Mihez kezdjek a bőség zavarában?

amerikai tőzsde
Egy ideig szoknom kellett az amerikai piac méreteit. A piac volatilitása, likviditása, a beáramló tőke és volumen eleinte nagyon szokatlan volt. Egy egész másik világban találtam magam. Ott voltam a piac kellős közepén és feladtam magamnak a leckét."Na akkor innen válassz részvényt" - mégis melyikbe fogsz fektetni és mi alapján fogod mindezt eldönteni? Amerikában olyan 7-8.000 részvény van, amit jelenleg tőzsdén keresztül lehet kereskedni.Nem volt túl sok elképzelésem, hogy milyen szisztéma alapján fogom kiválasztani a megfelelőt.

Mivel ekkortájt még nem nagyon használtam opciókat, ezért a szűrési feltételeim nem voltak annyira szofisztikáltak, sőt egyáltalán nem is voltak...

Emlékszem, amikor megnyitottam a Yahoo vagy Google finance oldalakat és részvényeket kezdtem el keresgélni. Olvasgattam híreket, kis fundamentumokat, néztem a chart alakzatokat, de valahogy nem akart összeállni, hogy mégis mit kellene vennem. Töprengtem, hezitáltam, nem igazán tudtam dönteni. Mivel óriási volt a piac, ezért először az általam ismert részvényeket kezdtem el nézegetni: Microsoft, Google, Yahoo, Citigroup, stb. Néha felhívtam még a magyar brókerem, - mert ekkortájt még csak rajtuk keresztül tudtam kötni - hogy ajánljon valamit, de soha nem tudott amerikai papírt ajánlani. Ha előálltam ötlettel, közölte, hogy utánanéz, majd kaptam egy elég homályos választ és végül megvettük:)

Soha sem kaptam meggyőző választ, csak olyanokat, hogy jól néz ki az árfolyam, volt ez magasabban is, miért ne vennénk bele, jó lett a legutolsó gyorsjelentése, stb. Nem mondom, hogy meg voltam győzve, de gondoltam, hogy Amerikában biztos járatosabbak mint én kis kezdő és ezért bíztam a döntéseikben. Nem kellett volna:(

Ha jól emlékszem olyan 15 különböző cég papírjait vásárolgattam meg ezalatt az időszak alatt és a teljes summa természetesen negatív. Sőt, nagyon negatív. Volt, hogy nyerőben szálltunk ki, de inkább a veszteség elkönyvelése volt a jellemző.

Ismét megtorpantam egy pillanatra. Ismét ideges és frusztrálttá váltam. Vártam tőlük is az elemzéseket, de nem jöttek. Nekik sem volt ötletük, hogy mit lehetne Amerikában megvenni. Ha jött valami ötlet, akkor az nagyrészt hír alapján, nem volt semmi alapja. Így ismét egy kicsit megálltam, hátradőltem és újra végiggondoltam, hogy mégis mi is a célom az egésszel. Egy ideig nem kötöttem semmit, befelé fordultam és elemeztem a helyzetet. Rájöttem, hogy ez nem az irány! Ez nem az az út, amit járni szeretnék. Eldöntöttem, hogy többé nem veszek amerikai papírokat magyar brókeren keresztül, mert nem voltak jó ötletek, nem volt nyereséges és a jutalék mértéke is elfogadhatatlan volt.
 
Ekkor indultam el az amerikai elektronikus kereskedési platformok felkutatása útján, ami elég rögös volt, de a végeredmény nagyon kecsegtető, ezért ezt is hamarosan megosztom.
Időközben megismerkedtem azzal az angol tőzsdés terminológiával, hogy "analysis paralysis" - vagyis analízis paralízis, ami annyit jelent, hogy a nagy analízisben az ember teljesen lebénül mentálisan és nem képes döntést hozni. Sokszor éreztem ezt. Az amerikai piac méreténél és lehetőségeinél fogva annyira nagy, hogy eleinte nem tudtam befogadni. Gondolj csak bele, 7000 részvény az itthoni 30-40-el szemben. Óriási volumen és volatilitás, hírek mindenfelől, pörgés, vibrálás. Eleinte nagyon lefárasztott az a mennyiségű információ, ami áramlott erről a piacról. Hamarosan megtanultam szűrni az információkat és csak a számomra fontosabbakra koncentráltam, de erről majd később.


Tanulságok:
- Ki kellett találnom milyen információra van szükségem, egyébként teljesen elvesztem volna abban a mérhetetlen mennyiségű információban, ami az amerikai piac felől árad:)
- Analysis paralysis - vagyis ne elemezd halálra magad, mert nem fogsz tudni dönteni!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-08-20



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.