IB - a legtöbb amerikai ETF letiltva :(

2018.06.15-én lépett életbe az EU-s PRIIPs rendelet az IB-nél, ami sajnos azt jelenti, hogy az európai ügyfelek részére blokkolták a legtöbb amerikai ETF kereskedését. Ez nagyon rossz hír :(.

Mi ez a PRIIP?

A rendelet nem új keletű, ugyanis már 2018.01.01-től alkalmazandó volt. Így nem teljesen értem, miért éppen múlt pénteken lépett életbe az IB-nél, de ez mindegy is. A rendeletről bővebben itt olvashatsz. 

Ami számunkra lényeges, hogy azon amerikai ETF-ek, amelyek nem rendelkeznek KID dokumentummal, nem kereskedhetők az EU ügyfelek részéről. Egy újabb csodálatos EU szabályozás...

Tegnap akartam ismét VTI-t vásárolni a passzív befektetési portfólióimba és ez az üzenet fogadott mind a céges, mind a privát számlámon:

Na most a szép a dologban, hogy a link, amire hivatkoznak, nem oldja meg a problémát. Itt tájékoztat arról, hogy mi a teendő, de sajnos egyik nagy US ETF esetén sem működött a leírt megközelítés, így venni nem tudok csak eladni. Ami viszont meglepő, hogy ezen ETF-ek opcióját nem érinti a korlátozás. Azaz ETF alapterméket nem tudok venni, de az opcióit igen. No comment...

Opciókkal viszont megoldható...

Attól még, hogy az alaptermék nem köthető, opciókkal többféle olyan stratégiát is össze lehet rakni, ami megszólalásig hasonlít az eredetileg letiltott alaptermék longra. Ilyen stratégia pl. a szintetikus long, amikor adott strike-on veszek Call opciót és írok ki Put opciót egyszerre. A másik ilyen megoldás a deep in-the-money Call opciók vásárlása, amiben alig van időérték és közel 1:1-ben mozog az alaptermékkel.

Így ha tudsz opciózni, akkor téged nem érint a széleskörű tiltás, mert ugyanazt meg tudod oldani opciókkal is.

Mi a helyzet a céges számlákkal?

Sajnos ez nem csak a retail ügyfeleket érinti, hanem a kisebb céges ügyfeleket is. Mivel nekem van céges IB számlám, rákérdeztem a chat-en, miért nem tudok ETF-eket kereskedni és kiderült, hogy át kell minősíttetnem magam professional ügyfélnek és akkor ismét tudok ezekbe fektetni. Ha éppen ebben a cipőben jársz, akkor innen tudod letölteni azt a dokumentumot, amit az IB kollégája küldött nekem. Mielőtt kitöltenéd és aláírnád, azért tájékozódj, hogy az átsorolás milyen egyéb következményeket von maga után.

Mi áll a dolog mögött?

Az alap elképzelés az volt, hogy még jobban megvédjék az EU ügyfeleket és kikényszerítsék a megfelelő tájékoztatást, amivel nincs is probléma. Ettől függetlenül nem nagyon érzem magam most megvédve...

De az is lehet, hogy ezzel akarták elérni, hogy a kevésbé népszerű EU ETF-ekbe áramoljon az EU retail tőke. Ki tudja.

Mi várható?

Őszintén nagyon remélem, hogy egy SPY, VTI, VXX, QQQ, IWM és hasonló méretű alapok lépni fognak és végre elkészítik a szükséges dokumentációt (KID) ahhoz, hogy az EU ügyfelek is tudjanak ezen termékekbe fektetni. Nem is értem, hogy még ez miért nem történt meg. Lehet, hogy mindenki a GDPR-al volt elfoglalva:)

B terv

Ha mégsem történik meg a korlátozás feloldása az IB-nél, akkor érdemes új brókercég után nézni legalábbis azoknak, akik befektetnek a fenti alaptermékekbe, vagy alaptermék fedezeti ügyletként használják őket. Nyilván ha opciózol is arra tökéletes az IB, de ha ezt nem oldják meg záros határidőn belül, akkor érdemes elgondolkodni. Én is elkezdtem megtenni a szükséges lépéseket, amiről majd tájékoztatást ha időszerű lesz...

Ez még egy jó cikk a témában, érdemes elolvasnod.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-06-20Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.