Vennél Tesla-t 50 dollárért?

A Tesla (TSLA) árfolyama jelenleg 267 dollár. Vennél részvényt 50 dollárért úgy, hogy még fizetnek is érte? A válasz nyilván az, hogy igen. De nézzük meg közelebbről a kérdést.

Néha az opciós piac felkínál nagyon kedvező és egyedi lehetőségeket, amiket érdemes opciós kereskedőként megvizsgálni és ha belefér a kockázatvállalási hajlandóságba, akkor meg is játszani. Az alábbiakban egy ilyet szeretnék bemutatni. Fontos, hogy nem befektetési tanácsnak szánom és kérek mindenkit, aki nem jártas az opciós kereskedésben, ne utánozza le, mert az opciózás néha rejt magában meglepetéseket az avatatlan kéz számára.

Mi történt a Tesla-val?

TSLA az elmúlt egy hónapban 360-ról beesett 250-re. Ennek több oka is van, amibe nem mennék bele, mert sokat lehet róla olvasni a médiában. Íme a napos chart (klikk a nagyításhoz):

Látszik, hogy a részvény meredeken esett egy jó ideig. Amikor egy részvény esik, az opciók megdrágulnak, opciós terminológiával kifejezve megnő az Implied Volatility (IV). Ha egy opció drága, akkor a hozzáértő opciós kereskedő fejében rögtön felmerül a kiírás lehetősége arra spekulálva, hogy az opció relatív ára csökkenni fog a közeljövőben és ezzel profitot tud realizálni.

Opciós lehetőségek

Nézzük milyen lehetőségeket kínál jelenleg a fenti szituáció.
Íme a 2019 januári option chain (klikk a nagyításhoz):

Mit látunk a fenti ábrán?

Jobb oldalon találhatók a Put opciók, ahol bekarikáztam az érdekesebb strike szinteket. Nézzük először azt, amiről a cikk címe is szólt, az 50-es strike-ot. Az ára kerekítve jelenleg 200 dollár (Bid: 2.00). Ez annyit jelent, hogyha kiírom az 50-es Putot, akkor kapok érte 200 dollárt, ha lejáratkor értéktelenül fut ki. A lejárat 289 nap múlva következik be, 2019.01.18-án.

Mit jelent az, hogy értéktelenül fut ki? Annyit jelent, hogy a TSLA árfolyama nem éri el az 50-es strike szintet lejáratkor, azaz nem lesz 50 dollár alatt. Tehát ha 50 dollár felett marad, akkor lejáratkor elteszem a kiírásért kapott 200 dolláros prémiumot.

Meg kell várnom a lejáratot? Ha a teljes 200-at el akarom tenni, akkor igen. De nyilván ha az IV beszakad, azaz csökken az opció túlárazottsága, akkor lehet, hogy ennek a felét, azaz 100 dollárt már 1 hónap múlva tudok realizálni kontraktusonként.

Érdemes még egy pillantást vetni a fenti ábrára. Bekarikáztam még a 100-as és 150-es strike-ot is. Előbbi 530 dollárt fizet, utóbbi 1120-at, ha kiírjuk. Nyilván a magasabb hozam magasabb kockázattal is társul.

Mik a kockázatok?

Mi történik, ha lejáratkor a TSLA árfolyama 50 alatt lesz? Tegyük fel, hogy a cég nagyon rosszul teljesít, így az árfolyam beszakad 30 dollárra. Ekkor mi történik? Ekkor Put kiíróként kötelezettséget vállalok arra, hogy adott árszinten, példánál maradva 50-ért veszek 100 db TSLA részvényt. Tehát a veszteségem 30-as árszinten 2000 dollár lesz kontraktusonként ( (50-30) *100 ).

Tehát a cikk címében feltett kérdés átfogalmazva így szól: vennél-e TSLA részvényt 50 dollárért úgy, hogy közben még fizetnek is neked 200 dollárt?

Az én válaszom, hogy igen és ezt tegnap meg is tettem.

Mi a maximális kockázata az ügyletnek?

Ha a TSLA árfolyama 0 lesz, akkor ott fogok állni 50-es árszinten bevásárolt részvényekkel. Ahány kontraktust kiírtam, annyiszor 100 db TSLA részvényt kell majd vásárolnom. Tehát kontraktusonként a max veszteség 100x50, azaz 5000 dollár mínusz a 200 prémium, ha a TSLA 0 lesz. Mivel azt gondolom nem lesz 0, így ennek a kockázatát bevállaltam. Nem kell utánam csinálni, csak szerettem volna bemutatni, hogy milyen lehetőségeket rejt az, ha az opciót ilyen szinten túlárazzák.

Margin követelmény

Jelenleg olyan 700 dolláros margin követelménye van az ügyletnek az IB-n. Nyilván ha beszakad az árfolyam, akkor ez jelentősen fog nőni, de a max kockázat 5000 / kontraktus mínusz a kiírásból származó prémium, ami 200, tehát 4800 dollár. Ezek alapján méreteztem a pozíciót.

Akármivel is kereskedj, az egyik legfontosabb tényező a pozíció méretezése.

Ha a TSLA megsemmisül, akkor sem fogok többet veszíteni az általam meghatározott kockázati szintnél. Tehát bármi is történjen a TSLA-val, nem forog kockán a kereskedési számlám, ellenben van bent egy nagyon magas valószínűségű pozíció.

Hol a take profit szintem?

50%-os nyereségben zárni fogok. Azaz, amint az 50-es strike eléri a 100 dolláros árat, automatikusan kizárom a pozíciót. Így kontraktusonként 100 dollárt tervezek ezen keresni. Aztán majd meglátjuk a piac mit ad...

Mi lenne ha a 100-as strike-ot írnám ki?

Nyilván vannak, akikben a fenti kérdés fogalmazódott meg, mert azt is nehéz jelenleg elképzelni, hogy 100 alatt legyen a TSLA. Ez esetben kontraktusonként kapnék 530 dollárt, de ez nincs ingyen. Ha a TSLA 0 lesz akkor itt már 9.470 dollár a kontraktusonkénti veszteség, hiszen (100-0)*100 - 530 = 9.470. Tehát a magasabb hozam magasabb kockázattal (és margin követelménnyel) is jár. Mivel én alapvetően "konzervatív" típus vagyok, így az 50-es strike-ot választottam.

Ne csináld utánam!

Ha sosem kereskedtél opciókkal, kérlek, hogy a saját érdekedben ne csináld utánam, bármennyire is vonzónak tűnik a dolog. Fenti írást nem befektetési tanácsnak szántam. A kockázat és a felelősség a tiéd!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: opció kiírása, tesla, tsla, short put,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-04-04



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.