Milyen megbízásokat adhatok a tőzsdén?

tőzsdei megbízások

Amikor eljutottam ahhoz a ponthoz, hogy volt vételi ötletem, jött a következő kérdés: mégis milyen megbízást adhatok a brókeremnek vagy a kereskedési rendszeremnek?

Sokat hallottam már a market és limit order-ekről, de nem volt teljesen tiszta, ezért utána kellett járnom a dolgoknak.

Azon túl, hogy elolvastam a definíciókat, tudnom kellett, hogy melyiket milyen esetben használhatom és melyiknek mi az előnye és a hátránya. Vegyük sorba ezeket:

Tőzsdei megbízások

Market order (piaci megbízás): a piacon éppen aktuális vételi árfolyamon jutok hozzá a papírhoz.

 • Előnye: biztos, hogy teljesülni fog a megbízás.
 • Hátránya: nem tudom előre, hogy milyen áron fog teljesülni.
 • Mikor: olyankor alkalmazom, amikor nagyon volatilis a piac és nem akarom bekorlátozni magam limitárral


Limit order (céláras megbízás): általam megadott áron vagy annál jobb áron teljesülhet csak a megbízás. A megbízásom addig van bent a piacon nyitott állapotban, míg nem teljesül, vagy míg le nem jár (erről később).

 • Előnye: előre tudom kalkulálni a költségeim, kizárólag általam megadott áron teljesülhet.
 • Hátránya: ha a piacon nem találok ezen az áron eladót, akkor soha nem fog teljesülni a megbízásom. 
 • Mikor: ha nem akarok többet fizetni egy instrumentumért, mint az általam elképzelt ár.


Stop loss order (stop loss megbízás): ha a részvény árfolyam eléri az általam megadott szintet (stop), akkor a pozícióm automatikusan eladásra kerül. A veszteségek minimalizálására használható megbízási forma. Amikor az árfolyam eléri az általam megadott stop szintet, automatikusan életbe lép egy eladási market order, vagyis az éppen aktuális árfolyamon fog teljesülni a megbízásom.

 • Előnye: veszteséget lehet vele minimalizálni.
 • Hátránya: mivel market order-ként aktiválódik, ezért előre nem tudom, hogy mennyin fog teljesülni a megbízás.
 • Mikor: ha minimalizálni akarom a veszteséget, de a papír volatilitása miatt ezt market order-ként adom meg.

Stop limit order (stop céláras megbízás): ugyanaz mint a stop loss, azzal a különbséggel, hogy megadhatom, hogyha elérte a stop szintet az árfolyam, akkor milyen áron lépjen életbe az eladási megbízásom.

 • Előnye: pontosan tudom előre, hogy mennyinél lép életbe a stop és hol kerül eladásra a papírom.
 • Hátránya: ha nagyon volatilis a piac, az árfolyam átugorhatja a megadott stop limit szintet és soha nem fog teljesülni a megbízásom, vagyis soha nem fogok tudni kilépni a vesztes pozíciómból.
 • Mikor: ha előre meg akarom határozni, hogy a stop megbízás milyen céláron teljesüljön, még akkor is, ha erre semmi garancia nincsen.


Trailing stop order (követő stop megbízás): ugyanaz mint a stop loss order, de folyamatosan változó szinttel. Megadhatom, hogy a jelenlegi árszint alatt mennyivel lépjen életbe a stop loss order. Tehát itt nem egy fix árat adok meg, hanem egy olyan értéket, amivel ha lejjebb kerül az árfolyam, akkor aktiválódik a stop loss megbízás. Ezzel lehetővé tudom tenni, hogyha az ár folyamatosan emelkedik, akkor a stop szintem is azzal együtt emelkedik.

 • Előnye: automatikusan követi a stop szint az aktuális árfolyamot, így képes leszek arra, hogy a profitot is bebiztosítsam, ha az irányomba mozdult el a papír. Például vettem egy papírt 50-en, és beállítottam, hogyha 5-el lejjebb kerül az árfolyam, akkor adja el a rendszer. Ez indulásnál 45. Ahogy emelkedik a papír, ez is emelkedik. Tehát ha 70-nél van a papír, akkor a stop szint megemelkedett 65-re. Így ha hirtelen esés áll be a papírban, akkor sem bukom el az eddig profitot, hanem automatikusan 65-ön kiszállok. A szokványos stop loss esetében a stop szint folyamatosan változatlan, így a profitomat nem tudom vele biztosítani emelkedés esetén.
 • Hátránya: ha van egy nagyobb visszatesztelés az emelkedő trendben, akkor kizárhatom magam a pozícióból. Ezért érdemes tágra venni a stop szintet, hogy visszatesztelés esetén is tudja követni az árfolyamot.
 • Mikor: ha garantálni szeretném a meglévő profitomat egy esetleg bezuhanás esetén.


Trailing stop limit order (követő stop céláras megbízás):
ugyanaz mint az előző, de céláras a megbízás. Az igaz rá, amit a stop limit order és a trailing stop order esetében írtam. Tehát követi a stop az árfolyamot az általam megadott értékkel, de ha aktiválódik, akkor egy bizonyos céláron teljesülhet csak a megbízás. Eddig nem nagyon volt olyan piaci körülmény, amikor ezt alkalmaztam volna, így a továbbiakban nem tárgyaljuk. Ha előtérbe kerül egy pozíció során, akkor teszek róla említést.

Most, hogy már tudom milyen megbízásokat adhatok a brókeremnek, vagy vihetek be a kereskedési rendszerembe, sokkal magabiztosabban tudok mozogni a tőzsdei piacon. A profit és veszteség szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyen megbízásokkal dolgozom. A következő cikkemben arról fogok írni, hogy milyen ütemezéssel tudom ezeket a megbízásokat beadni a rendszernek és azok meddig érvényesek.

Tanulság:
- Körültekintően kell bánni a megbízási típusokkal, mert nagyban befolyásolják az elérhető profit és elszenvedhető veszteségi szinteket.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.