Az idő pénz - a sok idő sok pénz (lehet)...

kamatos kamat

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak lehet, el kell kezdeni a tudatos öngondoskodást és a vagyonod szisztematikus felépítését.

Kétféleképpen lehet hosszútávon meggazdagodni: vagy pénzed van vagy időd. Ha sok a pénzed, annak minimális forgatása is meggátolhatatlanul még többet pénzhez vezet. Ha nincs pénzed, de időd van akkor pedig az évek és a kamatos kamat ereje segíthet. Nézzük most az utóbbit!

Sokan alulbecsülik a kamatos kamat erejét, így érdemes megnézni azt, hogy milyen hatása van az időnek a kamatra és a tőkére. Közhely, de igaz: az idő pénz. Főleg ha kamatos kamattal dolgozik. Ebből most megnézzük a kamatos kamat erejét és azt, hogy mennyiben tud téged segíteni a vagyonteremtési folyamat során.

Nem lehet elég korán kezdeni

Azt sajnálom, hogy nem voltam ennyire tudatos pénzügyileg a 20-as éveim elején. Ha anno már azt csináltam volna, mint amit ma, akkor sokkal előbb ki tudtam volna szabadulni a multik fogságából. De jobb később, mint soha :). Éppen azért írok ezekről, mert sokaknak segíthet, akik éppen a karrierjük kezdetén állnak. Minél előbb kezdesz hozzá az öngondoskodási folyamathoz, annál előbb szabadulsz a modern rabszolgaságból. De ehhez érteni kell azt, hogyan működik a pénz és hogyan tudod gyarapítani azt, amid van.

Két fő faktor határozza meg az eredményt

A kamatos kamat elvét követő befektetések során két fő faktor határozza meg azt, hogy milyen eredményt érsz el 5-10-20 éves távlatban. Az első az évek száma, a második pedig a hozam, vagyis a kamat. Sajnos manapság az átlag befektetési formák nem kecsegtetnek túl magas hozammal, ezért is érdemes a saját kezedbe venni a befektetéseid kezelését. Én hosszú éveket pazaroltam el várakozással, döntésképtelenséggel és azzal, hogy másoknak adtam át a pénzügyi kontrollt.

Tőkeképző kamatos kamat

Az alábbiakban egy olyan táblázatot mutatok be, ami arra épül, hogy évente x összeget félreteszel, és azt forgatod vissza. Azaz minden évben nő a tőkerész és a hozam is ezáltal. Ami rögtön észrevehető az az, hogy a hozam növelésével extrém szinten ugrik meg a távoli évek tőke és hozam szintje, ami a kamatos kamat ereje miatt van. (Klikk a képre és letöltődik az excel tábla, ha akarsz vele játszani).

Kamatos kamat táblázsat

Elemezzük ki egy picit a táblázatot. Abból indultam ki, hogy sikerül évente félretenni 500.000 Forintot, azaz átlagban havi 40 ezret. Tudom, hogy ez elsőre soknak tűnhet egyes esetekben, de évek múlva ennek a súlya csökken, ahogy a pénz romlik (ld. infláció). Azt vizsgáltam mi történik akkor, ha ezt az éves szintű 500 ezres megtakarítást adott hozam mellett forgatod 30 évig. Az első átlagos hozam az 5%, ami ma egy jól kiválasztott befektetési formával könnyen elérhető. Ebben az esetben a kumulált összeg 34.8 millió 30 év után, a teljes 15 millió befizetésre.

Ha az összeget jobban kezeljük és forog 10%-on évente, akkor a 15 millió befizetésből lesz 90 millió a végére. Ha még ennél is jobban kezeljük, pl. 20%-os hozammal (egyáltalán nem lehetetlen), akkor 30 év végére a 15 millióból lesz 709.

Csak azért, hogy egy igazán irreális szám is szerepeljen itt, kiszámoltam 50%-os éves hozam mellett is. Ez esetben a 15 millió befizetésből lesz 287.6 milliárd! De lássuk be, hogy ez elég esélytelen sajnos minden évben és ekkora összegen.

FONTOS: a táblázat nem számol az infláció mértékével, így ha a mai napon kezded el, akkor 10 év múlva már esélyes, hogy nem 40.000-et tudsz félretenni havonta, hanem többet, de annyival kevesebbet is fog érni az összegyűlt vagyon.

Kamatos kamat csak tőkére vetítve

Most nézzük meg azt, hogyan változik a helyzet, ha nem tőkeképző az elképzelés, hanem szimplán van egy nagyobb összeg, amit az évek során forgat valaki, de soha nem tesz hozzá és nem is vesz el belőle. Nyilvánvalóan ennek a hozama alacsonyabb lesz jelentősen, de még így sem rossz. (Klikk a képre és letöltődik az excel tábla, ha akarsz vele játszani).

Kamatos kamat nem tőkeképző táblázat

Nem gyenge ez sem 30 év után, de látszik, hogy jelentősen alatta marad a tőkeképzős megoldásnak. Ahhoz képest nem rossz, hogy a forgatandó tőke csak 1 millió. Nyilván ezek a számok sokkal szebbek, nagyobb tőke esetén. Érdemes vele eljátszanod a táblázat letöltésével.

NAGYON FONTOS: A befektetés pszichológiája nem lineáris

A trading során ezt nagyon megtanultam. Ez annyit jelent, hogy kis összeget az ember könnyebben tesz ki magas kockázatnak, mint nagy összeget. Azaz pl. a 20%-os hozam oszlopban, amikor eléred a 100 milliót, már nem biztos, hogy ugyanoda vissza fogod forgatni, így a hozam is csökkenni fog.

Így kéretik a fenti táblázatokra teoretikus szemmel tekinteni. Nem azért tettem közzé, hogy készpénznek vegye bárki is, csak hogy demonstráljam a kamatos kamat erejét. De ha nem lesz éppenséggel 709 M 30 év végére, csak 200 M, már az sem rossz :).

A tudatosság kérdése kulcs a vagyonteremtésben

Azaz, minél előbb kezded el és minél tudatosabban végzed a fenti tevékenységek bármelyikét, annál előbb szabadulsz! A legjobb megoldás a kombinált megoldás, ahol van egy alaptőke és arra történik éves szintű tőkeképzés és a kettő együtt forog.

Mint látod az idő pénz. Minél előbb kezded, annál előbb vonulhatsz "nyugdíjba".

Számos módszer létezik az átlagosnál magasabb hozam elérésre, de úgyis tudod mire gondolok :).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: pénz, megtakarítás, kamatos kamat,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.