Előreszaladtam - mégis mi határozza meg a részvény árát?

egy részvény árának összetevői

Sokat tűnődtem azon, hogy vajon mi határozza meg egy adott részvény árát.

Miért van az, hogy egyes részvények emelkednek, mások esnek folyamatosan. Alapvetően a részvény árfolyamát két dolog határozza meg: a profit és az osztalék.

Profit: a cég nyereségessége, vagyis az az összeg, ami a költségek kifizetése után a bevételből megmarad. Minél nagyobb profitot termel a cég, annál vonzóbbá válik a befektetők számára. Miért? Az osztalék miatt.

Osztalék: a részvényesek részére kifizetett összeg, ami általában negyedévente történik meg. Ha adott napon birtoklod a cég részvényeit akkor jogosult vagy az osztalékra. Ez olyan, mintha kamatot számolna el neked a bank. Minél több profitot termel a cég, annál több osztalékot tud kifizetni. Így végső soron az osztalék mértéke az, ami egy céget vonzóvá tesz a befektetők körében.

Ha ez így van, akkor minek köszönhető, hogy napi szinten fluktuál az árfolyam? A napi fluktuáció a befektetői elvárásoknak köszönhető. A cég osztalék és profit kilátásai mellett számos egyéb olyan tényező van a piacon, ami napi szinten befolyásolhatja a befektetői hangulatot. Például:
- infláció mértéke,
- aktuális politikai helyzet,
- nyersolaj ára,
- adott szektor általános helyzete,
- piaci vásárló erő,
- adott szektorban mozgó cégek gyorsjelentései,
- spekuláció, stb.

Nézzünk két példát:


egy részvény ára

Potash két évig szinte folyamatosan emelkedett. Hogy miért? Mert az agrár szektorban mozog, ahol növekedtek az árak, így a profit és az osztalék mértéke is emelkedett, ami vonzóvá tette a papírt a befektetők körében.

Íme egy ellenpélda:


részvények ára

Merrill Lynch 2007 eleje óta esett szinte folyamatos. Ennek az oka, hogy elég erős kitettséggel rendelkezik a hitelpiacon és a másodlagos jelzálogpiaci válság során hatalmas veszteségeket szenvedett el. A veszteségeknek köszönhetően a profit és az osztalék mértéke folyamatosan csökkent, így a befektetők más céget kerestek a pénzüknek, vagyis eladták. A folyamatos eladásnak a következménye a folyamatos áresés, ami nagyon szépen látható az ábrán.
 
Fentiekből jól látszik, hogy a fundamentális adatok hosszútávon határozzák meg a részvény árát, míg rövidtávon a technikai elemzés. Ha hosszútávon gondolkodsz, mindenképp el kell mélyedned a fundamentális elemzésben és figyelemmel kell kísérned adott cég profit és osztalék eredményeit / kilátásait.

A kereslet (a vevő) és a kínálat (az eladó) folyamatos harca következtében alakul ki a napi ármozgás. Amikor több a vevő, mint az eladó, akkor az ár emelkedik, vagyis a kereslet nő. Ha több az eladó, mint a vevő, az ár csökken, vagyis a kereslet visszaesik. A napi árfolyam fluktuáció a kereslet-kínálat egymáshoz viszonyított helyzetéből származtatható.


Tanulságok:
- Hosszútávon a profit és osztalék mértéke határozza meg a részvény árát.

- A napi árfolyam fluktuáció a kereslet-kínálat folyamatos változásának köszönhető.
- A rövidtávú ármozgások mögött számos egyéb tényező áll, pl: nyersolaj ára, infláció, stb.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.