Jönnek a kriptovaluta (Bitcoin) opciók is hamarosan!

kriptovaluta opciók

Mostanság óriási hype övezi a kriptovaluta piacokat. Szinte naponta olvasni Bitcoin vagy Ethereum szárnyalásáról vagy szakadásáról híreket. Az opciók sem maradhatnak ki ebből:).

Az OpcioGuru 2008-as indulása óta nagyon szépen látszottak a feltörekvő trendek a hozzám érkező email-es megkeresések alapján. Eleinte sokan kérdeztek forexről, majd később bináris opciókról. Mostanság elkezdtem leveleket kapni a kripto kereskedéssel kapcsolatban is, ami jól mutatja, hogy kezdi áttörni a mainstream küszöböt a téma.

Bitcoin, Ethereum, Blockchain

Ha még sosem hallottad ezeket a fogalmakat, akkor érdemes szétnézni a magyar weben, mert nagyon sok jó írást találsz róluk. Már angolul sem kell tudni ahhoz, hogy megértsd, miről szól ez a piac. Az ok, amiért a média is elkezdte felkapni a témát, a termékekben rejlő elképesztő profitálási lehetőség. Jó példa erre, hogy az Ethereum árfolyama 2017. januárban $10 volt, most (2017. okt.) éppen $300 felett van. A Bitcoin menetelése sem elhanyagolható. Idén januárban $800 volt az alja, a teteje pedig nemrég $5700 körül.

Az egész kirpto világ nem új, 2008-ban jött létre a Bitcoin, mégis egészen mostanáig keveset lehetett róla hallani. Eddig a "geek"-ek területe volt, azonban ma már nagy bankok is konzorciumokat alkotva próbálják feltérképezni a Blockchain technológiában rejlő üzleti lehetőségeket.

Jómagam is csak fél éve foglalkozom a témával intenzívebben. Informatikai vénával megáldva azt érzem, hogy óriási lehetőség van a Blockchain technológiában. Ezt sokan felismerték, ezért is szálltak el a kriptovaluták. Éppen ez az, ami a hozzá nem értő embereket is bevonzotta a piacra és a média is elkezdte felkapni a témát.

Vigyázat volatilitás!

Aki még sosem kereskedett semmilyen tőzsdei termékkel, az szerintem kerülje el a kripto tradinget. Ez nagyon nem a kezdők terepe. Ezeknél a termékeknél a napi 5-10%-os elmozdulás teljesen átlagos. A bid/ask spread széles, a kötési jutalékok még magasak, a kereskedési platformok kezdetlegesek. Igazi vadnyugat.

Íme, egy Bitcoin napos chart:

Bitcoin napos chart

Ha kezdő vagy, akkor a buy and hold (hodler-ek) jobb stratégia, mint a daytrading. Beülsz valamelyik kriptovalutába és tartod (ha hiszel benne). Persze ennek a mikéntje sem egyszerű, mert tőzsdére kell regisztrálni, saját wallet-et kell létrehozni, privát kulcsokat kezelni, stb.

Az egész kripto interface ma ott tart, mint a képküldés 20 évvel ezelőtt. Kellett hozzá egy analóg fényképezőgép, egy szkenner, egy PC és egy modem + Internet. Ma már a mobilon két kattintás az egész. Szóval van hová érnie a kripto világnak is, de ma már nagyon sok embert mozgat az ebben rejlő lehetőség és izgalom.

IT vénával rendelkezve engem kifejezetten izgat a téma és egyáltalán nem esik nehezemre a különféle wallet-ek kezelése, biztonsági megoldások bevezetése, stb. De az tény, hogy ez a világ ma még nehezen kezelhető a tömegnek.

Kripto opciós piac

A nagy hype nem kerülhette el az opciós piacot sem. Elsőként a LedgerX nevű cég kapott derivatív piaci engedélyt a kripto világra. Így hamarosan érkeznek a Bitcoin opciók. Erről már korábban írt a Bloomberg is. A cég konkrét CFTC engedélye itt található.

