Milyen chart típusok léteznek?

chart típusok
Miért is van egyáltalán szükségem chart-okra? Hát azért mert a stíluskeresésem során megállapítottam, hogy rövidtávú trader vagyok. Így a technikai elemzés az én módszerem, amit pedig csak chart-ok segítségével tudok megtenni. Úgyhogy hozzá kellett magam szoktatnom a chart-ok elemzéséhez. De mielőtt nagyon nekiugrottam volna a dolognak, tudnom kellett, hogy egyáltalán milyen típusú chart-ok léteznek. Az alábbiakat találtam:

Chart típusok

Line chart: csak a záróárakat köti össze egy vonallal.

chart típusok - line chart

Bar chart: nyitó, záró, legalacsonyabb és legmagasabb árakat mutatja be.

chart típusok - bar chart

Japán candlestick(gyertya) chart: szintén a nyitó, záró, legalacsonyabb és legmagasabb árakat mutatja be.

chart típusok - japán candlestick

De mik is ezek az árak, amiket a fenti grafikonok bemutatnak?

Nyitó (open): az az ár, amin az adott nap a részvény nyitásnál jegyezve lett.
Záró (close): az az ár, amin aznap utoljára forgott a papír.
Legalacsonyabb (low): a napi legalacsonyabb ár.
Legmagasabb (high): a napi legmagasabb ár.

Személy szerint a japán gyertya grafikonokat használom, mert nagyon egyszerűen átlátható, ha az ember hozzászokott:) Az üres gyertya emelkedő napot mutat, a teli, vagy piros gyertya pedig csökkenő napot. Emelkedő nap esetén a nyitóár a gyertya téglalap alsó vonala, záróár a gyertya felső vonala, a high és low pedig a két függőleges vonal. Ugyanez igaz a csökkenő napokra is, de inverz módon.

Ami miatt nagyon szeretem ezt a grafikon típust, hogy könnyen látni, hogy az adott napi mozgás milyen kapcsolatban van az előző napi mozgással. Ránézésre meg lehet állapítani, hogy mekkora volt a volatilitás, hol volt a high, low, nyitó, záró.
Komoly szakirodalom található gyertya minták elemzéséből. Egy jó kis alapozó oldal: Stockcharts.

Ezek a gyertya grafikonok szinte mindegyik tisztességes charting szoftverben, webes szolgáltatásban megtalálhatók. Érdemes velük ismerkedni.


Tanulságok:
- A technikai elemzéshez grafikonok elemzésére van szükségem.
- Legjobban a gyertya grafikonok állnak közel a stílusomhoz.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 97%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-08-24Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.