Ha ellened kötnek, menekülj!

dealing desk

A kereskedés önmagában sem egy könnyű biznisz. De ezt még tovább nehezítheti az is, ha olyan helyen kereskedsz, ahol ellened kötnek. Ki köt ellened és miért?

A kereskedés minden esetben egy közvetítőn keresztül történik, akit brókercégnek hívnak. Ez a brókercég az, akinek a segítségével az ügylet végrehajtódik. Brókercégek szempontjából nagyon más világ a szabályozott tőzsdei környezet és a szabályozatlan OTC piac. Nézzük ezeket külön-külön.

Szabályozott tőzsdei brókercég

Többnyire elektronikus platform segítségével adod be az ügyletet, akár egy Interactive Brokers (IB) esetén. Az IB fogadja a megbízásod és route-olja a megfelelő tőzsdének. Igyekszik a legjobb áron történő végrehajtást megvalósítani, de neki alapvetően teljesen "mindegy", hogy az ügylet milyen áron teljesül. Ő egy közvetítő, aki kötési jutalékot (commission) szed. Ez a bevételének az egyik alap pillére. Ő nem érdekelt abban, hogy te veszítesz vagy nyersz, teljesen indifferens.

Az IB a platform funkcionalitását árazza és adja el az ügyfeleknek. Ő a keretrendszert adja, nem érdekelt az ügyleteid eredményességében. Az üzleti modell nem az ügyfelek kifosztására épül.

Nem szabályozott OTC brókercégek

Ide sorolható a legtöbb FX és bináris opciókkal foglalkozó brókercég. Az ő üzleti modelljük két pilléren nyugszik: spread jutalék és ügyfél veszteség. Ők is keresnek kötésenként a spread-ből, de a legnagyobb "buli", amikor az ügyfelekkel szemben kötnek (dealing desk) és az ügyfél náluk bukja el a pénzét.

A brókercégek tudják, hogy az ügyfelek 90%-a veszteséges így nem nagy kockázat beállni velük szemben. Így sok esetben az ügylet ki se kerül a "piacra", házon belül lekötik. Az ügyfél bukik, a brókercég nyer. Azaz "legálisan" elvette az ügyfél pénzét. Ha egy ügyfél huzamosabb ideig nyer, annak a számláját vagy lezárják, vagy ténylegesen elkezdik kiközvetíteni a piacra, hogy ők ne bukjanak rajta. Hiába írja ki a legtöbb brókercég, hogy STP, non-dealing desk, ezek csak marketing szövegek. Ennek ellenére az esetek többségében ellened kötnek, akár megmondják, akár nem!

Mivel a brókercég abban érdekelt, hogy te bukj, mindent meg is fog tenni annak érdekében, hogy ez megtörténjen. Pl. nem ott teljesülnek az ügyletek, nem akkor záródik, amikor kellene, requoteing, ármódosítás, stop-hunting, stb.

Az ellenérdekeltség kezelendő

Akárhol is kereskedj, meg kell tudnod azt, hogy a brókercég ellened köt-e. Ha igen, menekülj!

Elég neked megbirkózni a kereskedés nehézségeivel és pszichológiai terhével, ne növeld a veszteséged esélyeit még azzal is, hogy a brókercég abban érdekelt, hogy te veszíts. Kerüld el a lenyúlós, szabályozatlan offshore brókercégeket!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 75%

Tags: átverés, bukás, dealing desk, OTC,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-02-23



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.