Hogyan szerezz extra bevételt opciókiírással (videó)

Létezik egy olyan opciós stratégia, amit szinte mindenkinek alkalmaznia kellene, aki egyébként hosszabb távon kereskedik alaptermékkel. Extra bevételt hoz(hat).

Ha kereskedsz alaptermékkel és az tudod kombinálni opciókkal, olyan bevételre is szert tehetsz, ami akár 20%-al is több lehet annál, mintha csak alaptermékkel érted volna el a célárat. Ez nyilván azt feltételezi, hogy alaptermékkel jó irányba álltál be és azon generáltál profitot. Az opció ebben az esetben "csak" hab a tortán.

Opciós bevételi stratégia

Mielőtt továbbmennék, fontos megjegyezni, hogy az alábbi stratégia opciók kiírásával jár, így ha nem vagy gyakorlott és ezt rosszul kivitelezed, többet is veszíthetsz mint a teljes számlád ha véletlenül fedezetlenné válnak a kiírt opcióid. Így ezt a stratégiát azoknak javaslom, akik már gyakorlott kereskedők és az opciók működésével is tisztában vannak. Ha te még nem opcióztál, akkor sincs gond, mert ezt könnyen be tudod hozni.

Tehát a stratégia lényege az, hogy felveszel egy alaptermék pozíciót, egyszerűség kedvéért legyen ez long irány. Megfelelő mennyiségű Call opció kiírásával a vételi szinted felett eléred azt, hogy az opció kiírásáért kapott prémiumot elteheted lejáratkor függetlenül attól, hogy az árfolyam hol zár.

Ha pl. van 100 db AAPL részvényed 200-as bekerülési áron és kiírtál hozzá 210-es strike-on 1 db Call opciót pl. 150 dollárért akkor ezt a 150 dolláros prémiumot megkapod lejáratkor. Mindegy, hogy az árfolyam esik, oldalazik vagy emelkedik.

Fentiek alapján ugyebár 3 eset létezik Call kiírás esetén megfelelő számú alaptermék mellett:

1. AAPL esik: ez esetben a sima alaptermékes long-hoz viszonyítva beljebb leszünk 150 dolcsival, ennyivel csökken a nullszaldó (breakeven). Ennek az az oka, hogy a kiírt 210-es Call elértéktelenedik lejáratkor és megtarthatjuk a 150 dolláros prémiumot, amit a kiírásért kaptunk.

2. AAPL oldalazik: opció szintén elértéktelenedik, ld. fenti eset.

3. AAPL emelkedik és 210 felett zár picivel: ekkor lehívják a 210-es Call opciót, amit azt jelenti, hogy 210-en eladási kötelezettséged keletkezik az AAPL alaptermékre. Tehát ebben az esetben kerestél 10 dollárt részvényenként (210-200) plusz 150 dollárt a Call kiírásért. Azaz a 150 dollár az extra bevétel ebben az esetben a sima alaptermékes longhoz képest.

Hol a buktató?

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem csinálja ezt mindenki. Nézzük a fentiek alapján mi a stratégia hátránya.

  • Részvények esetén 100 db alaptermékhez 1 db opciót lehet kiírni. Így ha pl. csak 60 db AAPL részvényed van, akkor ne írj ki rá 1 db Call opciót, mert fedezetlen ügyleted keletkezik.
  • Daytrading-re alkalmatlan, hiszen az időértéknek dolgoznia. Min. kiírási idő 1-2 hét.
  • Ha elszáll a részvény, kimaradsz a nagy nyerőből. AAPL példánál maradva, hiába megy a részvény 250-ig, 210 felett már nem profitálsz, mert a 210-es Call opció kiírása eladási kötelezettséget jelent, így ezen az áron el kell adnod.

Short alaptermék irányban ugyanígy működik egyébként a dolog, csak nem Call opciót kell kiírni, hanem Put opciót.

Opciós bevételi stratégia videó

Az alábbi videós részlet egy korábbi webinárból származik. Olaj példán keresztül mutatom be a bevételi stratégia alkalmazását.

Ha szeretnél extra jövedelemre szert tenni opciós kereskedéssel, ajánlom figyelmedbe az oktatásaim egyikét.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-08-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.