"FOMO" - Az egyik legnagyobb ellenséged

FOMO = Fear Of Missing Out. Magyarul annyit jelent, hogy a kimaradástól való félelem. Én már nagyon sokat buktam emiatt. Az összes kezdő is átéli. Nézzük hol jelenik ez meg.

A pénz érzelmeket mozgat meg. A tőzsde pénzről szól. Így bizonyos tőzsdei mozgásokhoz elképesztően erős érzelmek tapadnak. Ilyen pl. a piac tetejének az eltalálása...

FOMO jelenség

A lemaradok, kimaradok jelenség nem csak a tőzsdén gyakorol erős hatást. Erre építenek a médiában a reklámok is, a marketingesek is sokat használják. Ha van valami "jó", arról senki sem akar lemaradni. A piacon a legtöbb ember FOMO-short, azaz fél tőle, hogy lemarad a nagy esésről ha végre eljön.

Köztudott tény, hogy évek óta mindenki a szakadást várja. Éppen ezért ha a tömeg meglát egy nagyobb méretű piros gyertyát, azonnal ráugrik és shortolja a piacot. Ennek a vége vagy a stop megbízás teljesülése lesz vagy a Put opció elértéktelenedése. Én már régen szakítottam azzal, hogy megpróbáljam eltalálni a piac tetejét, mert hatalmas összegeket hagytam már ott ilyen FOMO tradingre. Régebben írtam is róla egy cikket, hogy miért ne a piacot shortold.

S&P500 short FOMO

Alábbiakban a SPY chartja naposban. Pirossal bekarikáztam azokat a részeket, ahol a többség valószínűleg azt gondolta, hogy "jújj de jó, most jön a short, beállok rá" és a végén bukott vele. Látszik, hogy az elmúlt évben is volt jó néhány ilyen esemény. Mivel mindenki várja az esést, ezért az első adandó nagyobb piros gyertyában megérkezik a FOMO feeling. A charton lévő utolsó gyertya időpontja: 2017.09.12. (Nagyításhoz kattints).

FOMO trading nem csak a tető környékén van, hanem aljak esetén is, de mivel az aljról való pattanás sokkal gyorsabb általában mint a tetőépítés, nem ránt be annyi embert és nem lehet rajta sorozatosan sokat bukni. De az aljat ugyanúgy mindenki el akarja kapni, mint a tetőt. Pedig ha azt a sok pénzt csak a "közepén" költenék el, sokkal jobban járnának.

Ez a cikk egyébként nekem is egy tükör, mert nagyon sokáig éltem ebben az érzésben. A tetőt és az aljat keresgéltem és azt akartam, hogy "igazam legyen" és elmondhassam majd egy baráti beszélgetés során, hogy én márpedig a teteje óta shortolom a piacot... De ez az egy mondat nagyon sokba került eddig és sosem tudtam volna igazán elmondani, így felhagytam vele és a fenti cikkben lévő módon kereskedem le az esés hatását a piacon, ami azt gondolom jóval magasabb valószínűségű és akár profitosabb trade is lehet.

Trendi FOMO

FOMO minden olyan dologban megjelenik, ami trendi és nagy profittal kecsegtet (lásd aranyásás). Régebben ilyen volt a forex, közelmúltban a bináris opciók és napokban az egyik legerősebb hype a kriptóvaluták körül alakult ki.

Jómagam is közelről figyelem a kriptó piacot kb. fél éve. Magában a blockchain technológiában hiszek, azonban ami az ICO-k (Initial Coin Offerings) körül zajlik az kicsit .com lufis időszakra emlékeztet. Meglátjuk mi lesz belőle. Nem azt mondom, hogy el kell kerülni a kriptó piacot, mert nekem is vannak benne hosszútávú befektetéseim (sok dologban nagyon hiszek), hanem azt, hogy ne a FOMO vezéreljen, mert akkor gyorsan el fogod bukni a tőkéd.

Az egész blockchain technológia és kriptó jelenség kb. olyan horderejű, mint anno az Internet megjelenése. Az elején még senki sem tudta kik kerülnek ki győztesként és a legtöbb cég elsüllyedt azóta. Így a kriptó piacon szinte biztos, hogy nem maradsz le semmiről. A legtöbb ember még azt sem tudja, hogy létezik ilyen, így van idő, nem kell kapkodni. Ne a FOMO vezéreljen...

Már várom ennek az opciós piacát is;)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%

Tags: kriptó, blockchain, fomo, ICO,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-09-14



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.