PRIIPS korlátozás megkerülése

2018.06.15-e óta az európai brókercégeknél lehetetlen olyan népszerű amerikai ETF-eket vásárolni, mint pl. SPY, GLD, SLV, TLT, stb. Nézzük, hogy lehet ezt a korlátozást megkerülni.

A cikket itt meg is hallgathatod.

A szabályozás elvárja, hogy egy ún. KID dokumentum készüljön az adott ETF-ekről és meglepő módon az amerikaiak azóta sem készítették el ezeket, így az európai brókercégeknek kötelességük ezen termékek kereskedését megtiltani. Igazából teljesen mindegy mi van mögötte, a lényeg az, hogyha európai brókercégnél van számlád és amerikai ETF-ekbe akarsz fektetni, akkor ezt nem tudod megtenni a hagyományos vásárlással. De mint mindenhol, itt is vannak kiskapuk:).

Az Interactive Brokersnél pl. ilyen ablak fogad ha amerikai ETF-et akarsz vásárolni:

Hogyan kerülhető meg a PRIIPS?

A PRIIPS megkerülésére többféle módszer is létezik. Az alábbiakban ezeket mutatom be.

Opciós joggyakorlás vagy kötelezettségvállalás

Tegyük fel, hogy az IB-nél van számlád és nem tervezel váltani, akkor az opciókat segítségül tudod hívni. Az egyik esetben veszel opciót, a másikban kiírsz és ennek segítségével kerülsz az ETF birtokába.

Ha veszel pl. ITM Call opciót a SPY-ra amiben van hátra 1 nap akkor vásárlás után azonnal gyakorolhatod is a jogodat, azaz élhetsz a Call opcióban rejlő vételi jogosultsággal. Tehát ha pl. vettél 1db SPY ITM Call opciót és lehívod akkor rögtön 100db SPY ETF boldog tulajdonosa leszel annak ellenére, hogy a PRIIPS tiltja ennek birtoklását. Ha nem tudod mi az ITM Call, akkor annyit érdemes róla tudnod, hogy van benne valós érték, azaz ha a SPY 315, akkor pl. meg kell venned egy 314-es Call-t (1 dolláros valós értékkel), amit lehívva 314-es árfolyamon megkapod a SPY alapterméket + a kifizetett opciós prémium.

A másik működő megoldás az ITM Put opció kiírása. Tehát pl. 315-ös SPY esetén kiírsz 316-os Put opciót akár 1 naposat, majd ha az árfolyam 316 alatt marad akkor ITM jár le a Put és ekkor a bróker végrehajtja a Put eladásból származó vételi kötelezettséged, így ismét 100db SPY boldog tulajdonosa leszel 316-ös árszintről.

Tehát akár ITM Call-t veszel és te magad gyakorlod a jogod, akár ITM Put-ot írsz ki és az jár le, mindkét esetben lesz belőle long alaptermék. A kettő közül én a Put kiírást alkalmazom, mert ott a hátralévő néhány napra még kapok egy kis időértéket is a kiírásért és nem nekem kell a jogot gyakorolni, hanem ez lejáratkor automatikusan végrehajtódik, ráadásul ingyenesen, így jutalékot sem kellett fizetnem azért, hogy a Put opcióból alaptermék lett.

Így a fentiek segítségével a PRIIPS szabolyázos 100%-osan megkerülhető. Arra kell odafigyelni, hogy 1db opció 100db alapterméket kontrollál, azaz csak akkor csináld ha ténylegesen 100db alaptermék megvásárlására van tőkéd. Persze nem feltétlen kell utána mind a 100-at tartani, eladhatod rögtön a felét is ha alapvetően 50db ETF-et akartál csak hosszabb távon cipelni.

Brókercégváltás

Ez egy elég körülményes megoldás, hiszen át kell menni egy másik brókercéghez. Ha pl. jelenleg a Tastyworks-nél van számlád akkor ott bármit vásárolhatsz, ők nem tartják a PRIIPS szabályozást, hisz amerikaiak. Ott bármit, bármikor vásárolhatsz (még).

Mifid kategória váltás

IB-nél van lehetőség arra, hogy retail (lakossági) ügyfélből átkategorizáltasd magad professional ügyfél státuszba. Ha ezt megteszed, akkor innentől a korlátozás nem él, hiszen a PRIIPS csak a lakossági ügyfeleket védi, így ha magad professional kategóriába soroltatod, akkor ez a korlátozás többé nem vonatkozik rád. Azonban ennek van néhány hátulütője, pl. az, hogy a biztosítás szintje valószínűleg alacsonyabb (ennek utána kell járni) és az adatszolgáltatási díj megnő IB esetén, nem is kicsit.

Az IB-nél ezt a kategóriaváltást így lehet megcsinálni. Mielőtt azonban ezt megtennéd, pontosan járd körbe a következményeket, mert nagyon más feltételek érvényesek a lakossági és a professzionális ügyfelekre.

UCITS alapok használata

Nagyon sok amerikai alapkezelő azóta megalkotta az EU szabályozásnak megfelelő UCITS alapjait, amelyeket szintén lehet ETF formájában vásárolni. Ezek hátránya, hogy a likviditásuk alacsonyabb és az alapkezelési díj magasabb. Viszont minden trükközés nélkül köthetők az IB számlán is. Pl. az amerikai Vanguard VTI helyett köthető a szintén általuk létrehozott alap, ami VUSA névre hallgat.

Itt érdemes körbenézned, hogy az általad kiválasztott eszközosztályra létezik-e UCITS ETF és ha igen akkor milyen feltételekkel.

Összegzés

Fentieket látva elég sok lehetőség van még így is arra, hogy európai ügyfélként amerikai ETF-ekbe fektessünk, vagy akár használjuk az európai alapokat ehhez. Nyilván nem olyan egyszerű mint régen, de láthatod, hogy relatíve könnyen megoldható a dolog.

Az összes megoldás közül számomra a legszimpatikusabb az opciós megoldás. Ezzel gondolom nem mondtam újat;)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: ETF, Interactive Brokers, priips, tastyworks,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.