Utólagos előrelátás

Mindannyian átestünk már ezen a jelenségen a piacon. Utólag minden annyira nagyon egyértelmű és hajlamosak vagyunk magunkat hibáztatni, miért nem láttuk. De ez nem ilyen egyszerű...

Emberi tulajdonság, hogyha megtörtént egy esemény hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a jelenség előre megjósolható lett volna. Ezt hívjuk utólagos előrelátásnak. Mivel már megtörtént, sokkal könnyebb megragadni ezt az egy kimenetet, holott végződhetett volna számos más módon is a jelenség. Ez oda vezethet, hogy túlbecsüljük a saját előrejelzéseink pontosságát. Az adatokat visszafelé nagyon könnyen rá lehet illeszteni az esemény "görbéjére".

Más néven ezt a hatást így is hívhatjuk: "én tudtam". Én személy szerint nagyon sokszor éltem át ezt és olyankor hajlamos voltam magam hibáztatni, hogy miért nem léptem meg. Ma már tudom, hogy soha nem tudhatom a piacon biztosan. Éppen ezért már nem jellemző a "lemaradtam, pedig tudtam" önvád.

Hol van erősen jelen?

A szubjektív kereskedési modellekben még inkább jelen van az utólagos előrelátás. Ugyebár egy chart formáció valós időben történő alakulása sokféleképpen értelmezhető. Bármilyen chartba belelátható a short és a long is ugyanabban a pillanatban. Utólag viszont miután már megtörtént a mozgás, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy adott chart formáció okozta, pedig ez nagyon messze van a valóságtól. Az ok-okozati összefüggések ilyen mértékű túlzott leegyszerűsítése végzetes lehet a trading során.

Ha utólag ránézel a SPY chartra, látszik, hogy 2018.12.24-én szakadt egy óriásit, onnantól long. De ott aznap, nem tudhattuk, hogy majdnem megcsinálja az előző mozgás 100%-át. Ott akkor, mindenki eladott, ezért esett 5%-ot. Másnaptól mégis mindenki vett (Trump tweet segített). Lehetett tudni? Nem igazán, de így utólag egyértelműnek tűnik és aki kimaradt magát hibáztatja. Ilyen miatt sose érjen önvád, értelmetlen. Senki sem tudhatta, hogy ekkora megpattanás lesz. Utólag persze minden könnyű.

Nagyon mélyen gyökerezik

Figyeld meg magadban, hogy mennyire mélyen gyökerezik ez az utólagos értelmezésből fakadó kognitív torzítás. Megszabadulni nem tudunk tőle, de tenni ellene lehet. Például nagyon jó eszköz a trading naplózás. Ha leírod a gondolataid, érzelmeid, az sokat segít a későbbiekben. Jobban rá fogsz látni arra, hogy működsz és hol vannak a vakfoltjaid.

Azért is érdemes tudatában lenni ennek a torzításnak, mert komoly veszélyeket rejt magában. Ha erős meggyőződést táplálsz az "én tudtam" érzéssel kapcsolatban az sokkal nagyobb kockázatvállalásra sarkallhat a jövőben, ami még nagyobb veszteségeket eredményezhet. Visszafelé minden annyira nyilvánvaló, de ma meg nem tudnám mondani hol lesz a SPY 1 hét múlva (sajnos).

Ha egyértelmű, elkerülhető

Ha utólag azt gondoljuk, hogy egy adott pénzügyi válság totál egyértelműen megjósolható lett volna akkor miért nem kerültük el? Ma tudjuk egyértelműen, hogy hová fog vezetni az elmúlt 10 éves bikapiac és 0 kamatszint? Nem feltétlen. De ha mégis kirobban egy válság a közeljövőben, majd mindenki mutogat rá, hogy ez volt az oka. Ma viszont nem tudjuk pontosan.

Ha tudjuk, miért nem kerüljük el?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-02-07 09:35:04



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.