Megválaszoltam Tim Ferriss kérdéseit...

tim ferriss

Egy jó ideje hallgatom Tim Ferriss podcast-ját, amiből nagyon sokat lehet tanulni. Van 11 olyan kérdése, amit minden interjú alanyának feltesz (Tribe of Mentors). Nekem ugyan (még) nem tette fel, de gondoltam megválaszolom :).

Szóval vezetés közben sokszor hallgatom a podcastjait, amiben különféle szakterületek kiválóságait interjúvolja meg profi módon. Az alábbi kérdéseket minden interjú végén felteszi az alanyoknak. Érdekes válaszok szoktak születni. Nézzük én mit válaszolnék rájuk, ha most velem szemben ülne Tim Ferriss. Remélem fog majd :).

1. Mi az a könyv (vagy könyvek), amiket legtöbbet ajándékoztál, és miért? Vagy mi az az egy-három könyv, amik legjobban befolyásolták az életedet?

Nagyon sokat olvasok és sok jó könyvet tudnék felsorolni, de amik általában a legnagyobb hatást gyakoroltál az életemre, azok mind valamilyen személyiségfejlődéssel kapcsolatos könyvek voltak. Fontossági sorrend nélkül:

  1. Eckhart Tolle - Új Föld
  2. Anthony Robbins - Határtalan siker
  3. Osho - Az Ego könyve

2. Mi az a 100 dollárnál nem drágább vásárlásod az elmúlt 6 hónapban, vagy közelmúltban, ami az életedet leginkább pozitívan befolyásolta? 

Vettem egy nagyon profi mágneses mobiltartót az autóba, így amikor dugóban állok, akkor kényelmesen tudok youtube videókat nézni. Hogy ez miért pozitív? Azért, mert nagyon sok olyan youtube video van lementve a "Watch later" szekciómban, ami önfejlesztő és így utazás közben, holtidőben is tudom ezeket nézni, hallgatni. Természetesen csak akkor nézem, amikor nem halad a sor, amúgy podcastként funkcionál. 

3. Hogyan segített egy kudarcod vagy látszólagos kudarcod egy későbbi sikered eléréséhez? 

Életem első masszív brókercéges kudarca vezetett el oda, hogy saját kezembe vegyem a pénzügyeim és ne hagyjam, hogy más döntsön a vagyonom felett. Ez a veszteség akkor nagyon fajt és úgy éreztem, hogy soha többé nem megyek a pénzpiacok közelébe, mégsem bírtam megállni és megfogadtam, hogy nem adom másnak a pénzem, én fogom megtanulni kezelni és jobban fogom csinálni, mint ők! Lehet,hogyha akkor nem bukok, ma nem tudnék kereskedni...

4. Ha lehetne egy gigantikus plakátod rajta bármilyen felirattal mit mondana és miért? Lehet néhány szó vagy bekezdés. Mit üzennél több millió embernek ezen keresztül?

"Ne azonosulj túlságosan a gondolataiddal, légy jelen!"

5. Mi a legjobb vagy legértékesebb befektetés, amit valaha csináltál? (Pénz, idő, energia stb.)

Az OpcioGuru létrehozása. Elképesztően sokat tanultam az elmúlt 10 évben, nagyon értékes embereket ismerhettem meg, értéket teremthettem. Imádom:).

6. Milyen fura szokást vagy abszurd dolgot szeretsz?

Imádok önreflexiós naplót írni az életem jelentősebb eseményeiről.

7. Az elmúlt öt évben milyen új hit, viselkedés vagy szokás fejlesztette legjobban az életedet?

Tudatos önmegfigyelés.

8.Milyen tanácsot adnál egy okos, most végzett főiskolai hallgatónak, hogy hogyan lépjen be a "való világba"? Milyen tanácsot hagyjanak figyelmen kívül?

A húszas éveiben töltsön minél több időt munkával és önfejlesztéssel, mert később - család mellett - erre sokkal kevesebb esélye lesz. Dolgozzon, annyit, amennyit csak tud és építse fel magát. Ne dolgozzon olyannak, akit utál. Ne dolgozzon csak a pénzért, legyen benne szenvedély, vágy, őszinte érdeklődés. Ne töltsön túl sok időt negatív környezetben. És a legfontosabb, ne hallgasson másokra azzal kapcsolatban, hogy ő mire képes. Bízzon magában és legyenek céljai, saját céljai. Ne a többieket másolja, ne a szüleinek akarjon megfelelni!

9. Milyen rossz tanácsokat hallasz a szakmádban vagy szakterületen?

Hát erről könyvet tudnék írni:).

A befektetések és pénzügy világában talán a legártalmasabb az, amikor elhitetik az átlagemberrel, hogy íme, a tuti befektetés, add nekem a pénzed és csinálok havonta neked 10% hozamot. Ennek tudjuk mi szokott lenni a vége. A másik, amikor tudatlanok kijelentik, hogy a tőzsde és opciós kereskedés veszélyes és bele se vágj, mert elveszíted mindened. Az autóvezetés is veszélyes, ha nincs rutinod. Mindent meg kell tanulni, onnantól a kockázatok kezelhetők.

A legnagyobb veszélynek és kockázatnak azt látom, hogy az emberek többsége a legminimálisabb pénzügyi intelligenciával sem rendelkezik. Odáig jut el, hogy a pénzt bankban vagy a párna alatt kell tartani. A média és az egész iparág elhiteti a tömeggel, hogy nem képes ezt megtanulni, adja oda a pénzét és majd ők kezelik. Vaskos jutalékért...

10. Az elmúlt öt évben, hogyan lettél jobb abban, hogy többet mondjál nemet? 

Igyekszem még jobban priorizálni a dolgaimat. Mielőtt bármire igent mondanák, nagyon alaposan megvizsgálom, hogy mi a befektetendő energia és pénz részemről, mit tud potenciálisan hozni és szolgálja-e ez az életem. Az átlagos dolgokra azonnal nemet mondok, a jónak tűnő dolgokat megvizsgálom, a kiemelkedők közül válogatok. Régen nagyon sok "projektre" igent mondtam. Ma már sokkal "válogatósabb" vagyok. 20 és 30 között másképp gazdálkodtam az időmmel, mint most 40 felett. Sokkal tudatosabb lettem ebben is. A klasszikus mondás itt is nagyon igaz: ami nem egyértelműen igen, az egyértelműen nem!

11. Ha túlterheltnek vagy fókuszálatlannak érzed magad, vagy átmenetileg elvesztetted a fókuszt, mit csinálsz?

Előveszek egy fehér A4-es lapot és elkezdem leírni az érzéseimet, az aggodalmaimat és mindent, ami bánt. Kvázi kiírom magamból azt, ami nyomaszt, ami miatt fókuszt veszítettem, ami terhel. Azt figyeltem meg, hogyha az érzelmi tehertől megszabadulok, ismét megy a fókuszálás. Néha elég ehhez 5 perc, de van, hogy 30 perc kell hozzá. Amikor végeztem, a papírt összetépem, az energia távozott, visszatérhetek a fókuszált állapotba. 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-05-31



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.