Fundamentális vs. Technikai elemzés

fundamentális és technikai elemzés
Kezdetben sokat hallottam a technikai és fundamentális elemzési módszerekről, de nem igazán tudtam melyiket és mikor érdemes használnom. Össze-vissza használtam mindkét elemzési módszert. Volt olyan, hogy rövidtávú befektetési döntést hoztam fundamentumok alapján, amik tipikusan max. negyedévente - évente változnak. Aztán olyan hibát is elkövettem, hogy hosszútávú döntést hoztam napi mozgások alapján. Sokat kutattam és kerestem, de igazán sehol sem találtam jól leírva, hogy mikor milyen körülmények között, melyik elemzést használjam.

Arról persze nem is beszélve, hogy melyik elemzési módszert hogyan kell használni. Hosszas kutatás eredményeképp ráébredtem a két elemzési módszer használatának módjára, amely megfeleltethető a választott kereskedési stílusnak. 

Melyiket mikor használd?

Amennyiben befektető vagy, akkor a fundamentális elemzés a használatos módszer. Ez a fajta elemzés foglalkozik az adott cég pénzügyi helyzetével, hitelének mértékével, profitjával, adósságával., osztalék kilátásával, stb. Vagyis minden olyan mutatóval, ami a cég pénzügyi helyzetét valamint jövőbeni eredményességét befolyásolja. A befektető, aki hosszabb távra hoz döntést, nagyrészt ezek alapján dönt. Egyik előző cikkemben említett Buffettology c. könyv ezen elemzési módszer mutatja be nagyon alaposan.

Amennyiben tradernek vallod magad, elsősorban a technikai elemzést fogod alkalmazni. Ezen elemzési módszer az aktuális keresletet kínálatot elemzi, a grafikonban kialakult mintát használja a rövidtávú elmozdulás meghatározásához. Nagyon fontos elemei az ár, a volumen, a mozgás iránya, mértéke, stb. A trader ezek alapján hoz rövidtávú kereskedési döntést. Elolvasva egy technikai elemzésről szóló könyvet  kaptam egy átfogó képet a rövidtávú mozgásokat lekövető elemzési módszerekről. Mivel tradernek vallom magam, ezért meg is maradtam a technikai elemzési módszereknél.

Nagyon sok időt megspórolhat az ember, ha a tőzsdézés legelején eldönti, hogy a befektetők, vagy a traderek közé kíván-e tartozni, hiszen ez alapvetően meghatározza az alkalmazandó elemzési módszert. A kezdetek kezdetén meglehetősen sok időt töltöttem el azzal, hogy nem tudtam az irányt, nem ismertem a saját stílusom és nem tudtam melyik elemzési módszerhez tartsam magam. Neked azt javaslom, hogy a tőzsdei karriered elején ismerd meg a saját stílusodat és a megfelelő elemzési módszer tanulmányozásába ásd bele magad. 

Tanulságok:
- A rövidtávú traderek elemzési módszere a technikai.

- A hosszútávú befektetők elemzési módszere a fundamentális.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-08-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.