Folytassuk Amerikában, mik azok az indexek?

Mik azok a tőzsdei indexek?
Miután figyelmem Amerika felé fordult, meg kellett ismerkednem az indexek fogalmával is. Magyarországon csak egy index van a BUX, ezért itthon erre túl nagy figyelmet nem kellett fordítanom. A tengerentúlon azonban tele vagyunk indexekkel. Csak hogy a legnagyobbakat említsem: Dow Jones Industrial Average, Standard & Poor's 500, Nasdaq Composite.
 
 
Ez az a három jelentős index, amit az egész világ figyel és amiről folyamatosan hallani lehet a sajtóban is. Mindenki arról beszél, hogy ezek esnek-e vagy emelkednek.

De mi is az az index?

Az index bizonyos számú céget foglal magában és azok napi mozgásának átlagát képezi. Lássuk az indexek eredetét és összetételét.

A Dow Jones egy nagyon  régi ipari index, aminek manapság már csak szinte presztízs értéke van, ugyanis csak 30 cég részvényét tartalmazza. Annak ellenére, hogy nem egy reprezentatív mintája a teljes piacnak, mégis óriási figyelmet szentelnek neki. A következő cégek tagjai az indexnek, a teljesség igénye nélkül: 3M, American Express, Boeing, Exxon, McDonald's, Microsoft, Pfizer, Walt Disney, HP, Genelral Electric, Coca-Cola. Vagyis alapvetően a nagyágyúk.

A Standard & Poor's 500 (S&P 500) 1957-ben jött létre. 500 vállalat részvényeit tömörítő index. Többek között az alábbi nagy nevek kaptak helyet benne: Amazon, Citigroup, ConocoPhilips, General Motors, JPMorgan, Mastercard, Motorola, Novell, Time Warner, Xerox, Yahoo, Google.

A Nasdaq Composite az egyik legfiatalabb index a maga 1971-es indulásával. Alapvetően technológiai cégeket tömörít az index. Pl: Akamai Technologies, Adaptec, Intel, MCI, Netgear, Pixar, Verisign.

Az indexeken keresztül valós időben tudom követni, hogy az adott index szereplőinek napi átlaga milyen képet fest aznap. Legegyszerűbben itt érhető el: http://finance.google.com/finance
A jobb felső sarokban található grafikon mutatja a három index napi mozgását és a mellette lévő oszlopban figyelhető meg a konkrét érték (Dow, Nasdaq,
S&P 500).
Ezen kívül számos egyéb index is található az Államokban. Egyesek szektorokat követnek, mások iparágakat. Vannak olyan indexek is, amik a cégeket kapitalizációjuk alapján csoportosítják. Az összes indexre most nem térnék ki. Kezdetben ajánlom ezt a hármat, ebből tudni fogod hogy a teljes amerikai piac adott napon, melyik irányba mozdult el, milyen a befektetői hangulat.

Tanulságok:
- A három legfontosabb amerikai index: Dow, Nasdaq, S&P 500.
- Az indexek segítségével adott piac napi mozgását tudom követni.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.