Támasz vs. Ellenállás

Támasz vs. Ellenállás
Kezdeti tőzsdézéseim és elemzéseim során nagyon sokat hallottam a támaszról és ellenállásról. Az elemzőktől folyamatosan hasonló dolgokat hallottam, amikről kezdetben halvány fogalmam sem volt:

- "a papír áttörte az ellenállási szintet, de a volumen alacsony"
- "komoly konszolidációs támasz kezd kialakulni a technikai alakzaton"
- "visszapattant a támaszról és az ellenállás felé tart magas volumen mellett"

- "áttörte a támaszt, esésbe kezdett, a meglévő támasz ellenállásba ment át"

Hát ezekből semmit nem értettem a kezdetek kezdetén. Aztán lassan, idővel tisztult a kép. Elkezdtem nézegetni a grafikonokat és észrevettem olyan vonalakat, amik mentén erősebb az ármozgás és a volumen. Eleinte azt gondoltam, hogy a támasz és ellenállás csak vízszintes vonalak lehetnek. De nem, ezek lehetnek szinte bármilyen alakzatok, a lényeg, hogy ezen alakzatok környékén az árfolyam megtorpan egy időre, majd vagy áttöri és új irányt vesz, vagy nem és oldalazik még egy kicsit.

Egy tökéletes példa az ellenállásra:

árfolyam ellenállás az opciós tőzsdei kereskedésben

Ahogy az a képen is látszik, a kék vonal egy komoly ellenállást jelez. Többször is elérte az árfolyam ezt  a szintet, de egyszer sem tudta tartósan áttörni és megtartani az árszintet. Ez az, amikor visszapattan az árfolyam az ellenállási szintről. Június elején volt egy próbálkozás az áttörésre, de nem járt sikerrel és ha megfigyeled a volumen sem volt kiemelkedő. Ha 2x akkora volumen mellett törte volna át, akkor lett volna esélye megtartani a szintet, így lefordult róla. Egy másik tökéletes példa:

ellenállás a charton

Példa az ellenállás áttörésére:

példa az ellenállás áttörésére

Lássunk egy példát a támaszra:

árfolyam támasz tőzsde

Gyönyörűen látszik, ahogy a 60-as árszint erős támaszként szolgál az árfolyamnak. Sokszor megtámasztotta, majd áttörte ezt a vonalat augusztus elején. Ha megfigyeled, erős volumen mellett történt meg az áttörés, ami azóta ellenállási szintként viselkedik. Még egy példa:
árfolyam ellenállás áttörés
Mint látható ezek az árszintek nagyon jelentős volumen mellett tudnak csak tartós áttörést hozni. Megtanultam, hogy nagyon oda kell figyelni ezekre a szintekre és ennek megfelelően elhelyezni a STOP megbízásokat és kialakítani a belépési szintet, de erről majd később bővebben is lesz szó.


Tanulság:
- Támasz és ellenállási szinteket figyelni és annak megfelelően kialakítani a stratégiát.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 84%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-08-14



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.