A LedgerX oldala alapján az látható, hogy 2017. szeptemberben akarták indítani, de még nem indult el. Reméljük hamarosan:)

A kripto piacon lévő hatalmas volatilitás kezelhetőbb lesz opciós termékekkel akár spekulatív, akár hedging oldalról. Egy biztos, iránymentes kereskedést meg sem próbálok velük:D.

Mivel itt maga az alaptermék nagyon mozog, így sokkal alkalmasabb opciós iránykereskedésre. Ha még sosem kereskedtél a kripto piacon, azt gondolom opciókkal jobb elkezdeni, mert nem kell stop megbízást alkalmaznod és sokkal jobban lesz kezelhető a kockázatod is.

Saját kripto próbálkozásaim

Említettem, hogy kb. fél éve foglalkozom a témával intenzívebben. Ugyan 2011-ben is már nézegettem a Bitcoint, de sajnos nem vettem:(

Jelenleg kétféle stratégiát alkalmazok a kripto piacon. Az egyik a buy and hold (hodler). Azaz nem akarok napi szinten kereskedni velük, hanem inkább csak felhalmozni azokat a (alt)coin-okat jó árfolyamon, amikben hiszek és látok lehetőséget.

A másik stratégiám az ICO elemzés és befektetés. Ha még sosem hallottál az ICO-ról, érdemes ennek is utánaolvasni. Totálisan átalakította a Venture Capital piacot. Ma már akár $50-100-t is be tudsz fektetni ígéretes startup cégekbe.

Régebben ez hogy nézett ki? Egy Facebook vagy Snapchat befektetés IPO előtt csak a kiváltságosok lehetősége volt. A tömeg akkor vehetett bele ezekbe a cégekbe, amikor a tőzsdére bevezették őket. Ez megváltozott az ICO létrehozásával. Ma már bármelyik startup-nak adhatsz pénzt, annyit, amennyit akarsz. Nincs alsó korlát. Ezzel ellentétben, ha ma angyal befektetőként akarnál beszállni hagyományos startup cégekbe (IPO előtt), átlagosan min. €100.000 befektetéssel kellene kalkulálnod. Na ez nem az átlagember terepe...

Ha jókor szállsz be egy ígéretes ICO-ba, a megtérülésed könnyen lehet akár 100x-os is. Természetesen az éremnek van egy másik oldala is: nem szabályozott piac, bármikor ellophatják a pénzed, nincs befektető-védelmi biztosítás és a legtöbb ICO startup valószínűleg nem viszi majd semmire, így a befektetésed 0 lesz a végére.

Az ICO az én olvasatomban olyan, mint egy DOTM Call opció azzal a különbséggel, hogy nincs benne időérték, így bármeddig tartható...;)

Félelem és kapzsiság - csak óvatosan

Az árfolyam mozgásokat látva elképesztő érzelmek dúlnak a kripto világban. Óriási a kapzsiság és olykor a félelem is. Ha most hallottál először a témáról, kérlek, ne ugorj bele ész nélkül (ne legyél FOMO). Csak olyan pénzzel kezdd el, ami nem fáj, ha elveszíted. Ha érdekel a téma és bele akarod ásni magad, akkor érdemes a kripto világra egy portfólió elemként tekintened.

Az én szabályom jelenleg az, hogy az összes kripto befektetésem és spekulációm nem haladhatja meg a teljes portfólióm 5%-át. Tehát jelenleg még csak "játék" szinten űzöm az egészet, és ha mindent elveszítek az sem fog megérinteni. Így érdemes elkezdeni!

Fontos még egyszer kiemelnem, hogy a téma jelenleg totálisan szabályozatlan, sok a benne rejlő kockázat így mielőtt belevágsz, végezd el a házi feladatod és járd körbe alaposan azt a területet, amibe pénzt fektetnél.

ui: ha érdekel mélyebben a kriptó téma, csatlakozz a facebook csoportunkhoz.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%

Tags: bitcoin, blockchain, futures,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.