Hogyan időzítsem a megbízásaimat?

tőzsdei megbízások időzítése

Az előző részében arról meséltem, hogy milyen megbízási típusok léteznek. Nem elég tudni a megbízások típusait, azt is tudni kell, hogyan lehet ezeket a legjobban időzíteni.

Általános arany szabályként forog a tőzsdés körökben, hogy a kereskedés első órájában nem szabad pozíciót nyitni. Nekem is volt már ezzel kapcsolatban rossz tapasztalatom, de nem hiszem, hogy kőbe kellene vésni ezt a szabályt.
 

Időzítés szempontjából az alábbi megbízási típusok léteznek:

Day order (napon belüli megbízás): az általam beadott megbízás csak az adott napon él. Ha céláras megbízás volt és nem teljesült, akkor a nap végén törlődik a rendszerből. Market order esetén ez a veszély nem áll fenn egy likvid papír esetében, mert szinte az esetek 100%-ban találok a vételi megbízásomhoz eladót.

GTC - good till cancelled (visszavonásig érvényes): olyan megbízás, ami mindaddig érvényben van a kereskedési rendszerben, amíg vissza nem vonom vagy amíg nem teljesült.

Időzített: elég kevés olyan kereskedési felülettel találkoztam, ahol ez a fajta időzítés lehetséges volt, de létezik. A jobb elektronikus felületeken tehát lehetséges az, hogy egy adott megbízás adott idő pillanatban lépjen érvénybe és egy adott időpontban törlődjön.

Contingent order (feltétel teljesülése esetén lép életbe): előre meg tudom határozni, hogy a megbízásom akkor lép életbe, ha egy adott részvény elér egy általam definiált árfolyamot. Tehát ha adott részvény X alatt vagy fölött van, akkor aktiválódik a megbízásom. Ez az időzítés akkor nagyon előnyös, ha nem ülök egész nap a gép előtt és nem tudom folyamatosan figyelni az árfolyamokat, de tudom, hogy egy adott szintnél beszállnék. Ekkor előre beadok egy megbízást az általam figyelt szintekre. Ha teljesül, akkor a megbízásom aktiválódik. Onnantól a megbízástól függ, hogy teljesül-e vagy sem, itt csak az időzítést adtam meg. A megbízás teljesülése attól függ, hogy milyen típusú a megbízás - erről a 24. részben olvashatsz bővebben.

Tanulság:
- A megbízás helyes időzítése legalább annyira fontos, mint a megfelelő típus kiválasztása. Sok múlik rajta.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 83%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.