Horgonyhatás

Horgonyzásnak hívják azt a torzítást, amikor a legelső információ túlzott hatást gyakorol a további döntéshozatalra. A trading és befektetés során elég nyilvánvaló a jelenléte, mégis kevesen veszik észre.

Horgonyhatásra a legnyilvánvalóbb hétköznapi példa a piaci alkudozás. Főleg Ázsiában, ahol ennek komoly kultúrája is van. Odamész az árushoz és az első összeg, amit bemond, az lesz a horgony. Arról a szintről indul az alkudozás. Tegyük fel bemondja, hogy 100. Ez többnyire köszönőviszonyban sincs a termék árával, ami simán lehet akár 10 is, persze ezt te nem tudod. Te 100-ról indulsz, majd ha sikerült lealkudnod 50-re, büszke vagy magadra, hogy 50% diszkonttal vásároltál, holott ő ötszörös áron adta el neked.

Az első ár hatása minden pénzügyi tranzakció során jelen van, legyen szó autó vásárlásról, ingatlanról, álláspályázatról.

Horgony és a chart kapcsolata

Amikor látunk egy tetőt vagy egy aljat, ahhoz viszonyítunk. Túlságosan is. Ha valami a közelmúltban 200 volt, de most csak 100 örömmel vásárolunk belőle, holott lehet, hogy a részvény lefeleződésének oka van. Már nem a 200 az érvényes értékeltség, hanem a 100. Mégis a top ár van a fejünkben, az a referencia, főleg vizuálisan a charton.

Egy kis játék

Tippeld meg nekem anélkül, hogy a chart-ra néznél, hogy az olaj ára 55 felett vagy alatt tartózkodik. Feltételezem könnyen sikerült tippelned, 50-50 esélyed volt.

Most pedig tippeld meg, hogy mennyi az olaj ára!

Az első esetben könnyen döntöttél. De figyeld meg milyen választ adtál a második kérdésre. Feltételezem, hogy közel volt a tipped az 55-höz. Miért? Azért mert az volt a horgonypont, az volt az első érték, ami bekerült a fejedbe az olajjal kapcsolatban.

Volatilitás kutatás

Egy 2011-es volatilitással kapcsolatos kutatásban olvastam, hogy azt találták, hogy ahogy közelítünk az 52 hetes aljhoz vagy tetőhöz, úgy csökken a volatilitás. Viszont amint megtört bármelyik szint, a volatilitás megnőtt. Ezt is az előző szélsőséges árszint befolyásolta, ami a horgonyhatásnak köszönhető.

Figyelj erre a hétköznapokban is

Nézz meg egy jobb webshopot, pl. Apple. A főoldalra többnyire a legdrágább terméket teszik ki, amit kevesen vesznek. Viszont ezzel elraktak a fejedben egy magas árat és ha ezután böngészed a shop-ot könnyebben döntesz egy alacsonyabb árú de egyébként drága termék megvétele mellett.

Az első ár befolyásol. A legmagasabb és legalacsonyabb ár szintén nagyon befolyásolja a döntéshozatalt. Légy résen, mert sok helyen akarják ezt a tudattalan torzításod a saját előnyükre kihasználni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Ne maradj le a folytatásról!





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok, hogy az Adatkezelő az email címemet a hírlevél rendszeres időközönként történő megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-02-28 05:17:52



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.