Kikkel is versenyzek a piacon?

a tőzsde működése
Mielőtt nagyon belebonyolódnánk abba, hogy mit is kell egy grafikonon elemezni, röviden tekintsük át, hogy mégis kikkel is versenyzek egy adott piacon. Kik azok, akik a pozícióm ellentétes oldalát veszik fel. Ugyanis minden vétel mögött eladó van és minden eladás mögött vevő. De kik is ők és milyen fajtáik vannak? Vegyük sorra a szereplőket: a long vevőt, a long eladót, a short eladót és a short vevőt.

Az opciós piac szereplői

Long vevő
Long azt jelenti, hogy emelkedő irányra játszom. Vagyis ez a fajta vevő, megveszi a részvényt annak reményében, hogy árfolyama emelkedni fog. Természetesen ezt a jövőbeli profit reményében teszi. Hogy mi alapján hozta ezt a döntést, az már egy másik kérdés. Miután megvette, dönthet az eladás mellett ugyanazon napon belül (daytrade) vagy tartja napokig, hónapokig, évekig. Ez a befektetői stílustól függ.
Profit potenciálja ennek az ügyletnek korlátlan, vagyis a részvény árfolyama bármeddig emelkedhet.

Long eladó
Ők egykor Long vevők voltak. Ennek megfelelően a tulajdonukban lévő részvényeket akarják eladni. Több oka lehet ennek. Realizálni akarja a profitot, vagy egyszerűen csak elvesztette az adott cég iránt a bizalmát és ki akar szállni. Az eladásba sokkal jobban közrejátszanak az érzelmek, mint a vételbe. Ha pánikhelyzet alakul ki a piacokon, a befektetők mindenféle téves hírre is képesek eladni, ilyenkor indulnak be az igazi árzuhanások.

Short eladó
Short azt jelenti, hogy csökkenő árfolyamra játszom. Ilyenkor egy brókertől vagy banktól kölcsönveszem a részvényt, jelenlegi árfolyamon eladom a piacon. Majd miután az árfolyam esett, visszaveszem és visszaadom a brókeremnek, bankomnak. Így az eladási és vételi ár közötti profit az enyém. Általában rövidebb időtávban gondolkoznak, mint a vevők. A maximum profit ebben az esetben korlátozott, hiszen a részvény árfolyama "csak" nulláig csökkenhet.

Short vevő
Ők egykor Short eladók voltak, akik visszavásárolják a részvényt. Ha bejött az áresés, akkor profitot realizál, ha viszont nem, akkor a potenciális vesztesége korlátlan is lehet.

Mi az a short squeeze, amit olyan sokat emlegetnek a piacokon?

Az a jelenség, amikor elindul az árfolyam az ellentétes irányba (emelkedés) és a short eladók kénytelenek visszavenni a részvényüket. Mivel mindegyik short eladó nekiáll venni, ezért még tovább emelkedik az árfolyam, ami még több short eladót kényszerít vételre. Egy short squeeze extrém módon meg tudja emelni a részvény árát. Továbbá a short eladók kockázata végtelen, mivel egy részvény bármeddig emelkedhet. Mondok egy példát: arra számítok, hogy egy részvény esni fog, ami jelenleg 20-on forog. Beállok short eladó pozícióba. Ezek után kijön egy kedvező hír a cégről és hirtelen 50 lesz az árfolyam. Ekkor azonnal vissza kell vásárolnom 50-en. Így buktam 30-at, de ha a részvény elugrik 100-ig, akkor még többet és ez korlátlan. Így a short eladás az egyik legveszélyesebb tőzsdei "műfaj".

Tanulság:
- Kerülöm a short eladói pozíciót, mert a lehetséges veszteség mértéke korlátlan.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 95%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.