Implied Volatility - a rejtett indikátor

implied volatility, mint indikátor

A kezdő opciós kereskedő nem tudja mit kezdjen az Implied Volatility (IV) jelenséggel, sőt sokan azt sem tudják, hogy létezik. A részvénykereskedők döntő többsége nem tudja, hogy létezik....pedig egy nagyon jó "rejtett" indikátor.

Miért rejtett? Mert nagyon kevesen használják arra, amire lehetne.
Amellett, hogy az IV, mint jelenség nagyban befolyásolja az opciós profitot, sok más egyéb esetben is jelentőséggel bír. Nagyon jól használható arra, hogyha egy adott papírban az IV elszáll, valami készülődik. A mozgás iránya nem határozható meg, de a mértéke igen.

Míg a részvény árának mozgásából semmi sem deríthető ki, addig a mögöttes opciós mutatókból elég jól meg lehet tippelni, mi várható a közeljövőben. Sok részvénykereskedőben csak az oktatáson tudatosult, hogy mennyire használható indikátor az opció önmagában.

Mire használhatod az Implied Volatility-t?

Azt már egy korábbi cikkemben írtam, hogy az IV mértéke azt mutatja, hogy az adott opció a teoretikus értékhez képest alul- vagy túlárazott. A józan ész nyilván azt mondja, hogy egy alulárazott opciót megvenni érdemes, egy túlárazottat eladni. Természetesen ettől bizonyos esetekben érdemes eltérni, erről az oktatásaimon részletesebben is tanulhatsz. 

Ha az IV emelkedik, az a kereslet növekedését is jelenti. Ha nagyon megnő a kereslet az opciók iránt, valami történni fog... - azt nem tudni biztosan melyik irányba, de lesz elmozdulás. Ha az IV nagyon megnő, többnyire nagy lesz az elmozdulás. Nézzünk egy életből vett példát, ami az elmúlt pár napban történt.

A papír: MDVN. Két napja 60%-os eséssel nyitott, 40-ről beszakadt 13-ra. Az ábrából az látszik, hogy január elején elindult az IV emelkedése. A kék pötty az IV, a piros a HV. Látszik, hogy folyamatosan emelkedett az IV január eleje óta. Vagyis egyre drágábbá váltak az opciók. Látszott, hogy valami történni fog. Meg is történt két napja. Kijött egy hír az egyik termékükről, amit árazott a piac. Az IV utána beszakadt kb. a felére, hiszen a "dolog" megtörtént, amit áraztak...


az implied volatility változása

A fenti kép alapján várhatóan az IV tovább fog csökkenni, így az opciós prémiumok tovább apadnak, egyre olcsóbbá válnak. Így aki az esemény előtt a megfelelő irányban kiíró volt, az boldogan konstatálta az árfolyam és az IV esését...

Tanulság:
- Az IV egy nagyon jól használható rejtett indikátor, ami az alaptermék mozgásának nagyságát tudja előre jelezni.


1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 85%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2010-03-05



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.