"FOMO" - Az egyik legnagyobb ellenséged

FOMO = Fear Of Missing Out. Magyarul annyit jelent, hogy a kimaradástól való félelem. Én már nagyon sokat buktam emiatt. Az összes kezdő is átéli. Nézzük hol jelenik ez meg.

A pénz érzelmeket mozgat meg. A tőzsde pénzről szól. Így bizonyos tőzsdei mozgásokhoz elképesztően erős érzelmek tapadnak. Ilyen pl. a piac tetejének az eltalálása...

FOMO jelenség

A lemaradok, kimaradok jelenség nem csak a tőzsdén gyakorol erős hatást. Erre építenek a médiában a reklámok is, a marketingesek is sokat használják. Ha van valami "jó", arról senki sem akar lemaradni. A piacon a legtöbb ember FOMO-short, azaz fél tőle, hogy lemarad a nagy esésről ha végre eljön.

Köztudott tény, hogy évek óta mindenki a szakadást várja. Éppen ezért ha a tömeg meglát egy nagyobb méretű piros gyertyát, azonnal ráugrik és shortolja a piacot. Ennek a vége vagy a stop megbízás teljesülése lesz vagy a Put opció elértéktelenedése. Én már régen szakítottam azzal, hogy megpróbáljam eltalálni a piac tetejét, mert hatalmas összegeket hagytam már ott ilyen FOMO tradingre. Régebben írtam is róla egy cikket, hogy miért ne a piacot shortold.

S&P500 short FOMO

Alábbiakban a SPY chartja naposban. Pirossal bekarikáztam azokat a részeket, ahol a többség valószínűleg azt gondolta, hogy "jújj de jó, most jön a short, beállok rá" és a végén bukott vele. Látszik, hogy az elmúlt évben is volt jó néhány ilyen esemény. Mivel mindenki várja az esést, ezért az első adandó nagyobb piros gyertyában megérkezik a FOMO feeling. A charton lévő utolsó gyertya időpontja: 2017.09.12. (Nagyításhoz kattints).

FOMO trading nem csak a tető környékén van, hanem aljak esetén is, de mivel az aljról való pattanás sokkal gyorsabb általában mint a tetőépítés, nem ránt be annyi embert és nem lehet rajta sorozatosan sokat bukni. De az aljat ugyanúgy mindenki el akarja kapni, mint a tetőt. Pedig ha azt a sok pénzt csak a "közepén" költenék el, sokkal jobban járnának.

Ez a cikk egyébként nekem is egy tükör, mert nagyon sokáig éltem ebben az érzésben. A tetőt és az aljat keresgéltem és azt akartam, hogy "igazam legyen" és elmondhassam majd egy baráti beszélgetés során, hogy én márpedig a teteje óta shortolom a piacot... De ez az egy mondat nagyon sokba került eddig és sosem tudtam volna igazán elmondani, így felhagytam vele és a fenti cikkben lévő módon kereskedem le az esés hatását a piacon, ami azt gondolom jóval magasabb valószínűségű és akár profitosabb trade is lehet.

Trendi FOMO

FOMO minden olyan dologban megjelenik, ami trendi és nagy profittal kecsegtet (lásd aranyásás). Régebben ilyen volt a forex, közelmúltban a bináris opciók és napokban az egyik legerősebb hype a kriptóvaluták körül alakult ki.

Jómagam is közelről figyelem a kriptó piacot kb. fél éve. Magában a blockchain technológiában hiszek, azonban ami az ICO-k (Initial Coin Offerings) körül zajlik az kicsit .com lufis időszakra emlékeztet. Meglátjuk mi lesz belőle. Nem azt mondom, hogy el kell kerülni a kriptó piacot, mert nekem is vannak benne hosszútávú befektetéseim (sok dologban nagyon hiszek), hanem azt, hogy ne a FOMO vezéreljen, mert akkor gyorsan el fogod bukni a tőkéd.

Az egész blockchain technológia és kriptó jelenség kb. olyan horderejű, mint anno az Internet megjelenése. Az elején még senki sem tudta kik kerülnek ki győztesként és a legtöbb cég elsüllyedt azóta. Így a kriptó piacon szinte biztos, hogy nem maradsz le semmiről. A legtöbb ember még azt sem tudja, hogy létezik ilyen, így van idő, nem kell kapkodni. Ne a FOMO vezéreljen...

Már várom ennek az opciós piacát is;)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 99%

Tags: kriptó, blockchain, fomo, ICO,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.