Álljunk meg egy kicsit - mi a sikeres trédeles 10 alapelve?

a sikeres trédelés szabályai

Mielőtt nagyon beleugranék a technikai alakzatokba és elemzésekbe, tisztáznunk kell 1-2 alapvető dolgot.

Ezek elengedhetetlenek a sikeres tőzsdei karrierhez.

 

 

TOP 10 alapvető elem a sikeres tőzsdei karrierhez

1. Érzelmi stabilitás
2. Ismerd meg a saját stílusod
3. Legyen saját stratégiád és elképzelésed
4. Felelősségvállalás
5. Pozíció mérete
6. Diverzifikáció
7. Kockázatmenedzsment
8. "Trend is your friend" - avagy ússzunk az árral
9. Időhorizont
10. Türelem

1. Érzelmi stabilitás
Mit is jelent ez? Ha érzelemből hozol kereskedési döntéseket, a rációd háttérbe szorul és nem leszel képes megfontolt és alapos döntést hozni. Ez szinte 99%-ban veszteséghez vezet. Nem ez a megfelelő út. Az érzelmeket kordában kell tartani még akkor is, ha éppen 200% pluszban vagy 50% mínuszban vagy. A kapkodás és türelmetlenség nem hoz eredményt. Ha úgy érzed nem tudsz uralkodni az érzelmeiden, el se indulj inkább a tőzsdei úton, vagy csak nagyon kicsi összeggel, hogy közben megismerhesd saját magad és kialakítsd a megfelelő pszichológiai állapotot. A tőzsde egyébként az egyik legjobb önismereti út:)

2. Ismerd meg a saját stílusod
Milyen stílusra gondolok? Alapvetően arra, hogy technikai, vagy fundamentális alapokon közelítesz a piachoz, illetve milyen távon tervezel kereskedni. Nagyon fontos tényező a kereskedés intenzitása is. Olyan típus vagy, aki napi szinten akar venni, eladni, vagy csak havonta vágysz erre, esetleg évente 1-2x? Ha türelmetlen típus vagy és napi szinten vágysz az izgalomra, akkor a daytrade (napon belüli kereskedési módszer) a neked megfelelő stílus. Azonban ha nehezen hozol döntéseket és nem is akarod túl sűrűn figyelni a piacot, akkor lehet, hogy neked az évente 1-2-3 alkalom a megfelelő. Ebben neked kell döntésre jutnod saját magaddal.

3. Legyen saját stratégiád és elképzelésed
Az előző ponthoz szervesen kapcsolódik. Vagyis ha kitaláltad, hogy mi a stílusod, akkor építs fel rá egy stratégiát. Például, csak akkor lendülsz akcióba, ha a 200 napos mozgóátlagot átlépte az árfolyam. Tudd, hogy milyen jelre fogsz venni és mire fogsz eladni. Ne "csak" a megérzéseid vezessenek.

4. Felelősségvállalás
Az igazi és örök vesztes az, aki nem képes a saját hibáit beismerni és nem képes azokból tanulni. Ha a veszteségedet a piacra fogod, az éppen aktuális politikai, gazdasági helyzetre vagy netalán az időjárásra, akkor halálra vagy ítélve ezen a piacon. Képesnek kell lenned beismerni ha hibáztál és hogy tanulnod kell a saját hibáidból. Igazából soha nincs kudarc, csak tanulság van. Ha le tudod vonni a megfelelő következtetéseket és annak birtokában folytatni a tőzsdei karriered, akkor a siker nem áll távol tőled.

5. Pozíció mérete
Részben visszacsatolok a legelső ponthoz. Érzelemből nem teszed fel a teljes vagyonod felét egy pozícióra csak azért mert kapzsi vagy. Ez nagyon fontos. Tudnod kell, hogy milyen pozíció mérettel játszol. Például mondhatod azt magadnak, hogy egy adott trade(kereskedési pozíció) nem lépheti át a teljes tőzsdézésre szánt vagyonod 5%-át. Ha ezt a szabályt nem tartod be, hamarosan azt fogod észrevenni, hogy 2-3 rosszul irányzott trade elvitte a teljes vagyonod. Ilyenkor persze jön a mások hibáztatása és itt mutatnék vissza a négyes ponthoz, vagyis a felelősséget Neked kell vállalnod.


