskor pontosan 1 millió dolláros margin-ig, max 500e-ig. Ez esetben a beköthető kontraktusok száma 500.000 / 3.500 = 142.

Bár tudom meglepő, de egy ekkora order nagy nehézségek árán teljesülne egyben az olaj piacán. Ahhoz, hogy egy termék "észrevétlenül" felszívjon egy ekkora pozíciót, több ezres volumennel kellene rendelkezzen. Ez viszont nem adott a távoli opciók esetében olajnál ahol az átlag a néhány 100-as volume nap végére.

Ezért nem értik sokan, hogy miért van az, hogy a nagy alapkezelők több milliárd dollárral nem iránymentes kereskedéssel foglalkoznak olajban vagy egyéb határidős termékben. Mert nem tudnak. Egyszerűen az ő méretük mellett széttépnék a spread-et. Pedig elég sokszor megkaptam már a kérdést, hogyha annyira jó, amit csinálok, miért nem ezt csinálják a nagy alapok. Az egyik válasz a likviditás a másik a befektetési politikájuk, kockázatkezelésük és szakértelmük. A legtöbb, iránymentes stratégiában szépen prosperáló határidős termék alkalmatlan arra, hogy több millió dolláros tétekkel kösse valaki.

Ezért sincs iránymentes alap határidős termékekre. Régebben voltak próbálkozások index termékek esetén, de ott a likviditás sokkal magasabb, így több az esély nagyobb pénzzel játszani. Folytassuk a gondolatmenetet és nézzük meg a fenti stratégiát SPY (S&P500 ETF) esetében.

opciós stratégiák több millió dollárral

SPY több millió dolcsival

Ismét kinéztem magamnak egy 80%-os valószínűséggel rendelkező csatornát. Ez esetben a kapott prémium kontraktusonként kb. $100 és a margin portfólió számla esetén kb. $1.000. Tehát $500.000 dollár margin kitettség mellett beköthetek 500 db kontraktust. Átlagosan ezen strike-ok esetében 5-10.000-es volume jön össze nap végére. Azaz itt se küldhetjük be egyben az 500 kontit, de kisebb méretekben nem annyira veri ki a biztosítékot, mint olaj esetén a 142 konti. Az SPX (S&P500 index) esetén még jobb a helyzet, mert ott a kontraktus méret is sokkal nagyobb, mint SPY esetén és jobban felszívja a nagyobb ordereket a piac.

Tehát látjuk, hogy az index termékekben odafigyeléssel megoldható a több millió dolláros iránymentes stratégia kereskedése. Ezzel szemben sajnos ezek a termékek messze nem annyira profitábilisak (credit / margin arány) mint a határidős termékek.

A nagyok ezért nem csinálják

Tehát a legfontosabb KO kritérium ezen termékekben az opciós likviditás. Míg az átlag kereskedő a fenti problémákkal sosem fog találkozni, addig az egy hedge fund esetén mindennapos kérdés lenne. Éppen ezért sem foglalkoznak ezzel, nem éri meg, nincs meg hozzá az a környezet, amiben ezt szűk bid/ask spread mellett lehessen végezni.

Tehát marad a miénk a határidős opciós piac. Éljen:)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: ETF, SPY, likviditás,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-02-02Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.