Bináris opciók betiltva Európában!

Régóta érett már a helyzet, hogy a szabályozók fellépjenek az ügyfelek érdekében. Első körben betiltották a bináris opciókat és korlátozták a CFD-ket.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) végre olyan lépésekre szánta el magát, amivel a kisbefektetőt védelmét szeretné erősíteni és a csalások, szándékos átverések előfordulását csökkenteni.

Ennek szellemében két jelentős intézkedést fogadott el 2018.03.23-án:

  • bináris opciók: a forgalmazás, terjesztés és eladás tiltása kisbefektetők számára,
  • CFD: számos korlátozás bevezetése, mint pl. tőkeáttét, limit szintek, bónusz programok, stb.

Engem mennyire érint a dolog?

Szerencsére semennyire, hiszen soha nem kereskedtem bináris opciókkal és nem is fogok soha.  Hatalmas érdekellentét húzódik az ügyfél és általában a bináris opciós platformot üzemeltető cégek között. Az előny finoman szólva is a "háznál" van, így a sok kisbefektető esélytelen ezen a piacon.

Amit én csinálok az a szabályozott piaci részvény, index és határidős opciós kereskedés. Ez olyan messze van a bináris opciózástól, mint az a bizonyos Makó Jeruzsálemtől.

A múltban jó pár cikket írtam a témával kapcsolatban, íme, néhány emlékeztetőként:

ESMA sajtóközlemény

Innen le tudod tölteni a magyar nyelvű sajtóközleményt, amit érdemes is elolvasnod. Kiemelek és kommentálok néhány részt belőle, amit fontosnak tartok, ha mégsem olvasnád el:)

"Az MiFIR-nek megfelelően az ESMA csak ideiglenes intervenciós intézkedéseket vezethet be három hónapos alapon. A három hónap letelte előtt az ESMA mérlegelheti az intézkedések további három hónapra szóló meghosszabbítását."

Komment: Azaz jelen esetben nem végleges, hanem átmeneti tiltásról van szó. De nem látok okot arra, hogy miért oldanák ezt fel 3 hónap múlva, hiszen a problémák adottak és kétlem, hogy bármi is változna.

"Az ESMA az illetékes nemzeti hatóságokkal (NCA-k) együtt arra a következtetésre jutott, hogy a kisbefektetőknek kínált CFD-k és bináris opciók jelentős befektető védelmi aggályokat vetnek fel. Ez a következőkből fakad: azok összetettsége és nem átlátható jellege; a CFD-k speciális jellemzői – túlzott tőkeáttétel – és a bináris opciók – strukturálisan elvárt negatív hozam és a szolgáltatók és ügyfeleik közötti alapvető érdekellentét; a várt hozam és a veszteség kockázata közti aránytalanság; és a forgalmazásukhoz és terjesztésükhöz kapcsolódó problémák."

Komment: kiemeltem pár kulcsfontosságú szóösszetételt a fenti részletből. Pontosan ezekről írtam már évekkel ezelőtt is: elvárt negatív hozam, érdekellentét, stb. Végre valaki felismerte és lépett ellene.

"A bináris opciók esetében a most bejelentett tiltásra a termékek jellege miatt van szükség a befektetők védelmére."

Komment: micsoda meglepetés...:)

"Az ESMA a következő hetekben kívánja elfogadni ezeket az intézkedéseket az EU valamennyi hivatalos nyelvén, melyet követően hivatalos közleményt tesz közzé a honlapján. Az intézkedéseket ezután közzé teszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL), és a bináris opciók esetében a közzétételt követő egy hónap múlva, míg a CFD-k esetében két hónap múlva lépnek hatályba."

Komment: tehát a lépés nem azonnali. Ha eddig netán bináris opciókkal kereskedtél, akkor EU-s cégnél nem maradhatsz. De gondolom ilyen figyelmeztetések után nem is akarsz majd...

Privát véleményem

Nagyon örülök neki, hogy egyre összefogottabb a szabályozói fellépés az átverésekkel szemben. A sok ártatlan ügyfél úgy ugrik bele ebbe a világba, hogy hisz a hirdetéseknek, a sok csalogató sales dumának és elhiszi, hogy meg fog gazdagodni. Sajnos vannak olyanok, akik ezzel vissza is élnek.

Természetesen a visszaélések sosem szűnnek majd meg, de csökkenni fog a számuk, mert egyre nehezebb lesz ilyen cégeket létrehozni és működtetni. Nyilván el lehet vinni bármelyik bináris céget offshore területre és akkor rájuk nem terjed ki, de a tudatosság nő, így a lehúzás esélye is csökken idővel.

Az már nagyon nagy szó, hogyha egy ESMA szintű szervezet is napirendre tűzte ezt a témát és komolyan kezeli. Ilyen intézkedéseket általában tömeges ügyfélpanaszok előznek meg. Nem egyik napról a másikra dönt egy ESMA...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: bináris opciók,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.