Amikor a menekülő eszközből is menekülnek...

Koronavírus. Erről szólt az egész múlt hét (2020.02.24-28) és ennek kapcsán szakadt a tőzsde. Olyan hetet láttunk, amikor a menekülőeszközök sem védtek meg az eséstől.

Piaci szakadás esetére több menekülőeszköz van az emberek fejében, amelybe ilyenkor pénzt lehet menekíteni, mert általában emelkednek. Ilyen az arany (olykor ezüst), dollár és a különféle amerikai államkötvények. Nézzük meg, hogy ezek milyen teljesítményt nyújtottak a múlt héten.

Az alábbi ábrán láthatod az SPX, /GC (arany), $DXY (dollár index), /ZB (30 éves US államkötvény) termékeket egymás mellett napi bontásban. Sárgával jelöltem a múlt heti mozgásokat.

Klikk a képre a részletesebb felbontásért.

Menekülés?

A fenti chartokon egyértelműen kirajzolódik, hogy a kötvényen (/ZB) kívül semmi sem tudta betölteni a klasszikus menekülő szerepet, mert mindent likvidáltak. Nézzük, hogy egyes eszközök milyen mozgást produkáltak az előző heti tetőtől az aljig.

  • SPX: 3259.81 - 2855.84: -13.4%
  • /GC: 1691.7 - 1564: -8.5%
  • $DXY: 99.63 - 97.96: -1.7%
  • /ZB: 166 - 170: +2.4%

Tehát látszik, hogy a kötvényen kívül mindegyik elég jelentőset esett az index esése mellett. Nem hogy biztonságos menekülőeszközök lettek volna, de konkrétan azoktól is menekült mindenki.

Ami a legmegdöbbentőbb volt, hogy a hétfői napot az arany egy hatalmas rally-val reagálta le, amikor még alig estünk és mire a hét befejeződött pénteken az aranyat is gyönyörűen beadták, így 1 napig töltötte be a klasszikus menekülő szerepét.

Hírvezérelt piac

Elég nyilvánvaló, hogy a piacot a koronavírussal kapcsolatos hírek mozgatták és még fogják is egy darabig mozgatni. Ennek egy része pánik és érzelmi reakció, a másik része "jogos", hiszen az már biztos, hogy ennek a jelenségnek lesz értékelhető negatív gazdasági hatása a piaci szereplőkre. Egyelőre még csak találgatások mennek, de igyekeznek jelenleg is ezen hatásokat felmérni. Ebből a bizonytalanságból fakadóan extrém módon megnőtt a volatilitás, ami a VIX-et majdnem 50-ig lökte el.

Ha megnézzük az alábbi 20 éves havi chart-ot, akkor azt látjuk, hogy mindössze 7x volt olyan helyzet, amikor a VIX megközelítette az 50-es szintet. Egy esetben lépte azt át jelentősen és tartósan, a 2008-as válság során. Ebből le lehet vonni a következtetéseket, már ami a volatilitás közeljövőben történő mozgásának valószínűségét illeti.

A magas VIX nagyon megdrágult opciós piacot eredményezett a múlt hét végére, ami számos jó kereskedési lehetőséget adott annak, aki tudja, hogy ilyen esetben mit kell tennie.

Ebben a volatilis környezetben legfontosabb a helyes kockázatkezelés és pozícióméretezés! Ne rántson be az érzelmi hullámvasút, hanem próbáld meg higgadt fejjel átgondolni a döntéseket, ilyenkor ez nagyon kritikus tud lenni!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: VIX, SPX, arany,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.