Végre egy bennfentes trading, ami lebukott!

bennfentes trading

Sokszor írtam már gyanús, bennfentes opciós tranzakciókról, de kevés esetben láttam konkrét vizsgálatot is indítani az ügyben. Most viszont valakik lebuktak.

Mindenki tisztában van vele, hogy az insider trading vagyis a bennfentes kereskedés büntetendő. Sokan mégis megússzák, mert szépen rejtik el az ügyleteiket. Nem így történt a BIVV céggel kapcsolatos trading során.

Háttérsztori

A Bioverativ nevű céget a Sanofi felvásárolta 2018.01.22-én. A bejelentés előtti záróár $64.11 volt pénteken, majd a hétfői nyitáskori ár $104.21. Ez hagyományos részvényvásárlással is szép kis profit lett volna, nem hogy opciókkal. Íme a napos chart:

Bioverativ napos chart

SEC vizsgálati anyag

A SEC vizsgálati dokumentuma szerint a következő történt:

  • Egyelőre ismeretlen külföldi traderek ellen folyik a vizsgálat, akik közel 4.9 millió dollár profitot tudtak ezzel az ügyletükkel bezsebelni. (Nem rossz deal egy hét alatt).
  • 2018.01.12-19 között a vádlottak 1610 db OTM Call opciót vásároltak. A január 19-i időzítés zseniális volt, hiszen a legközelebb volt a bejelentéshez, így tudott a legtöbbet felértékelődni az OTM Call opció ára. Legalább az opciókhoz értettek:)
  • 65-75 közötti strike áron vásároltak be, ami durván ITM lett a hétfői nyitáskor.
  • Február 16-i lejáratot választottak, jó közelit, hogy a lehető legnagyobb legyen a tőkeáttét.
  • Január 22-én miután megtörtént a bejelentés, el is adtak 732 db Call opciót, aminek a profitja $2.518.622 volt. Később további 75 db kontraktustól szabadultak meg.
  • Két dolog miatt vált feltűnővé a tranzakció: eleve nem túl likvid az opciós piaca a BIVV-nek így feltűnt a magas konti szám, másrészt a vádlottak soha az életben nem kötöttek erre a cégre pozíciót adott account alatt.
  • Csak egy érdekesség: ez is a Credit Suisse égisze alatt lett végrehajtva.

Ejnye-bejnye...

Ugyan még nem tudják kik voltak az elkövetők, de biztosan ki fog derülni. Elég amatőr módon csinálták, ha tényleg igaz, hogy soha nem kereskedtek ezzel és most hirtelen nagy tétellel játszották meg.

Sajnos sokszor látjuk a tőkepiacokon, hogy vannak az egyenlők és az egyenlőbbek. Azaz nem ugyanazon esélyekkel indulunk a piacon. Ahol infó van, ott óriási profitot lehet realizálni néhány nap alatt. Persze le is lehet bukni...

Az információ mindig is óriási nagy hatalom volt, főleg akkor, ha még valaki ért is ahhoz, hogyan kereskedjen vele.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 87%

Tags: bennfentes, SEC, OTM,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-02-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.