Milyen chart típusok léteznek?

chart típusok
Miért is van egyáltalán szükségem chart-okra? Hát azért mert a stíluskeresésem során megállapítottam, hogy rövidtávú trader vagyok. Így a technikai elemzés az én módszerem, amit pedig csak chart-ok segítségével tudok megtenni. Úgyhogy hozzá kellett magam szoktatnom a chart-ok elemzéséhez. De mielőtt nagyon nekiugrottam volna a dolognak, tudnom kellett, hogy egyáltalán milyen típusú chart-ok léteznek. Az alábbiakat találtam:

Chart típusok

Line chart: csak a záróárakat köti össze egy vonallal.

chart típusok - line chart

Bar chart: nyitó, záró, legalacsonyabb és legmagasabb árakat mutatja be.

chart típusok - bar chart

Japán candlestick(gyertya) chart: szintén a nyitó, záró, legalacsonyabb és legmagasabb árakat mutatja be.

chart típusok - japán candlestick

De mik is ezek az árak, amiket a fenti grafikonok bemutatnak?

Nyitó (open): az az ár, amin az adott nap a részvény nyitásnál jegyezve lett.
Záró (close): az az ár, amin aznap utoljára forgott a papír.
Legalacsonyabb (low): a napi legalacsonyabb ár.
Legmagasabb (high): a napi legmagasabb ár.

Személy szerint a japán gyertya grafikonokat használom, mert nagyon egyszerűen átlátható, ha az ember hozzászokott:) Az üres gyertya emelkedő napot mutat, a teli, vagy piros gyertya pedig csökkenő napot. Emelkedő nap esetén a nyitóár a gyertya téglalap alsó vonala, záróár a gyertya felső vonala, a high és low pedig a két függőleges vonal. Ugyanez igaz a csökkenő napokra is, de inverz módon.

Ami miatt nagyon szeretem ezt a grafikon típust, hogy könnyen látni, hogy az adott napi mozgás milyen kapcsolatban van az előző napi mozgással. Ránézésre meg lehet állapítani, hogy mekkora volt a volatilitás, hol volt a high, low, nyitó, záró.
Komoly szakirodalom található gyertya minták elemzéséből. Egy jó kis alapozó oldal: Stockcharts.

Ezek a gyertya grafikonok szinte mindegyik tisztességes charting szoftverben, webes szolgáltatásban megtalálhatók. Érdemes velük ismerkedni.


Tanulságok:
- A technikai elemzéshez grafikonok elemzésére van szükségem.
- Legjobban a gyertya grafikonok állnak közel a stílusomhoz.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 97%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.