6. Diverzifikáció

Soha de soha ne tedd fel a teljes vagyonod egy adott piaci szegmensre, vagy instrumentumra. Szord szét a vagyonod, vagyis diverzifikálj. Minél színesebben és változatosabban helyezed el a pénzed, annál kisebb az esélye annak, hogy hirtelen mindent elveszítesz. Mondok egy példát: ha a teljes vagyonod a pénzügyi szektorban forgó papírokba helyezted volna 2007-ben, 2008-ra nem sok maradt volna belőle. Ha azonban diverzifikáltál és a pénzügyi szektoron kívül a technológiai, energia és mezőgazdasági szektorban is voltak befektetéseid, a veszteséged csökkenthetted. Ezt jelenti a diverzifikáció. Azt is szokták mondani, hogy soha ne tedd az összes tojásod egy kosárba!

7. Kockázatmenedzsment
Az egyik legfontosabb kereskedési kritérium. Előre határozd meg a belépési, STOP és kilépési szintjeidet. Mielőtt kereskedési döntést hozol, tudnod kell, hogy mikor fogsz kiszállni. Tudnod kell, nem bízhatod a szerencsére. A kockázataidat előre fel kell mérned és menedzselned kell. Fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy mi fog történni, ha ellened indul el az árfolyam, vagy mit teszel ha hirtelen az irányodba mozdul el 50%-ot. Enélkül nem szabad egyetlen egy kereskedési megbízást sem beadni. A belépési, STOP és kilépési szintek meghatározásában a technikai alakzatok elemzése lesz segítségedre.

8. "Trend is your friend" - avagy ússzunk az árral
A trend a barátod. A trend ellen sosem szabad menni, soha! Például a pénzügyi szektor 2007-2008-ban  folyamatosan esett. Ha ellentétes irányba veszek fel pozíciót, az nem lesz nyereséges, még akkor sem ha én úgy gondolom, hogy fordulni fog. A trendfordulónak nagyon alapos követelményei vannak. Amit érdemes megjegyezned, hogy mindig a trenddel azonos irányba kell pozíciót felvenned.

9. Időhorizont
Visszautalok a második pontra, vagyis ismerd meg a saját stílusod. Ennek egyik nagyon fontos alapeleme, hogy tudd előre, hogy milyen időtávban gondolkodsz. Napon belüli, heti, havi, évi, évtizedes elmozdulásban gondolkodsz? Tudnod kell előre, hogy milyen időtávra kötöd az adott pozíciót, közben mi változhat a világban, mi várható gazdaságilag, politikailag, stb. Ez kiemelten fontos az opciók világában, hiszen azoknak van egy fix lejáratuk, amikor a teljes értéküket elvesztik.

10. Türelem
Szinte az egyik legfontosabb elem. Soha senki nem lett még gazdag 2 nap alatt. Kitartóan és módszeresen kell felépítened a saját stílusodat és mindeközben türelemmel kell lenned. Az nem hozza meg a várva várt eredményt, ha ki-be ugrálsz a pozíciók között, mert nem vagy képes kivárni az adott elmozdulást. Ismerd a saját stílusod és légy türelemmel. Ez olyan mint amikor megtanultál először járni. Nem sikerült elsőre felállni, de soha nem adtad fel, mert ha feladtad volna, ma nem lennél képes menni. Ugyanezt a kitartás és türelmet igényli tőled a piac is. Ne feledd rajtad kívül számtalan piaci szereplővel kell "felvenned a harcot". Vannak akik magasabb szinten vannak mint te, van aki fejletlenebb. Nem ez számít. Ami számít, az a kitartás és a türelem. Ha képes vagy módszeresen és kitartóan fejlődni és tanulni, akkor a siker garantáltan nem marad el.
Így nem marad más hátra, mint elindulni ezen az úton.

Tanulság:
- 10 sikerkritérium szem előtt tartása, akármi is történjen.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-09-02



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.