Miért opcióznak a bennfentesek is?

143 millió amerikai állampolgár érzékeny adata került ki az Equifax-nál történt hack-elés következtében. Akik tudtak erről nagyon sokat kerestek opciókkal. Nézzük, hogy csinálták.

Hatalmas botrányt kavart ismét ez az adatvédelmi incidens. Az incidens következtében egy kb. 70 milliárdos pernek néznek elébe. Ennek megfelelően az árfolyam ezt szépen le is reagálta. Azonnali szakadás.

Íme a napos chart:

Bennfentes trading vagy csak "szerencse"?

Nyilván a cégen belül volt néhány ember aki erről tudott és szépen meg is játszotta. Július 28-án a vezetők már tudták, hogy megtörtént az incidens, de a nagyközönség még nem tudta. A következő 3 napban a három legfőbb vezető 2M dollár értékben adott el részvényeket. De úgy tűnik ez nem volt még elég, mert augusztus 21-én még valakik 2500 db szeptember 15-i lejáratú Put opciót is vásároltak olyan 0.60 dolláros átlagáron. Ekkor még a nagyközönség nem tudta, hogy mi történt és az árfolyam nem szakadt be.

Íme a "gyanús" Put opciós napi volumen. A kép 08.21-én készült.

Azért is gyanús, mert alapvetően soha nem volt ekkora napi volume a Put opciókban. Nem volt indokolt. Akik tudták mi fog történni azok nem véletlenül a következő lejáratot vették ugyanis ott a legmagasabb az opciós tőkeáttét. Még nagyobbat szakíthattak volna, ha várnak és még később veszik meg az opciókat, amikor már szinte kiesett belőlük az összes idő. Sőt azzal még jobban jártak volna, ha még kijjebb mennek strike-ban és mondjuk a 120-as Put-ot veszik meg. De gondolom "biztosra" akartak menni...

Amikor a nagyközönség megtudta...

Miután kiderült mi történt, a részvényárfolyam beszakadt és ennek megfelelően a Put opciók szépen felértékelődtek. A 0.60-on vásárolt opciók napi high-on értek 17.10-et. Ez 28.5x-ös nyereség. Befektetésük 2500 x 0.6 x 100 = 150.000 dollár, potenciális nyereség 2500 x 17.10 x 100 = 4.275.000 dolcsi. Nem rossz. Még ha nem is a napi high-on adtak el, akkor is szép kis "kockázatmentes" profit.

SEC kivizsgálás

Gondolom egy ilyen esetet majd a SEC (Amerikai Tőzsdefelügyelet) is ki fog vizsgálni.

Természetesen nem lehet tudni egyelőre, hogy kik állnak a gyanús volumen mögött, de kétlem, hogy valaki felrakott 150.000 dollárt egy nagyon alacsony valószínűségű esemény megjátszására - és szimplán szerencséje volt.

A sztoriról bővebben a CNBC-ben is beszéltek.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 92%

Tags: bennfentes, tőkeáttét, kasza,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2017-09-21Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.